Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Θα πλημμυρίσουν από πρόσφυγες: Η Τουρκία απειλεί με έξοδο από την συμφωνία με την ΕΕ για τους Μετανάστες.

Θα πλημμυρίσουν από πρόσφυγες: Η Τουρκία απειλεί με έξοδο από την συμφωνία με την ΕΕ για τους Μετανάστες.Θα πλημμυρίσουν από πρόσφυγες: Η Τουρκία απειλεί με έξοδο από την συμφωνία με την ΕΕ για τους Μετανάστες.
ΠΗΓΗ

Η Άγκυρα δεν βλέπει πια κανένα λόγο να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας της μετανάστευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε [1] σε συνέντευξή του στο Reuters [2], ο Τούρκος υπουργός των υποθέσεων της ΕΕ Ομέρ Celik . Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πλέον σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν προτίθεται να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να παρέχουν ταξίδια χωρίς καθεστώς βίζας στους πολίτες της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη δήλωση των Τούρκων αξιωματούχων για πιθανή αποχώρηση από τη συμφωνία. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το είπε [3] ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και στις Δευτέρα 13 Μαρτίου – ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmush όπως μεταδίδει το Βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι ITV News, το δήλωσε ρητά [4] ότι «για εμάς η συμφωνία τελείωσε. ”

Η ρήξη της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ για τους πρόσφυγες απειλεί την Ευρώπη με νέα βαριά κρίση – τουλάχιστον διπλασιασμό της μεταναστευτικής ροής από τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής . Και σαν αποτέλεσμα, μια σοβαρή επιδείνωση των ήδη επειγόντων εσωτερικών προβλημάτων στις ίδιες τις χώρες της Ευρώπης.

© REUTERS / Umit Bektas
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Celik στην Άγκυρα. 15 Μαρτίου 2017

Μέχρι το τέλος δεν έχει επέλθει συμφωνία
Η συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών υπογράφηκε το Μάρτιο 2016 και σκοπό είχε να καταπολεμήσει τα ανεξέλεγκτα ταξίδια στην Ευρώπη και τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων, ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά μετά από την αύξηση της έντασης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Το 2015, περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στην Ευρώπη από διαφορετικές διαδρομές. Για να σταματήσει αυτή η ροή, αποφασίστηκε να κλείσει η λεγόμενη Ανατολική διαδρομή της Μεσογείου, που διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά και το πρώτο τρίμηνο του 2016, η Ευρώπη δέχτηκε πάνω από ένα εκατομμύριο παράνομους μετανάστες.

© REUTERS / Αλέξανδρος Αβραμίδης
Μετανάστες στα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας το 2017

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλοι οι παράνομοι μετανάστες που συλλέγονται στην Ελλάδα, θα πρέπει να σταλούν πίσω στην Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σειρά της, δεσμεύτηκε στην Τουρκία για κάθε παράνομο μετανάστη που θα απελάσεται θα παίρνει από την Τουρκία έναν μετανάστη. Την διαμονή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να την πληρώνει με δικά της έξοδα. Για το σκοπό αυτό, στην Άγκυρα εδόθησαν € 3.000.000.000, μέχρι το 2019 και ακολούθησε μία δεύτερη δόση της ίδιας ποσότητας – συνολικά € 6.000.000.000.

Θα πλημμυρίσουν από πρόσφυγες: Η Τουρκία απειλεί με έξοδο από την συμφωνία με την ΕΕ για τους Μετανάστες.2Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί μπόνους στην Άγκυρα, δηλαδή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που είχαν ανασταλεί το 2007, για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την εισαγωγή των Τούρκων πολιτών για ταξίδια χωρίς βίζα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η Τουρκία, με τη σειρά της , υποσχέθηκε να εκπληρώσει τους 72 όρους που προβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον ένας από αυτούς αποδείχθηκε ότι είναι προβληματικός: η Άγκυρα οφείλει από την πλευρά της να παρέχει στους πολίτες όλων των χωρών – μελών της ΕΕ είσοδο χωρίς θεώρηση στη χώρα , ενώ δεν θα αλλάξει για πολλά χρόνια και δεν πρόκειται να καταργήσει το καθεστώς θεωρήσεων για τους Ελληνο Κυπρίους.

Η Εφαρμογή της Δημοκρατίας στην Τουρκία και μερικά άλλα σημεία του «οδικού χάρτη» της Άγκυρας έχουν αποτελέσει αντικείμενο της διαφοράς με τις Βρυξέλλες, και η διαδικασία της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες παρατείνεται .
Συντριπτικό πλήγμα σε αυτό προκάλεσε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το καλοκαίρι του 2016, και ακολούθησε , μια μαζική καταστολή, που ανελήφθη από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Δύση άρχισε να τον κατηγορεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών που εγγυώνται αυτά τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.

2017 © AFP / Ozan Kose
Διαδηλωτές με την τουρκική και οθωμανική σημαία στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη

Θα πλημμυρίσουν από πρόσφυγες: Η Τουρκία απειλεί με έξοδο από την συμφωνία με την ΕΕ για τους Μετανάστες.4Στα μέσα Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών των Υπουργών της ΕΕ εξέφρασαν την αναδίπλωση των διαπραγματεύσεων για τους Τούρκους πολίτες χωρίς θεώρηση εισόδου στην ΕΕ – σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα. Τώρα η Άγκυρα αναφέρει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, ενώ οι Βρυξέλλες δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους .

Μπορεί η Ευρώπη να αντιδράσει;

Η δρομολόγηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους μετανάστες επέτρεψε στο παρελθόν το 2016 να μειωθεί σημαντικά η ροή των παράνομων προσφύγων στην Ευρώπη. Σήμερα, στην τουρκική επικράτεια υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Εάν η Άγκυρα πραγματικά παύσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας, το σύνολο των μεταναστών μπορεί να σπεύσει στην Ευρώπη.

«Οι συνέπειες της εξόδου από τη συμφωνία με την ΕΕ για τους μετανάστες, φυσικά, θα είναι δυσάρεστη για την Ευρώπη. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα πάψει να κρατά στο έδαφός της τα κύματα των μεταναστών , και αναπόφευκτα θα πάνε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, μέσω των οποίων θα φτάσουν στην Γερμανία, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για εκείνους που δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν και να είναι πρόθυμοι να λάβουν την κατάλληλη κοινωνική στήριξη », – δήλωσε στο [5] RIA Novosti
ο ερευνητής συνεργάτης IMEMO RAHN , ειδικός εμπειρογνώμονας του ρωσικού Συμβουλίου για τις διεθνείς υποθέσεις Victor Nadein-Rayevsky.

Με άλλα λόγια, η κατάσταση επαναλαμβάνεται όπως το 2015. Εκείνο το σχέδιο όπως το ξεκίνησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να εισαγάγει εθνικές ποσοστώσεις για την τοποθέτηση των προσφύγων και των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, εξακολουθεί να είναι δαπανηρό για την Ευρώπη. Οι Επιθέσεις που δέχτηκε από τρομοκράτες υπό το πρόσχημα των προσφύγων, οι μαζικές συγκρούσεις με τους κατοίκους της περιοχής στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκάλεσε μια αύξηση των στάσεων διαμαρτυρίας και ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής διαδικασίας.

2017 © AFP / DPA / Maurizio Gambarini

Θα πλημμυρίσουν από πρόσφυγες: Η Τουρκία απειλεί με έξοδο από την συμφωνία με την ΕΕ για τους Μετανάστες.5Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επί τόπου σε μια τρομοκρατική πράξη στο Βερολίνο

Σε όλη την Ευρώπη, άρχισε να αυξάνεται η δημοτικότητα των ακροδεξιών κομμάτων. UKIP στο Ηνωμένο Βασίλειο, Afd στη Γερμανία, “Εθνικό Μέτωπο” στη Γαλλία, το «Κόμμα της Ελευθερίας» στην Ολλανδία και «το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας» στην Αυστρία – αυτές και άλλες πολιτικές δυνάμεις κερδίζουν πόντους σε συνθήματα Ευρωσκεπτικισμού για το αντι-μεταναστευτικό, όπου αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους. Ένα δημοψήφισμα στα Βρετανικά νησιά οδήγησε στο Brexit – η πλειοψηφία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν ένα νέο , ίσως ακόμη πιο ισχυρό κύμα προσφύγων καλύψει την Ευρώπη, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές από όσες έχουν ήδη έρθει.

Πρώτον, γιατί είναι ήδη σχεδόν δύο εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη και ο διπλασιασμός του αριθμού τους μπορεί να φτάσει σε μια κρίσιμη μάζα.

Δεύτερον, οι κίνδυνοι αυτού του κύματος αναβλύζουν ήδη φέτος, καθώς στις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούνται εθνικές εκλογές: στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση θα εκλεγεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, στη Γερμανία οι βουλευτικές εκλογές για την Bundestag – γίνονται το Σεπτέμβριο. Στον απόηχο μιας ψήφου διαμαρτυρίας το πολιτικό πορτρέτο της Ευρώπης μπορεί να αλλάξει με απρόβλεπτους τρόπους.

© AFP 2017 / Bas Czerwinski

Διαδηλωτές κοντά στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ. 11 του Μαρτίου 2017

Ωστόσο, υπάρχουν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την έξοδο από τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες που επίσης ηχούν μια επιδείνωση στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες — τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη. Η Έντονη καταπόνηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ολλανδία έγινε ένας πυροκροτητής.

Οι αρχές της χώρας αυτής έχουν αρνηθεί να δεχθούν στο έδαφός τους Τούρκους υπουργούς , που σκόπευαν να μιλήσουν στις συνεδριάσεις της τουρκικής διασποράς με ομιλίες προπαγάνδας – για την υποστήριξη του επικείμενου δημοψηφίσματος της Άγκυρας που θέλει να τροποποιήσει το Σύνταγμα. Οι Γερμανικές αρχές έχουν επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποτρέψουν τέτοια γεγονότα στο έδαφος τους.

Ταυτόχρονα, Βίκτορ Nadein-Rajewski δεν αποκλείει ότι δηλώσεις που ακούγονται – δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα στοιχείο της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ίσως, η Άγκυρα προσπαθεί να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες για να τις κάνει να σταματήσουν να ζητούν από τις Τουρκικές αρχές την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.