Η πρεσβεία του Ισημερινού «έκοψε» το διαδίκτυο στον Julian Assange


Η πρεσβεία του Ισημερινού «έκοψε» το διαδίκτυο στον Julian AssangeΗ πρεσβεία του Ισημερινού «έκοψε» το διαδίκτυο στον Julian Assange

Ο ιστότοπος αποκαλύψεων WikiLeaks δήλωσε χθες ότι η πρόσβαση του Julian Assange στο διαδίκτυο έχει διακοπεί από την κυβέρνηση του Ισημερινού (Εκουαδόρ).
Ο Assange έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε άσυλο, από τον Ιούνιο του 2012, αφότου ένα βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή του στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει μια δίκη με κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων εναντίον δύο γυναικών που υποστήριζαν τον ιστότοπο τον οποίο ίδρυσε ο ίδιος.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Εκουαδόρ (ο Ισημερινός) απέκοψε την πρόσβαση του Assange στο διαδίκτυο το Σάββατο, στις 5:00 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς (8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σε μικρό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση (από τον ιστότοπο) των ομιλιών της Clinton στη Goldman Sachs”, είπε το WikiLeaks σε δήλωση, αναφερόμενο στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία Hilary Clinton.

Ο Assange, είπε ο ιστότοπος, έχασε τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο την Κυριακή το βράδι.
Στη δήλωση που έγινε στον ιστότοπο Twitter χθες, το WikiLeaks πρόσθεσε ότι «Έχουμε ενεργοποιήσει τα αναγκαία εναλλακτικά σχέδια». Άτομα με στενή σχέση με τον ιστότοπο των αποκαλύψεων είπαν ότι ο Assange ο ίδιος ασχολείται κυρίως με τις αναρτήσεις του WikiLeaks στο Twitter.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν έκανε δηλώσεις για το θέμα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είπε ότι ο Assange παραμένει υπό την προστασία της κυβέρνησής του. «Οι συνθήκες που οδήγησαν στην παροχή ασύλου παραμένουν», είπε ο Guillaume Long σε δήλωσή του.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και «τα πλέον ανώτατα στελέχη» της κυβέρνησης, για μια καμπάνια κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν τις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

Ο ιστότοπος WikiLeaks είναι ένας από τους κυριότερους ιστότοπους που αναρτούν και προωθούν υλικό που έχει κλαπεί από το Δημοκρατικό Κόμμα μέσω χάκινγκ. Ενώ αρνείται κάθε ανάμειξη με μια ρωσική επιχείρηση χακαρίσματος, ο Assange αρνείται επίσης και να αποκαλύψει τις πηγές του αναρτημένου υλικού των Δημοκρατικών.

Πηγές προσκείμενες και στο κόμμα και στον ιστότοπο πιστεύουν ότι το WikiLeaks έχει αποκτήσει μέχρι και 50.000 ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) που έχουν κλαπεί από τους προσωπικούς λογαριασμούς του John Podesta, του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου ο οποίος προεδρεύει τώρα της προεδρικής καμπάνιας της Clinton.

Παρά τα παράπονα του Assange ότι δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, είπε ότι ο ιστότοπός του ανάρτησε χθες το απόγευμα μια “νέα σοδειά” μηνυμάτων του Podesta.

Σύμφωνα με μια περίληψη των νεότερων αυτών μηνυμάτων που αναρτήθηκε στον ιστότοπο ειδήσεων Russia Today, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση, μερικά από τα σημεία που επισημαίνονται αφορούν τις συζητήσεις της ομάδας καμπάνιας για το πώς να «ανεβάσουν τον ενθουσιασμό των Ισπανόφωνων» και πώς να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εναλλασσόμενες θέσεις της Κλίντον για τους γάμους ομοφυλόφυλων ζευγαριών.

ΠΗΓΗ