Παταγώδης αποτυχία κατάρριψης βορειοκορεατικού βαλλιστικού βλήματος από το αντιβαλλιστικό σύστημα AEGIS


Παταγώδης αποτυχία κατάρριψης βορειοκορεατικού βαλλιστικού βλήματος από το αντιβαλλιστικό σύστημα AEGISΠαταγώδης αποτυχία κατάρριψης βορειοκορεατικού βαλλιστικού βλήματος από το αντιβαλλιστικό σύστημα AEGIS
Προσομοίωση αναχαίτισης βαλλιστικού βλήματος κατηγορίας του βορειοκορεατικού Hwasong-12 η του ανάλογου ιρανικού al Shahab, που εκτέλεσε η Διοίκηση Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (U.S. Missile Defense Agency) στην Χαβάη, απέτυχε ολοκληρωτικά.

Μια αποτυχία που γέμισε προβληματισμό για τις πραγματικές αντιβαλλιστικές ικανότητες των ΗΠΑ, αλλά και για την δυνατότητα να υποστηριχθούν τοπικοί σύμμαχοι (Ιαπωνία ή Νότια Κορέα ή οι χώρες του Κόλπου) από την αντιβαλλιστική ασπίδα που βασίζεται στο σύστημα AEGIS.
Ο πύραυλος Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA που εκτοξεύθηκε για να τον αναχαιτίσει είχε σημαντική παρέκκλιση από την πορεία του, δεν κατάφερε να συνδυαστεί με το AN/SPY-1 και εν τέλει έπεσε στον ωκεανό.

Eίχαν προηγηθεί πάντως άλλες δύο επιτυχημένες και μία ακόμα αποτυχημένη δοκιμή.
Φυσικά, με τέτοιες επιδόσεις, ούτε λόγος για αναχαίτιση βλημάτων τεθλασμένης τροχιάς, όπως τα τακτικά βλήματα Iskanter ή οι νέοι διηπειρωτικοί πύραυλοι της Ρωσίας.
Την ανακοίνωση για την αποτυχία της δοκιμής έκανε η ίδια η Διοίκηση Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (U.S. Missile Defense Agency).
Το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων USS John Paul Jones (DDG 53) αν και εντόπισε τον πύραυλο με το AN/SPY-1 χρησιμοποιώντας τη διαμόρφωση του συστήματος μάχης Aegis, Baseline 9.C2, εν συνεχεία όλα πήγαν στραβά.

Μετά την πρόσκτηση του στόχου, εξαπολύθηκε από το ίδιο πλοίο κατευθυνόμενος πύραυλος αναχαίτισης επιφανείας – αέρος τύπου SM-3 Block IIA, ο οποίος όμως παρά το «στημένο» της δοκιμής και φυσικά την απουσία παραπλανητικών αντιμέτρων, όπως δημιουργία ψευδοστόχων που χρησιμοποιούν τουλάχιστον τα ρωσικά βαλλιστικά βλήματα, πλην της τεθλασμένης πορείας που εφαρμόζουν, δεν κατάφερε να πλησιάσει το βαλλιστικό βλήμα.

Η αποτυχία έχει γεμίσει προβληματισμό όχι μόνο την ηγεσία των ΗΠΑ, αφού σε στρατηγικό επίπεδο η θαλάσσια εδραζόμενη αντιβαλλιστική ασπίδα των ΗΠΑ είναι θεμελιώδες στοιχείο της αποτρεπτικής τους ικανότητας, αλλά και συμμάχους, όπως η Ιαπωνία (που συμμετείχε στην άσκηση) και η Νότια Κορέα που ευελπιστεί σε 100% επιτυχία του συνδυασμού AEGIS/SM-3 Block IIA για να επιβιώσει η χώρα από τα μαζικά βαλλιστικά πλήγματα της Β.Κορέας σε περίπτωση σύρραξης.