Η Βόρεια Ευρώπη συμμαχεί κατά της Ρωσίας


Η Βόρεια Ευρώπη συμμαχεί κατά της Ρωσίας

Η Βόρεια Ευρώπη συμμαχεί κατά της Ρωσίας

Η Βόρεια Ευρώπη συμμαχεί κατά της Ρωσίας
Η ρωσική εφημερίδα «Κομμερσάντ» δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρεται στην απόφαση πέντε σκανδιναβικών χωρών- Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Ισλανδία- να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την «απειλή από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους υπουργούς Άμυνας των πέντε χωρών, σημειώνεται ότι «ο ρωσικός στρατός προκαλεί στα σύνορά μας».

Η κοινή ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στη νορβηγική εφημερίδαAftenposten.

Από αυτήν συνάγεται ότι οι υπουργοί Άμυνας της Σουηδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Δανίας και Ισλανδίας, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας, στις μυστικές υπηρεσίες και στην έρευνα για την υψηλή τεχνολογία.

Επιπλέον, έχει προγραμματισθεί να γίνουν περισσότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Για παράδειγμα, το Μάιο, στη Σουηδία και τη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας και σε αυτήν καλούνται να λάβουν μέρος και Αμερικανοί πιλότοι.

Στη δήλωση των πέντε, επίσης, αναφέρεται για «αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας στις υπηρεσίες πληροφοριών για τη δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα και στις βόρειες περιοχές μας».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία με τις χώρες της περιοχής της Βαλτικής- Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία.


Ο πρόεδρος του (ρωσικού) Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Αλεξάντερ Κονοβάλοφ δήλωσε στην Kommersant:

«Εάν κρίνουμε από τις στρατιωτικές ασκήσεις, εστιάζονται σε στρατιωτική απειλή από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Ρωσία, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει περίπτωση για τέτοια απειλή. Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία χώρα της Ευρώπης ή σε ομάδα της. Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και δεν μου αρέσει.

Ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Σουηδία και η Φινλανδία επί πολλά χρόνια ήταν παραδοσιακά περήφανες για την στρατιωτική τους ουδετερότητα, τώρα συντονίζονται με την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και θέλοντας ή μη, είναι κοντά στη Συμμαχία.


The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος