Το Πακιστάν βλέπει τη συμμαχία με Ρωσία και Κίνα ως λύση στην Καταστροφική Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ


Το Πακιστάν βλέπει τη συμμαχία με Ρωσία και Κίνα ως λύση στην Καταστροφική Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑΤο Πακιστάν βλέπει τη συμμαχία με Ρωσία και Κίνα ως λύση στην Καταστροφική Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ

Σημείωση συντάκτη: Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για την αυξανόμενη συνεργασία του Πακιστάν με τη Ρωσία και την Κίνα – και πώς ανταποκρίνονται στις κινήσεις της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Το Πακιστάν βλέπει τη Ρωσία και την Κίνα ως φυσικούς σύμμαχους, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση με το Αφγανιστάν και να έλθει η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή, ένα έργο που οι ΗΠΑ είναι προφανώς ανίκανες (ή δεν ενδιαφέρονται)για την επίτευξη του.

Αυτό που ανάγκασε το Πακιστάν και τη Ρωσία να ενώσουν τα χέρια είναι φόβοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για την επίτευξη σταθερότητας με το Αφγανιστάν για τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.
Οι φόβοι αυτοί έχουν πλέον έχουν ανοίξει την πιθανότητα μιας συμμαχίας μεταξύ του Πακιστάν, Ρωσίας και Κίνας.
Και Κίνα και η Ρωσία κατέληξαν σε συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να παρατείνουν τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν. Η κατάσταση αυτή, έχει αφήσει το Πακιστάν χωρίς άλλη επιλογή από το να αναζητήσει μια περιφερειακή λύση με τη συμμετοχή χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.

Το Ιράν παραπέμπει σε συμμαχία Πακιστάν-Ρωσίας-Κίνας

Η Μόσχα έχει ήδη φιλοξενηθεί σε δύο συναντήσεις με τη συμμετοχή του Πακιστάν και Κινέζους αξιωματούχους για να συζητήσουν το πρόβλημα του Αφγανιστάν. Μια άλλη τέτοια συνάντηση με το ευρύτερο κοινό έχει επίσης προγραμματιστεί αργότερα αυτό το μήνα. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να καταλήξουνε σε μια περιφερειακή συναίνεση για την παρατεταμένη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.

Ο μεγαλύτερος φόβος μεταξύ των περιφερειακών χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία είναι η εμφάνιση του ISIS στο Αφγανιστάν. Υπήρξαν αναφορές ότι χιλιάδες μαχητές είχαν σταλεί στο Αφγανιστάν από τη Συρία, ανάπτυχθηκαν και αποσκοπούν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας με έναν πόλεμο. Αυτές οι χώρες υποψιάζονται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιούν το ISIS ως πληρεξούσιο για την προώθηση των συμφερόντων τους ιδιαίτερα να ενάντια στην Κίνα και την αναζωπύρωση της Ρωσίας.

Για το Πακιστάν, αυτό είναι επικίνδυνο σενάριο λόγω γείτονιας με Αφγανισταν.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν υιοθετήσει τη στάση του Πακιστάν για το Αφγανιστάν που αναζητούν μια διαδικασία συμφιλίωσης.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθούν μια εξεύρεση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το ατέλειωτο αφγανικό ζήτημα έφερε το Πακιστάν και τη Ρωσία τόσο κοντά ώστε οι δύο αναπτύσουν τώρα τους δεσμούς τους και απο άποψη στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός του Πακιστάν πήρε μια μεγάλης ισχύος ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία στο Βόρειο Ουαζιριστάν για να αντιμετωπίσει τρομοκρατες της χώρας. Η ανάπτυξη είναι μέρος μιας σειράς βημάτων οι δύο χώρες έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια για να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους.