ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους συμμάχους τους να ψηφίσουν κατά της αντι-πυρηνικής συνθήκης του ΟΗΕ


ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους συμμάχους τους να ψηφίσουν κατά της αντι-πυρηνικής συνθήκης του ΟΗΕΜΜΕ: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους συμμάχους τους να ψηφίσουν κατά της αντι-πυρηνικής συνθήκης του ΟΗΕ

ΤΟΚΙΟ, 26 Οκτωβρίου – RIA Novosti, ο Ιβάν Zakharchenko. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους τους για την απόρριψη του σχεδίου ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τις διαπραγματεύσεις απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων. Έχει αναφερθεί από τον ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo [1] και αναφέρεται σε επιστολή που έλαβαν στην παγκόσμια οργάνωση.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλους τους συμμάχους και τους εταίρους τους να ψηφίσουν κατά των διαπραγματεύσεων για την συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, και όχι απλώς να απέχουν. Επιπλέον, εάν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν, έχουν ζητήσει από τους συμμάχους και εταίρους τους να απέχουν από την συμμετοχή τους.” –
αυτά έγραφε η επιστολή της 17 Οκτωβρίου για τους συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με το Kyodo.

Το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα υποβλήθηκε στην Πρώτη Επιτροπή για την Ασφάλεια και τον Αφοπλισμό της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, από τις αντιπροσωπείες της Αυστραλίας, και άλλα μη-πυρηνικά κράτη. Σύμφωνα με το Kyodo, ο αριθμός που ένωσε τις χώρες για αυτή την πρωτοβουλία από το τέλος της περασμένης εβδομάδας έχει φτάσει τις 50.

Το σχέδιο εγγράφου αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση θα μπορούσε να εξεταστεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, αν θα εγκριθεί η σύμβαση και να τεθεί σε ισχύ, “θα έχει άμεσο αντίκτυπο” στην ικανότητα της Ουάσινγκτον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στον τομέα της «δύναμης αποτροπής”, καθώς και η δυνατότητα των εταίρων των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε κοινές επιχειρήσεις της άμυνας.
Η Ρωσία αντιτίθεται στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Όπως είπε στο RIA Novosti ο Διευθυντής της Ασφάλειας και του Τμήματος Αφοπλισμού του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Ουλιάνοφ, οι προσπάθειες των μη πυρηνικών χωρών να επιτύχουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό “είναι μη ρεαλιστικές και είναι επιβλαβείς», όπως ότι αποσπούν την προσοχή από την επίλυση των πιο σημαντικών προβλημάτων.