Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Οι Σέρβοι εξακολουθούν να είναι φιλικοί με την Ρωσία; Η ΕΕ έχει ένα σχέδιο για να το σταματήσει

Οι Σέρβοι εξακολουθούν να είναι φιλικοί με την Ρωσία; Η ΕΕ έχει ένα σχέδιο για να το σταματήσειΟι Σέρβοι εξακολουθούν να είναι φιλικοί με την Ρωσία; Η ΕΕ έχει ένα σχέδιο για να το σταματήσει
ΠΗΓΗ
Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανησυχεί: στη Σερβία, κατά τη γνώμη του, υπάρχει πολύ ισχυρή συμπάθεια για τη Ρωσία. Με αυτό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να γίνει κάτι. Μάλιστα κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει.

Συγγραφέας Ilya Kharlamov, Ραδιόφωνο Σπούτνικ
Η Ενίσχυση της επιρροής της Ρωσίας στη Σερβία [1] – είναι αιτία σοβαρής ανησυχίας και της ανησυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έπεισε τον επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Γερμανό πολιτικός David McAllister.
Σύμφωνα με τον McAllister, η Μόσχα ‘προσπαθεί να έχει μια τεράστια επιρροή στα ΜΜΕ, σε ορισμένους πολιτικούς , καθώς και στην κοινωνία των πολιτών της Σερβίας.’

Επιπλέον, ο επικεφαλής της επιτροπής κατήγγειλε ότι το Σερβικό κράτος θεωρεί ως τον μεγαλύτερο σύμμαχο του την Ρωσία. Αυτό φυσικά, είναι αδύνατο να το δεχτεί.
Ως εναλλακτική λύση και «αντίδοτο » ο πολιτικός προτείνει να ενισχυθεί σημαντικά η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβική πολιτική και στη ζωή της σερβικής κοινωνίας.
Το μήνυμα είναι σαφές: η Μόσχα θέλει να στερήσει από τις παραδοσιακές ζώνες επιρροής και τις συμμαχικές σχέσεις με ιστορικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά κριτήρια . Και εντελώς η Σερβία – ακριβώς είναι μια τέτοια χώρα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για μια ακόμη φορά να επαναλάβω αυτό που τη συνδέει με τη Ρωσία ποια θέματα έχουν συνδεθεί με τα πεπρωμένα των δύο Λαών . Πάνω από αυτά τα θέματα σήμερα με εμμονή αιωρούνται όλοι οι δυτικοί πολιτικοί «χειρουργοί » με νυστέρια και ιατρικά ψαλίδα με την ελπίδα να κόψουν του δεσμούς.

Όπως πάντα, υπόσχονται τα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ και την εξοικείωση με τις «δυτικές αξίες». Αλλά οι Σέρβοι πρέπει να θυμούνται αυτές τις ‘αξίες’. Για παράδειγμα, το 1999, όταν οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το Βελιγράδι και άλλες πόλεις. Ή στην περίοδο της απόρριψης του Κοσσυφοπεδίου. Ή στο δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έχει γίνει ο άκαρδος μηχανισμός παραγωγής των ποινών που αφορούν τους Σέρβους.

Ναι, η Σερβία – επίσημη υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2012. Ορισμένες από τις πολιτικές ελίτ είναι έτοιμες να θυσιαστούν για χάρη της “πολυπόθητης” ένταξης. Ωστόσο, η θέση του επίσημου Βελιγραδίου παραμένει αμετάβλητη – μη ευθυγραμμισμένη με το καθεστώς, της μη τήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της συμμαχικές σχέσεις με τη Μόσχα. Αυτό επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά τόσο σε πολιτικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Η στρατιωτική-τεχνική, εμπορική και ανθρωπιστική συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία στη Σερβία θεωρείται ως προτεραιότητα. Αυτό δημιουργεί εντάσεις στα “στελέχη” των Βρυξελλών. Επιπλέον, στην πρόσφατη επίσκεψη της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini στα Βαλκάνια δεν της προσθέτει αισιοδοξία. Το Σερβικό κοινοβούλιο συνεδρίασε με κραυγές “Η Σερβία, η Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την χρειαζόμαστε!” και με αφίσες “Η Σερβία δεν εμπιστεύεται τις Βρυξέλλες”. Ένας διπλωμάτης στο Μαυροβούνιο έπρεπε να εμφανιστεί ενώπιον μιας μισοάδειας αίθουσα του κοινοβουλίου: πολλοί βουλευτές απλά αγνόησαν την επίσκεψη μιας τέτοιας υψηλόβαθμης επισκέπτριας . Και τότε άρχισε η “μαγεία”. Στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη Mogerini ήθελε να πετάξει από την Ποντγκόριτσα αλλά γενικά απέτυχε: η βαριά ομίχλη την εμπόδισε. Φαίνεται ότι η ίδια η φύση δεν ήθελε να αφήσει την αγγελιοφόρο της Δύσης να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Ο Νταβίντ ΜακΆλιστερ φοβερίζει ότι τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή με αυξημένη εκρηκτικότητα. Και στο εγγύς μέλλον ως αποτέλεσμα ανεύθυνων ενεργειών, μπορεί να υπάρξει ανανεωμένη έξαρση των συγκρούσεων, που από πολύ καιρό εθεωρούντο ότι είχαν επιλυθεί. Σχετικά με την έκρηξη, αυτός μπορεί να έχει δίκιο . Όμως πολλές συγκρούσεις εκεί προέκυψαν όχι μόνο λόγω των ανεύθυνων ενεργειών από τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Δυτικής Ευρώπης, που ήταν η πηγή για τους πιο φρικτούς πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Και με αυτή την προοπτική φαίνεται ότι συλλογικά η Δύση δεν έχει εξαντληθεί