Smiley face

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type


Smiley face

Ινδία – Πακιστάν: Δύο πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου


Ινδία - Πακιστάν: Δύο πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμουΙνδία – Πακιστάν: Δύο πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου
Γ. Λιναρδής
Ενώ στην Δύση μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Δυτικής Ευρώπης για θέματα που αφορούν την Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ στην πρόσφατη σύνοδο των G7 ο Τραμπ επιτέθηκε φραστικά στην Μέρκελ κατηγορώντας το Βερολίνο για αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό και πρακτικές, σύννεφα πολέμου σχηματίζονται στην Νότιο Ασία καθώς αυξάνει αλματωδώς η ένταση και οι στρατιωτικές προκλήσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Άξιον υπενθύμισης είναι ότι και οι δυο χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ αλληλοκατηγορούνται και απειλούν με προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες στην αμφισβητούμενη επαρχία Κασμίρ, μια επαρχία στην οποία μια «γραμμή ελέγχου» (Line of Control) χωρίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις των δυο χωρών. Κατά μήκος αυτής της γραμμής τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ προκεχωρημένων στρατιωτικών μονάδων των Ινδικών και Πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος γενικής σύρραξης. Ήδη η πολεμική αεροπορία της Ινδίας έχει τεθεί σε πολεμική επιφυλακή και έχει αναγγελθεί μερική επιστράτευση, ενώ το Πακιστάν ακολούθησε θέτοντας σε επιφυλακή τις στρατιωτικές του μονάδες στα σύνορα με την Ινδία.

Το Πακιστάν ανησυχεί για την δυνατότητα των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων να επιτεθούν κεραυνοβόλα χρησιμοποιώντας τακτικές «Blitzkrieg», κάτι που είναι σε θέση να το επιχειρήσουν λόγω της αριθμητικής και υλικοτεχνικής τους υπεροχής. Σε μια τέτοια περίπτωση το Πακιστάν θα απαντούσε με την χρήση πυρηνικών όπλων, έχοντας μόνο αυτή την επιλογή εξ αιτίας της κατωτερότητας του σε συμβατικά στρατιωτικά μέσα. Πολλές φορές στο παρελθόν Πακιστανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η αντίδραση της χώρας τους σε μια επίθεση-επιδρομή από την Ινδία θα είναι η χρήση πυρηνικών όπλων.

Smiley face

Smiley face

Smiley face

Οι σχέσεις της Ινδίας δεν είναι τεταμένες μόνο με το Πακιστάν αλλά και με την Κίνα, με την οποία επίσης υφίστανται αμφισβητούμενες περιοχές κατά μήκος των συνόρων τους. Αυξανόμενος είναι και ο μεταξύ τους γεωπολιτικός ανταγωνισμός για πρώτες ύλες και αγορές, όχι μόνο στην Ασία αλλά και στην Αφρική. Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα ότι υποστηρίζει τον ιστορικό της αντίπαλο στρατιωτικά και οικονομικά, ενώ η Κίνα δεν ανέχεται ότι οι ΗΠΑ με προμετωπίδα την Ινδία προσπαθούν να περιορίσουν την γεωστρατηγική της ισχύ στην Ασία. Πεκίνο και Νέο Δελχί το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει τις διπλωματικές τους αντεγκλήσεις και αλληλοαπειλούνται με στρατιωτικές ενέργειες, ο αρχηγός των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπιπίν Ραβάτ πρόσφατα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για πόλεμο σε δυο μέτωπα, εναντίον της Κίνας και του Πακιστάν.

Η αντιπαλότητα της Ινδίας με την Κίνα και το Πακιστάν έχει ιστορικό υπόβαθρο, όμως βέβαιο είναι ότι αυτή η αντιπαλότητα ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια από το γεωπολιτικό δόγμα της Ουάσιγκτον «pivot to Asia» που έλαβε σάρκα και οστά επί προεδρίας Ομπάμα, ο οποίος ήταν ο διεκπεραιωτής των αμερικανοσιωνιστικών ηγεμονικών τάσεων στην Ευρασία. Εξ άλλου επί Ομπάμα η Ινδία αναγορεύθηκε σε στρατηγικό εταίρο και έλαβε πρόσβαση στην πυρηνική τεχνογνωσία των ΗΠΑ, ενώ της επετράπη να προμηθεύεται υπερσύγχρονα αμερικανικά οπλικά συστήματα.

Για την Κίνα η εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ινδίας αποτελεί μέγιστη γεωστρατηγική απειλή την οποία προσπαθεί να εκτονώσει μέσω της ενίσχυσης του Πακιστάν σε στρατηγικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. Ως παράδειγμα αυτής της κινεζοπακιστανικής συνεργασίας αναφέρουμε την κατασκευή οικονομικού διαδρόμου που θα συνδέει την δυτική Κίνα με τον πακιστανικό στρατηγικό λιμένα Γκβαντάρ πλησίον των Στενών του Ορμούζ, ένα έργο αξίας 50 δις δολαρίων. Το Πεκίνο προσπαθεί μέσω αυτού του έργου να ματαιώσει την στρατηγική του αμερικανικού Πενταγώνου, μια στρατηγική που αποβλέπει στην δημιουργία κομβικών σημείων ελέγχου στον Ινδικό Ωκεανό και στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δηλαδή των θαλασσών μέσω των οποίων διεξάγεται το διαμετακομιστικό εμπόριο της Κίνας και η πρόσβαση της σε περιοχές πλούσιες σε πρώτες ύλες.

Στην Νότια Ασία λοιπόν διακρίνουμε τα τελευταία χρόνια μια πόλωση μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ από την μια πλευρά και Πακιστάν και Κίνας από την άλλη. Αυτή η γεωπολιτική πόλωση, την οποία προσπαθεί να εκτονώσει διπλωματικά η Μόσχα, εντείνεται από την ιστορική αντιπαλότητα και τις συνοριακές εδαφικές διεκδικήσεις Νέου Δελχί και Ισλαμαμπάντ. Διερευνητέο είναι κατά πόσον η νέα κυβέρνηση Τραμπ έχει καταλάβει πόσο σύνθετες και εκρηκτικές μπορεί να γίνουν οι τοπικές συγκρούσεις στην Νότια Ασία, συγκρούσεις μάλιστα οι οποίες έχουν ως φύτρα τον αμερικανοσιωνιστικό ιμπεριαλισμό. Η συνεργασία των υπερδυνάμεων σε πολυπολικό επίπεδο είναι απολύτως αναγκαία για να σωθεί από μια ακόμη γεωπολιτική κρίση και πιθανό πόλεμο μεταξύ δυο πυρηνικών δυνάμεων η συγκεκριμένη περιοχή.


Smiley face Smiley face Smiley face

Smiley face