Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Smiley face

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ CIA!

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ CIA!ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ CIA!

Ντόναλντ Τραμπ Vs CIA!
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θεσμικά όργανα που θα αντιμετωπίσουν σημαντική μεταρρύθμιση από τον εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump. Μην προεξοφλώντας το γεγονός ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι σε αναμονή εδώ και καιρό, Ρώσοι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και CIA είναι τώρα σχεδόν αναπόφευκτη.

Από την απρόσμενη νίκη του Τραμπ και μετά, μια σειρά από δηλώσεις έχουν ήδη γίνει από ανώνυμους υπαλλήλους των υπηρεσιών πληροφοριών, εκφράζοντας την «ανησυχία» τους για τις προοπτικές των υπηρεσιών τους κάτω από μια διοίκηση Trump.

Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν την υποτιθέμενη έλλειψη εμπειρίας του εκλεγέντος Προέδρου στην επεξεργασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών και φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει απόρρητες πληροφορίες με έναν «παράλογο» τρόπο.

Τέτοιοι φόβοι έγιναν δημόσιοι ακριβώς την ώρα που αναμενόταν ο Trump να αρχίσει να λαμβάνει καθημερινά ενημερώσεις από τις υπηρεσίες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα Vzglyad, ο Trump είχε αρχίσει να εξοικειώνεται με τις εν λόγω πληροφορίες από τα τέλη Αυγούστου.

Κατά συνέπεια, η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η «έκρηξη συναισθήματος» μεταξύ των υπαλλήλων των υπηρεσιών πληροφοριών, βασίζεται περισσότερο στις ανησυχίες για την τύχη των οργανισμών και των θέσεών τους, παρά για τα μυστικά του έθνους που θα μεταφερθούν στα άπειρα χέρια του Τραμπ. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη CIA.

«Η νέα διοίκηση φαίνεται ότι θέλει όχι μόνο την αντικατάσταση του διευθυντή της CIA, αλλά τη διεξαγωγή βαθιάς μεταρρύθμισης του όλου συστήματος πληροφοριών, το οποίο θα μπορούσε να συνεπάγεται απολύσεις και μια αλλαγή στο ύφος του έργου της οργάνωσης. Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι αλλαγές θα είναι προς όφελος της CIA», επεσήμανε στη Vzglyad ο Evgeny Krutikov.

Στην πραγματικότητα, ο δημοσιογράφος συνέχισε, «είναι σαφές ότι για το εγγύς μέλλον, το έργο της οργάνωσης θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση αποπροσανατολισμού και σχεδόν παράλυσης». Αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το δίλημμα του Trump για την επιλογή νέου διευθυντή της CIA.

Αυτή τη στιγμή, ο σύμμαχος του Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, φημολογείται ότι θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση, το οποίο είναι σημαντικό, σύμφωνα με τη Vzglyad, επειδή πολλές από τις άλλες θέσεις-κλειδιά της διοίκησης έχουν πάνω από τρεις ή τέσσερις υποψηφίους.

«Ο Giuliani έχει μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών: η συμμετοχή του στην ειδική επιτροπή διερεύνησης των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, έληξε με σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος κατηγόρησε την CIA και το FBI για υπερβολική μυστικότητα. Οι λεπτομέρειες παραμένουν μυστικές, αλλά πιθανότατα καταφέρθηκε εναντίον της CIA η οποία δεν θέλει να αποκαλύψει τις πηγές της στην πολιτική διοίκηση της πόλης της Νέας Υόρκης, στο τέλος της θητείας της. Η άρνησή της να συνεργαστεί προκάλεσε κύμα επικρίσεων, στο οποίο ο ίδιος ο Τζουλιάνι ήταν ενεργός».

Επομένως, αναφέρει η εφημερίδα, ο διορισμός Τζουλιάνι ως διευθυντή της CIA θα μπορούσε να εγγυηθεί σχεδόν άμεση σύγκρουση, δεδομένου ότι θα ανοίξει ξανά παλιές πληγές. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Τζουλιάνι, επίσης φημολογείται ότι θα ληφθεί υπόψη για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, όπου έχει πολύ περισσότερη εμπειρία, αφήνει ανοικτό το ερώτημα σχετικά με το ποια θέση πραγματικά θα αναλάβει.

Ταυτόχρονα, η Vzglyad υπενθύμισε ότι ο Giuliani έχει επανειλημμένα αποδείξει μια τάση ακραίου… γερακισμού στην εξωτερική πολιτική. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, κάλεσε ανοιχτά την κυβέρνηση Ομπάμα να ξεκινήσει πόλεμο κατά του Ιράν. «Αν κάτω από τη διοίκησή του η CIA ξεκινήσει ένα κυνήγι σε όλη την υδρόγειο για τους δολοφόνους των Αμερικανών … η υπηρεσία θα μετατραπεί γρήγορα σε ένα γραφείο για την οργάνωση ανατρεπτικών δραστηριοτήτων – δηλαδή, μια επιστροφή στις φλογερές ημέρες της δεκαετίας του 1960 και του ’70».

Τούτου λεχθέντος, η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι «εάν ο εκλεγμένος Πρόεδρος Trump θέλει να ταρακουνήσει ολόκληρο το σύστημα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Giuliani θα ταίριαζε άψογα.

Ωστόσο, αν η θητεία του νέου διευθυντή ξεκινήσει με μια σειρά από μαζικές απολύσεις και υποβιβασμούς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολόκληρη στρατιά δυσαρεστημένων πρώην κατασκόπων που θα μπορούσαν να πουλήσουν αμερικανικά μυστικά στους εχθρούς. «Ένας αδικημένος επαγγελματίας, σαν βετεράνος που έχει ξεπεραστεί, είναι το πιο φοβερό όπλο στον πόλεμο της αντικατασκοπίας», τόνισε η Vzglyad.

Ουσιαστικά, η εφημερίδα ανέφερε πως, ό,τι κι αν καταλήξει να κάνει, ο Trump αντιμετωπίζει ένα παράδοξο: «Είτε θα πρέπει να αναγκάσει τη CIA σε υποταγή, επιβάλλοντας νέους κανόνες, ή να εγγυηθεί έναν στρατό πιθανών σαμποτέρ στην πίσω αυλή του».

Η Vzglyad υπενθύμισε ότι «επίσημα, η CIA είχε δηλώσει ουδετερότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Την ίδια στιγμή, κάποιος [κρυφά] συνόδεψε τον [σύμβουλο Trump] Carter Page κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα και στη συνέχεια έδωσε την ιστορία στον αμερικανικό Τύπο. Την ίδια στιγμή, η CIA έχει ένα πολύ καλά ανεπτυγμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης και βλέπει στον Trump μια παράλογη απειλή για την ευημερία της, η οποία θα μεταδοθεί όποιον και αν διορίσει».

«Με αυτή την έννοια», τονίζει η εφημερίδα, «ο δεύτερος πιθανός υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή της CIA, ο Στρατηγός ε.α. Michael Flynn, δεν είναι καλύτερος» όσον αφορά τα κατεστημένα συμφέροντα. Ο Flynn εργάστηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών σχεδόν όλη του τη ζωή, αλλά στο στρατό, ολοκληρώνοντας την καριέρα του ως διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, μια θέση που κατείχε το 2012 -2014. Δεν βοηθά τα θέματα το ότι οι κόσμοι της CIA και των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών έχουν ιστορικό συγκρούσεων.

Η Vzglyad σημειώνει ότι ο Flynn, αν ορισθεί, πιθανότατα δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστική ή συναισθηματική αλλαγή, όπως ο Giuliani, «αλλά θα μπορούσε να επικεντρώσει εκ νέου την υπηρεσία προς διαφορετικούς στόχους. Ο Flynn, όπως τις παλιές καλές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, θα ενδιαφέρεται κυρίως για την πρακτική, στρατιωτική συνιστώσα της συλλογής πληροφοριών».

«Η CIA, παρά την αδράνειά της, θα στραφεί σταδιακά προς τη συλλογή των τεχνικών πληροφοριών – τον αριθμό των στρατευμάτων, τακτικές και τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τα οπλικά συστήματα, την εξάρθρωση των στρατιωτικών σχηματισμών και των θέσεων διοίκησης και άλλα πράγματα του είδους που συλλέγονται από άλλες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου σε ένα συνήθη τρόπο. Πολιτικές και στρατηγικές πληροφορίες δεν είναι στο ρεπερτόριο του Flynn».

Για το λόγο αυτό, η εφημερίδα τονίζει ότι ο «Flynn θα μπορούσε πιθανότατα να αισθάνεται περισσότερο σαν στο σπίτι του στο αξίωμα του ΥΠΑΜ. Εκείνος τουλάχιστον γνωρίζει τον τομέα αυτό, σε αντίθεση με τον Ashton Carter – έναν θεωρητικό φυσικό ο οποίος βλέπει το στρατό ως συνδυασμό κύκλων και βελών, ή στην καλύτερη περίπτωση, ως μια σκακιέρα».

Τελικά, οι δύο υποψήφιοι φαίνεται να είναι μια απειλή για το καθεστώς της CIA, σύμφωνα με τη Vzglyad. «Μια μείωση της χρηματοδότησης, [μαζί με] το θέμα του απομονωτισμού της νέας διοίκησης θα συμπληρώσει την εικόνα ενός οργανισμού σε παρακμή».

Ωστόσο, μια αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές της CIA θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση. «Μια ενημερωμένη CIA θα ενισχύσει σχεδόν βέβαια το έργο της στη Λατινική Αμερική … Η υποστήριξη για το Ισραήλ θα ενισχυθεί, γεγονός που μπορεί να έχει ανάμεικτες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Οι εργασίες θα ενταθούν αναπόφευκτα στην Κίνα και την Ιαπωνία (το Τόκιο, παρεμπιπτόντως, έχει από καιρό πάψει να θεωρείται ως ένας a priori πραγματικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών)».

Σε κάθε περίπτωση, η εχθρότητα προς τον Trump ως αουτσάιντερ και μη ιδεολόγος, θα είναι πιθανό να δημιουργήσει αστάθεια, αν και η καθημερινή εργασία της Υπηρεσίας θα συνεχιστεί. «Οι σταθμοί της CIA θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν, εφόσον δεν μπλέκονται με νέες οδηγίες και περιστάσεις. Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι η δραστηριότητα της CIA είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική … Στο κοσμικό επίπεδο, το σύστημα λειτουργεί αυτόνομα και αποτυγχάνει μόνο όταν οι οδηγίες και τα ιδεολογικά αξιώματα έρχονται σε αντίθεση με το ένα το άλλο».

Την ίδια στιγμή, η Vzglyad τονίζει ότι η CIA θα πρέπει να επιστρέψει σε περισσότερη δουλειά δρόμου, μια περιοχή σοβαρά παραμελημένη σε μια εποχή σχεδόν πλήρους εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά και την κυβερνο-νοημοσύνη.

«Το συμπέρασμα είναι ότι και μόνο η αντικατάσταση κορυφαίων αξιωματούχων στην κορυφή της CIA, της NSA και του στρατού, θα οδηγήσει σε μια προσωρινή μείωση των εξωτερικών τους δραστηριοτήτων, με δεδομένες τις σοβαρές εσωτερικές συγκρούσεις και τη φαγωμάρα που θα προκύψουν. Όλα αυτά φυσικά θα απαιτούν μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση των πραγματικών γεγονότων. Αλλά είναι ήδη σαφές ότι αυτό το είδος της αλλαγής είναι ένα που η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη και επί της αρχής».