Smiley face

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type


Smiley face

Οι απειλές της Ουάσιγκτον εναντίον της Βορείου Κορέας στοχεύουν κυρίως στην Κίνα


Οι απειλές της Ουάσιγκτον εναντίον της Βορείου Κορέας στοχεύουν κυρίως στην ΚίναΟι απειλές της Ουάσιγκτον εναντίον της Βορείου Κορέας στοχεύουν κυρίως στην Κίνα
Γ. Λιναρδής

Κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την βορειοκορεατική κρίση, η Ουάσιγκτον αύξησε και πάλι δραματικά τον κίνδυνο του πολέμου, επιτιθέμενη όμως κυρίως στο Πεκίνο και την Μόσχα και όχι στην ίδια την Πιονγκγιάνγκ. Στην συνεδρίαση οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι των απείλησαν με οικονομικό αποκλεισμό την Βόρειο Κορέα, κάτι που ουσιαστικά για το καθεστώς αυτής της χώρας σημαίνει κήρυξη πολέμου, ενώ η Κίνα και η Ρωσία συνέχισαν να απαιτούν μείωση της αντιπαράθεσης και συνέχιση των διπλωματικών συνομιλιών.

Σε μια πραγματικά άκρως προκλητική τοποθέτηση η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ έθεσε την Κίνα και την Ρωσία προ ενός τελεσιγράφου, τουτέστιν να τερματίσουν οι δυο χώρες τις οικονομικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα ή αλλιώς θα υπάρξει ολοκληρωμένος εμπορικός αποκλεισμός των ΗΠΑ εναντίον τους. Δεδομένου ότι κυρίως η Κίνα έχει τεράστιες εμπορικές συναλλαγές και συμφέροντα στις ΗΠΑ, το τελεσίγραφο αφορούσε κυρίως το Πεκίνο και δευτερευόντως την Μόσχα. Η πρέσβης Χάλεϊ τόνισε επίσης ότι αν η Κίνα και η Ρωσία δεν καταφέρουν να «υποτάξουν» την κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ, τότε οι ΗΠΑ θα το πράξουν αυτό με στρατιωτικά μέσα.

Smiley face

Smiley face

Smiley face

Οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Βορείου Κορέας που πρότεινε η Ουάσιγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιλαμβάνουν παύση όλων των εφοδιασμών προς αυτή την χώρα, δέσμευση όλων των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και διακοπή όλων των εργασιακών συμβάσεων Βορειοκορεατών στο εξωτερικό. Επίσης οι ΗΠΑ απείλησαν ότι θα διακόψουν όλες τις εμπορικές σχέσεις τους με όλες τις χώρες που διατηρούν οικονομικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα, μια απειλή που αφορά κυρίως την Κίνα.

Στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η Κίνα καταδίκασε μεν την Πιονγκγιάνγκ, προειδοποίησε όμως ότι η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο επιδεινώνεται συνεχώς και για αυτό δεν φταίει μόνο το βορειοκορεατικό καθεστώς, ζητώντας η κρίση να λυθεί με ειρηνικά μέσα. Στο ίδιο μήκος κύματος η Ρωσία κάλεσε όλα τα μέρη να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες και να αποτρέψουν περαιτέρω εκτράχυνση της κατάστασης. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν εκφραστεί εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό το πρόγραμμα προσφέρει στην Ουάσιγκτον το πρόσχημα για μαζική στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μια ανάπτυξη που τελικά στοχεύει την Κίνα και τις προσπάθειες της να εδραιώσει την περιφερειακή της ισχύ στην Νοτιοανατολική Ασία και την Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Πεκίνο γνωρίζει ότι η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο χρησιμεύει στις ΗΠΑ ως δικαιολογία για να παρέμβει μαζικά σε αυτή την περιοχή, κάτι βέβαια που αυξάνει τον κίνδυνο σύρραξης όχι τόσο με την Βόρειο Κορέα, αλλά περισσότερο με την Κίνα.

Η Κίνα και η Ρωσία πρότειναν στις ΗΠΑ να τερματίσουν την στρατιωτική τους δράση και τις μεγάλες στρατιωτικές τους ασκήσεις στην Νότια Κορέα, με αντάλλαγμα να σταματήσει η Βόρεια Κορέα τις πυραυλικές και πυρηνικές της δοκιμές ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διπλωματικές συνομιλίες, κάτι στο οποίο ενδόμυχα στοχεύει και η Πιονγκγιάνγκ γνωρίζοντας ότι μια πολεμική σύγκρουση θα οδηγούσε στην κατάρρευση του σταλινικού καθεστώτος και στον θάνατο πολλών εκατομμυρίων Κορεατών. Την πρόταση αυτή απέρριψαν κατηγορηματικά οι ΗΠΑ, η απόρριψη όμως αυτού του ειρηνευτικού σχεδίου υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον περί άλλων τυρβάζει και ουδόλως την απασχολεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολέθρου στην περιοχή. Το Πεκίνο μετά την αρνητική στάση της Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν επιτρέψει τον πόλεμο στην Χερσόνησο και ότι είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψει έναν πόλεμο στα σύνορα του που πιθανότατα θα οδηγούσε σε μια φιλική προς τις ΗΠΑ Κορεατική Χερσόνησο.

Από την άλλη πλευρά το ασταθές και επικίνδυνο σταλινικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος να συντηρηθεί στην εξουσία και να αυτοπροστατευτεί είναι η προβολή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, έχοντας επίγνωση της βίαιης κατάρρευσης των καθεστώτων Σαντάμ και Καντάφι όταν αυτοί εγκατέλειψαν τα όπλα μαζικής καταστροφής. Σαφέστατα και οι δράσεις της Βόρειας Κορέας εγκολπώνουν τον κίνδυνο πυρηνικής αναμέτρησης, όμως η κύρια αιτία που οδηγείται ο κόσμος στο χείλος της καταστροφής είναι ο σιωνιστικός ιμπεριαλισμός και τα σχέδια της Νέας Παγκόσμιας Τάξης που εξυφαίνονται από το βαθύ σιωνιστικό κράτος της Ουάσιγκτον.

Τα περιορισμένα και τεχνολογικά αμφισβητήσιμα πυρηνικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ δεν θέτουν σε κίνδυνο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους των, συμπεριλαμβανομένου και του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου που κατέχουν, ούτε καν μπορούν να απειλήσουν τις διάσπαρτες στον Ειρηνικό αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Άλλοι είναι λοιπόν οι στόχοι της Ουάσιγκτον.


Smiley face Smiley face Smiley face

Smiley face