Το ΝΑΤΟ θέλει να επέμβει στη Σερβία για να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια


Το ΝΑΤΟ θέλει να επέμβει στη Σερβία για να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στα ΒαλκάνιαΤο ΝΑΤΟ θέλει να επέμβει στη Σερβία για να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ SPUTNIK

Λίγο μετά τις  προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκε στην Σερβία πολλοί δυτικοί υπουργοί και βουλευτές επισκεφθηκαν τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού γερουσιαστής Τζον Μακέιν και το υΓερμανού υπουργού Εξωτερικών Sigmar Gabriel.
Ο Βούτσιτς της Σερβίας λέει πως οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν Εμπόδιο για Ένταξη στην ΕΕ
Ενώ η Ουάσιγκτον ενεργεί για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και προωθεί τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στο Βελιγράδι, ο Μακέιν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας και του εκλεγέντος Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και μίλησε για τη στήριξη της Ουάσινγκτον για τη Σερβία.

Επιπλέον, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ είπε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Σερβίας ως μέλος της ΕΕ, αλλά εξέφρασε επίσης ανησυχία σχετικά με «τη συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή και την προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση στο γειτονικό Μαυροβούνιο.»

Με τη σειρά του, Βούτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα τηρούν περαιτέρω στρατιωτική ουδέτερη κατάσταση και στόχος του είναι να ενταχθεί στην ΕΕ και να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Ντούσαν Prorokovic, ένας εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Στρατηγικών Εναλλακτικών, σημείωσε ότι Δυτικοί αξιωματούχοι και οι πολιτικοί επισκεπτοναι τη Σερβία πιο συχνά από ό, τι τις γειτονικές χώρες, και ο λόγος δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες αλλά και οι προσδοκίες ολοκληρώσης της ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.

«Η εξωτερική πολιτική της Σερβίας διακρίνεται από εκείνη των γειτόνων της, από το γεγονός ότι η Σερβία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα διατηρεί στενή συνεργασία με τη Ρωσία. Το Βελιγράδι είναι επίσης ένας σύμμαχος στρατηγικός για το Πεκίνο. Στο πλαίσιο αυτό, οι επισκέψεις από τις δυτικές πολιτικοί μπορεί να ερμηνευθούν ως μια προσπάθεια για να μετατροπης την εξωτερική πολιτική του Βελιγραδίου σε ένα μέσο που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην ΕΕ «, δήλωσε ο Prorokovic  στο Σπούτνικ.
Ο Prorokovic πρότεινε ότι εφόσον υπάρχουν γειτονικές δυνάμεις εαν αυτές να ενωθούν γύρω από το Βελιγράδι , συμπεριλαμβανομένου του Μαυροβουνίου, της Δημοκρατίας της Σέρπσκα και των Σκοίων, με την υποστήριξη από τη Ρωσία και με την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδια επιρροής του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
Ο Trump Επικυρώσε το πρωτόκολλο για την προσχώρηση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ
Πρόσθεσε ότι από τη μία πλευρά η Δύση επιθυμεί από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο για να νομιμοποιήσει το 1999 την επέμβαση του ΝΑΤΟ και, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί το Βελιγράδι από τη Μόσχα.
Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκαν Τζουκάνοβιτς δήλωσε στο Σπούτνικ οτι  οι επισκέψεις από Μακέιν και Γαβριήλ στη Σερβία είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας, η οποία βασίζεται στην Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες αλλά και τη Μόσχα.

«Μετά από όταν ο Donald Trump έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ η πολιτική της Ουάσινγκτον στα Βαλκάνια έχει αλλάξει. Για τις ΗΠΑ, ναι μεν  στόχος και προτεραιότητα είναι η ένταξη ορισμένων χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά τώρα η Ουάσιγκτον έχει επικεντρωθεί ιδίως στο Μαυροβούνιο