Καθυστερημένος Τζόνσον: Η Βρετανία δεν θα αρνηθεί αίτημα των ΗΠΑ για χτύπημα κατά του Άσαντ


Καθυστερημένος Τζόνσον: Η Βρετανία δεν θα αρνηθεί αίτημα των ΗΠΑ για χτύπημα κατά του ΆσαντΚαθυστερημένος Τζόνσον: Η Βρετανία δεν θα αρνηθεί αίτημα των ΗΠΑ για χτύπημα κατά του Άσαντ
ΠΗΓΗ
Για τη Μεγάλη Βρετανία θα ήταν δύσκολο να αρνηθεί αίτημα των ΗΠΑ να τις συνδράμει στρατιωτικά στη Συρία, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσιζε να αναλάβει δράση εναντίον του Άσαντ για χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον συριακό στρατό ότι εξαπέλυσε στις 4 Απριλίου επίθεση κατά την οποία δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δηλητηριώδες αέριο.
Και λίγα 24ωρα αργότερα, εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ κατά συριακής αεροπορικής βάσης, διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχθούν τη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ.

Η Μ. Βρετανία επιδοκίμασε την αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση με χημικά όπλα, αλλά δεν ενεπλάκη άμεσα.

Ωστόσο ο Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει στρατιωτικά τον Ντόναλντ Τραμπ, αν κληθεί να το πράξει, στην περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής επίθεσης με χημικά όπλα.

«Αν οι Αμερικανοί αναγκάζονταν για άλλη μια φορά από τις ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ και μας ζητούσαν να βοηθήσουμε, θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε όχι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Τζόνσον είπε ότι «μένει να προσδιοριστεί αν μια τέτοια στρατιωτική συνδρομή θα χρειαζόταν την έγκριση του κοινοβουλίου», το οποίο το 2013 είχε ψηφίσει κατά του βομβαρδισμού των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, αντίθετα απ’ αυτό που είχε ζητήσει η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ήθελε να τις αποτρέψει να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα.