Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Έχουν τρελαθεί οι νεοταξίτες !Η μεγαλύτερη ανταρσία στην ιστορία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: 900 διπλωμάτες στα …κάγκελα

Έχουν τρελαθεί οι νεοταξίτες !Η μεγαλύτερη ανταρσία στην ιστορία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: 900 διπλωμάτες στα …κάγκελα Έχουν τρελαθεί οι νεοταξίτες !Η μεγαλύτερη ανταρσία στην ιστορία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: 900 διπλωμάτες στα …κάγκελα
ΠΗΓΗ

Σχεδόν 900 αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψαν ένα εσωτερικό υπόμνημα διαμαρτυρίας ενάντια στα αμφιλεγόμενα διατάγματα του Ντόναλντ Τραμπ για τον περιορισμό εισόδου προσφύγων και μεταναστών στις ΗΠΑ από πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών, ανέφερε σήμερα μια πηγή με γνώση του υπομνήματος.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι το εσωτερικό υπόμνημα έχει υποβληθεί στην διοίκηση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε χθες πως έχει γνώση του υπομνήματος, αλλά προειδοποίησε τους διπλωμάτες καριέρας «είτε να εφαρμόσουν το διάταγμα, αλλιώς μπορούν να αποχωρήσουν».

Σύμφωνα με τους New York Times, το εσωτερικό σημείωμα διαφωνίας ξεκίνησε από την Ουάσινγκτον, συνέχισε στη Τζακάρτα, μετά στην Αφρική, ενώ μία εκδοχή του εμφανίστηκε ακόμη και στο Facebook! Μέσα σε λίγες ώρες, το μήνυμα μέσω του λεγόμενου διαύλου δυσαρέσκειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε «ταξιδέψει» σαν βίντεο που είχε γίνει viral, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

Το σημείωμα διαφωνίας «πέρασε» από δεκάδες αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο και γρήγορα έγινε μία από τις ευρύτερες διαμαρτυρίες Αμερικανών αξιωματούχων ενάντια σε πολιτική του προέδρου που έχει γίνει ποτέ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αρχική εκδοχή του εσωτερικού σημειώματος συντάχθηκε το σαββατοκύριακο ενώ διαρκώς γίνονταν τροποποιήσεις όσο αυτό «ταξίδευε», με κάποιους διπλωμάτες να προσθέτουν λέξεις και άλλους να βγάζουν εκφράσεις. Το θέμα δεν έχει τελειώσει. Δεκάδες αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών στις ΗΠΑ αλλά και εκτός χώρας αναμενόταν να το υπογράψουν ακόμη και σήμερα, Τρίτη, ενώ άλλοι ανέφεραν στους New York Times ότι προσπαθούν να προσθέσουν και άλλα ονόματα διπλωματών, αν και κάποιοι δήλωναν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι επικεφαλής ή ποιος συγκεντρώνει υπογραφές.

«Θα βλάψει οικονομικά την Αμερική»

Το σημείωμα αναφέρει ότι η απαγόρευση θα αποξενώσει συμμάχους και θα βλάψει οικονομικά την Αμερική, σημειώνοντας ότι οι ξένοι ταξιδιώτες δίνουν τονωτική «ένεση» σχεδόν 250 δισ. δολαρίων στην οικονομία της χώρας κάθε χρόνο, ενώ υποστηρίζει πάνω από ένα εκατομμύριο δουλειές.

Ο «δίαυλος διαφωνίας» επιτρέπει στους αξιωματούχους να εκφράζουν εσωτερικά επικρίσεις και ανησυχίες και να προτείνουν λύσεις. Οι κανόνες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρητικά προστατεύουν τους διαφωνούντες από μέτρα εναντίον τους. Πέρυσι, δεκάδες είχαν υπογράψει ένα σημείωμα διαφωνίας που επέκρινε την αμερικανική πολιτική στη Συρία.

Ομως, σημειώνουν οι New York Times, αρκετοί βετεράνοι διπλωμάτες λένε ότι η διαφωνία έχει ρίσκο καθώς για παράδειγμα η επιλογή για του αξίωμα του πρεσβευτή είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία και εξαιρετικά υποκειμενική. Ετσι, μία παλιότερη διαφωνία θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε βάρος κάποιου. Εξαιτίας αυτού του ρίσκου, κάποιοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι δεν θα υπογράψουν το σημείωμα.

Αλλωστε και η προειδοποίηση «δεχθείτε το ή φύγετε» του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου δικαιώνει την ανησυχία τους. Μία κίνηση που ένας διπλωμάτης, μιλώντας στους New York Times, τη χαρακτήρισε ως «bullying στο υψηλότερο επίπεδο».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Επιβάλλοντας μια προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε υπηκόους επτά μουσουλμανικών χωρών, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κίνηση θα βοηθήσει να προστατευτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την τρομοκρατία. Λιγότερο όμως από ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η κίνηση αυτή βελτιώνει την ασφάλεια στη χώρα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η δημοσκόπηση της 30ης και 31ης Ιανουαρίου δείχνει ότι περίπου ένας στους δύο Αμερικανούς υποστηρίζει την απαγόρευση, η οποία εμποδίζει επίσης την είσοδο στη χώρα όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, παρότι υπήρχε μεγάλη διάσταση γνώμης που ακολουθεί τις γραμμές των κομμάτων.

Ο Τραμπ έχει απαντήσει σε επικριτές του που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση στοχεύει μουσουλμάνους λέγοντας ότι είναι απαραίτητος “ο εξοντωτικός έλεγχος” των υπηκόοων αυτών για να προστατευτούν η χώρα και τα σύνορά της. “Δεν αφορά θρησκεία”, είπε σε δηλώσεις του ο Τραμπ μετά από την ανακοίνωση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης την Παρασκευή, “αφορά τη τρομοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας”.

Στη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, περίπου 31% των ερωτηθέντων είπαν ότι η απαγόρευση τους έδωσε την αίσθηση ότι ήταν “περισσότερο ασφαλείς”, ενώ ένα 25% απάντησε ότι ένιωθε “λιγότερο ασφαλές”. Επίσης, ένα 33% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι είπαν ότι δεν ξέρουν.

Οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι εμποδίστηκαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, ενώ οι Σύροι απαγορεύτηκαν επ’ αόριστον.

Μερικοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές κατέκριναν την απόφαση του Τραμπ και είπαν ότι μπορεί να καταλήξει μπούμερανγκ και να δώσει σε τρομοκρατικές οργανώσεις ένα νέο σύνθημα για τη στρατολόγηση νέων μελών. “Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα στέλνει ένα μήνυμα, εσκεμμένα ή όχι, ότι η Αμερική δεν θέλει μουσουλμάνους να εισέλθουν στη χώρα μας”, δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν της Αριζόνας και Λίντζι Γκράμ της Νότιας Καρολίνας.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos έδειξε ότι 49% των Αμερικανών συμφωνούν με το διάταγμα και 41% διαφωνούν. Περίπου 53% των Δημοκρατικών είπαν ότι “διαφωνούν έντονα” με την απόφαση του Τραμπ, ενώ 51% των Ρεπουμπλικανών είπαν ότι “συμφωνούν έντονα”.

Οι Δημοκρατικοί είχαν τριπλάσια πιθανότητα να υποστηρίξουν ότι “η Αμερική θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται μετανάστες κια πρόσφυγες” από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αντίστοιχα ήταν τρεις φορές πιό πιθανό να υποστηρίξουν ότι “η απαγόρευση ατόμων από μουσουλμανικές χώρες είναι αναγκαία για να προληφθεί η τρομοκρατία”.

Η Σέριλ Χόφμαν, 46, από το Σούμερντακ, Βιρτζίνια, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη που ο Τραμπ διέταξε την απαγόρευση. “Κατανοώ ότι η χώρα ιδρύθηκε με βάση τους μετανάστες”, είπε η Χόφμαν, η οποία συμμετείχε στη δημοσκόπηση. “Έλεος, το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά ανησυχώ γιατί οι πρόσφυγες έρχονται εδώ και υποστηρίζονται από τους φόρους που καταβάλλω εγώ”.

Αντίθετα, η Βερόνικα Μπιουτέλ, 57, από το Γκριν του Οχάιο, που επίσης συμμετείχε στη δημοσκόπηση, είπε, “Ναί, όντως ζούμε σε τρομακτικές επιχές, αλλά υπάρχουν άλλοι, καλύτεροι τρόποι να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία”.

Ο Ουέστι Έγκμοντ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσωμάτωσης Μεταναστών στο Κολέγιο της Βοστόνης, είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν αποκτήσει σταδιακά μια εχθρότητα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς έχει μετατεθεί το βάρος της προέλευσης των ροών από την ανατολική Ευρώπη σε χώρες όπως το Ιράκ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

“Η αύξηση των αριθμών αυτών, όσο σχετικά μικροί και να είναι, έχουν συγκεντρώσει αρκετά φώτα της δημοσιότητας ώστε να φέρουν μια μικρή αντίδραση από άτομα που νιώθουν πραγματικά πολύ άβολα με την ποικιλομορφία που τους περιβάλλει”, είπε ο Έγκμοντ.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι η κράτος θα έπρεπε να δείξει μια προτίμηση σε χριστιανούς πρόσφυγες, όπως έχει υπονοήσει ο Τραμπ. Περίπου 56%, συμπεριλαμβανόμενων 72% Δημοκρατικών και 45% Ρεπουμπλικανών, διαφώνησαν ότι η χώρα θα πρέπει να “υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες, αλλά όχι μουσουλμάνους”.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά στα αγγλικά και στις 50 πολιτείες. Συγκέντρωσε τις γνώμες 1.201 ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν 453 Δημοκρατικοί και 478 Ρεπουμπλικανοί. Έχει περιθώριο σφάλματος – ένα μέτρο ακρίβειας μέτρησης – 3 ποσοστιαίων μονάδων για ολόκληρο το δείγμα και 5 ποσοστιαίες μονάδες για τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε το Σαν Φρανσίσκο κατά του διατάγματος που στερεί τη χρηματοδότηση από τις πόλεις-καταφύγια για παράτυπους μετανάστες

Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της εκτελεστικής εντολής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την οποία θα στερηθούν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση οι πόλεις που έχουν υιοθετήσει πολιτικές “καταφυγίου” απέναντι στους παράτυπους μετανάστες.

Η προσφυγή αυτή, την οποία κατέθεσε ο νομικός εκπρόσωπος της πόλης Ντένις Χερέρα, είναι η πρώτη εναντίον της εντολής που υποβάλλεται από μία από τις πόλεις που μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα αυτό για τις πόλεις-καταφύγια στις 25 Ιανουαρίου, μαζί με εκείνο που αφορούσε την οικοδόμηση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια, η Βοστόνη, το Ντένβερ, το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο προσφέρουν κάποιας μορφής προστασία στους μετανάστες που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα. Με την εφαρμογή του διατάγματος κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας.

Με βάση την προσφυγή, το διάταγμα παραβιάζει τη 10η τροπολογία του Συντάγματος που ορίζει ότι οι εξουσίες που δεν ασκούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραχωρούνται στις Πολιτείες. “Αψηφώντας κατάφωρα τον νόμο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρεί να εξαναγκάσει τις τοπικές αρχές να εγκαταλείψουν τους αποκαλούμενους νόμους των Πόλεων Καταφυγίων”, σημειώνεται στην προσφυγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο δημαρχείο ο Χερέρα είπε ότι η πολιτική της πόλης γεννήθηκε από την επιθυμία να ενθαρρύνει και να επιτρέπει στους παράτυπους μετανάστες να καταγγέλλουν εγκλήματα στην αστυνομία χωρίς να φοβούνται ότι θα απελαθούν. Τέτοιου είδους πολιτικές, συνέχισε, κάνουν πιο ασφαλείς τις πόλεις. Επικαλέστηκε μάλιστα έρευνες που δείχνουν ότι οι κομητείες και οι δήμοι που έχουν υιοθετήσει τέτοια μέτρα –όπως είπε είναι περίπου 400 σε όλη τη χώρα– έχουν μικρότερη εγκληματικότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

“Το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει τους δημοτικούς και τους πολιτειακούς υπαλλήλους σε ομοσπονδιακούς υπαλλήλους της υπηρεσίας μετανάστευσης. Αυτό είναι αντισυνταγματικό”, υποστήριξε.

Ο δικηγόρος είπε ότι ο δήμος ζητά από το δικαστήριο να αναστείλει την εφαρμογή του διατάγματος του Τραμπ και να κρίνει ότι το Σαν Φρανσίσκο συμμορφώνεται με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.