Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Smiley face

Η «Μυστική αποστολή» των πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στα Κορεατικά ύδατα

Η «Μυστική αποστολή» των πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στα Κορεατικά ύδαταΗ «Μυστική αποστολή» των πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στα Κορεατικά ύδατα
ΠΗΓΗ

Το επιθετικό υποβρύχιο του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού “Μίσιγκάν” έφτασε στο νοτιοκορεατικό λιμάνι Busan την Παρασκευή και είναι έτοιμο να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη πρόσφατη άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Τον κύριο ρόλο θα διαδραματίσει η ομάδα επιθέσεων του αεροπλανοφόρου του Αμερικανικού Ναυτικού το οποίο μαζί με τα Νοτιοκορεάτικα αντιτορπιλικά που είναι εφοδιασμένα με το σύστημα Aegis, θα χειριστούν την παρακολούθηση των βαλλιστικών βλημάτων της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, η συμμετοχή σε αυτές τις ασκήσεις πυρηνικών υποβρυχίων μπορεί επίσης να σημαίνουν για πιο σοβαρές προθέσεις των Συμμάχων.

Δεν είχαν καλά καλά τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας στις 11 Οκτωβρίου ανακοινώσει ότι στην κύρια ναυτική βάση «Chinhae» στα νότια της χώρας από το περασμένο Σάββατο ήταν το Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο Tucson SSN-770, καθώς έγινε γνωστό ότι ήταν η ίδια μέρα βγήκε στην ανοικτή θάλασσα σε μια άγνωστη κατεύθυνση. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε πολλές υποθέσεις σχετικά με τη ‘μυστική αποστολή’ του και τις περαιτέρω ενέργειες των ΗΠΑ στα Κορεατικά ύδατα.

Σύμφωνα με μια πηγή στο Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, η οποία αναφέρεται από το πρακτορείο Ryongap, η Αμερικανική πλευρά δεν διευκρίνισε πού θα προχωρήσει το υποβρύχιο. Είναι γνωστό μόνο ότι στην Chinhe παρέλαβε τις προμήθειες που είναι απαραίτητες για το πλήρωμα και αμέσως έφυγε από το λιμάνι. Ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση γι ‘αυτό.

Υποβρύχια σκάφη των ΗΠΑ έρχονται σε λιμάνια της Νότιας Κορέας σε τακτική βάση, και σύμφωνα με πηγή του Yonhap, λέει ο σκοπός των επισκέψεων μπορεί να είναι τόσο απλός εφοδιασμός όσο και να συμμετέχουν σε ατομικές και κοινές ασκήσεις, έτσι ώστε οι ΗΠΑ σπάνια αποκαλύπτουν την ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης την ίδια ημέρα. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης ‘μη προγραμματισμένες’ επισκέψεις, επομένως οι πληροφορίες αυτές δημοσιοποιούνται μετά την ολοκλήρωση των αποστολών τους.

Ωστόσο, η καθυστερημένη μήνυμα της Διοίκησης Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για την είσοδο «Tucson» στη Νότια Κορέατικη ναυτική βάση οι ίντριγκες των τοπικών παρατηρητών δεν είναι μόνο για το γεγονός της εύρεσης ενός Αμερικανικού υποβρυχίου στα κορεατικά ύδατα, καθώς και στο γεγονός ότι τώρα θα είναι εκεί δύο υποβρύχια, πράγμα το οποίο συμβαίνει πολύ σπάνια. Σήμερα το πρωί στη ναυτική βάση στο Busan ήρθε ένα άλλο πυρηνικό υποβρύχιο το Michigan ( «ΜΙ») SSGN 727, το οποίο επίσης θα μείνει στο λιμάνι μόνο μια-δυο μέρες και θα βγει στην ανοικτή θάλασσα λίγο πριν από την άφιξη στις Κορεάτικες ακτές του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου Ρόναλντ Ρέιγκαν CVN-76.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Tucson βρίσκεται τώρα στα ύδατα της Ιαπωνίας, οπότε είναι πολύ πιθανό να ενταχθεί στις ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα από τις ακτές της ΛΔΚ.

Η τελευταία φορά που συμμετείχαν άμεσα δυο πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ ήταν τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης έντασης ήλθε στο Busan, για πρώτη φορά το υποβρύχιο «Μίτσιγκαν», και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε συνομιλία με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων ο Donald Trump αποκάλυψε ότι στα κορεατικά νερά πλέουν δύο από τα πυρηνικά υποβρύχια. Ωστόσο, από τότε η κατάσταση έχει γίνει πολύ πιο έντονη και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι αυτή τη φορά, ένα τέτοιο σύμπλεγμα στρατηγικών όπλων των ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθεί για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Όπως σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες της Νότιας Κορέας, τα πυρηνικά υποβρύχια που συμμετέχουν στις τρέχουσες ασκήσεις χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την προστασία των αεροσκαφών, αλλά και για την μεταφέρουν σε εχθρικό έδαφος ομάδων εκτροπής-αναγνώρισης.

Το πυρηνικό υποβρύχιο Tucson είναι από τα ευέλικτα και δυσδιάκριτα υποβρύχια στον κόσμο. Επιπλέον, φέρει 24 πυραύλους cruise ‘Tomahawk’, ικανούς να επιτύχουν στοχευμένες επιθέσεις σε στόχους εχθρού από απόσταση μέχρι τριών χιλιάδων χιλιομέτρων. Με τη σειρά του, το υποβρύχιο «Μίτσιγκαν» έχει μέχρι 154 τέτοιoυς πυραύλους, και αν είναι απαραίτητο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Μέχρι στιγμής, η Πιονγκγιάνγκ, παρά τις δυσοίωνες υπόσχεσεις ότι θα καταρρίψει Αμερικανικά αεροσκάφη ακόμη και στον διεθνή εναέριο χώρο, δεν αντέδρασε με κανένα τρόπο στις ασκήσεις βομβαρδισμών των Αμερικανικών στρατηγικών αεροσκαφών στα σύνορά της. Ωστόσο, η προκλητική συγκέντρωση των δυνάμεων του εχθρού μπορεί να ωθήσει τη ΛΔΚ να ανταποκριθεί σε ενέργειες επίδειξης τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Και στην περίπτωση αυτή η «μυστική αποστολή» των αμερικανικών υποβρυχίων μπορεί γρήγορα να γίνει «προφανής».