Η Μεγάλη Αλβανία «: Ο λόγος που η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής


Η Μεγάλη Αλβανία «: Ο λόγος που η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικήςΗ Μεγάλη Αλβανία «: Ο λόγος που η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ SPUTNIK
Μετά από το ξέσπασμα της βίας στο Μακεδονικό κοινοβούλιο η χώρα έχει βρεθεί χωρισμένη στα δύο, είπε ο δημοσιογράφος Μιλένκο Nedelkovski στο Σπούτνικ της Σερβίας.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του MGIMO Έλενα Ponomareva πιστεύει ότι η κρίση είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί να ενώσει τους Αλβανούς των Βαλκανίων σε ένα ευρύτερο εθνικό φορέα.

Η ΠΓΔΜ χωρίζεται στα δύο, είπε ο Μακεδόνας δημοσιογράφος Μιλένκο Nedelkovski στο Sputnik Σερβίας \, σχολιάζοντας την τρέχουσα κοινοβουλευτική κρίση. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η ενότητα και η εθνική κυριαρχία της χώρας είναι πλέον σε κίνδυνο.

Στις 27 Απριλίου οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ και επιτέθηκαν στον αρχηγό του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της πΓΔΜ (SDSM) Ζόραν Ζάεφ. Οι ταραχές ξέσπασαν μετά την εκλογή του Αλβανού Βουλευτή Ταλάτ Τζαφέρι ως Προέδρου του κοινοβουλίου.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε πολιτική κρίση για σχεδόν δύο χρόνια τώρα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε την 1η Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ αρνήθηκε να χορηγήσει στον Ζάεφ την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με τα Αλβανικά κόμματα.

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE με επικεφαλής τον πρώην Πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι κέρδισε 51 έδρες στις εκλογές, το μεγαλύτερο ποσοστό του κάθε κόμματος στο κοινοβούλιο των 120 εδρών της πΓΔΜ, ενώ το SDSM του Ζάεφ πήρε 49 ψήφους.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο Ζάεφ συνεργάστηκε με το Αλβανικό πολιτικό κόμμα – η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (DUI) – με σκοπό να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Η πρόθεση της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού με τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας έχει δημιουργήσει αυξανόμενη ανησυχία στο κόμμα VMRO-DPMNE, για το οποίο είναι μια πιθανή απειλή για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας

«Οι σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία του Ζάεφ δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου Ιβάνοφ. Θα επιμείνουν στην επιλογή [Τζαφέρι], και δεν θα υποχωρήσουν . Αλλά έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορούν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Όλα αυτά που έκαναν ήταν παράνομα και η κατάσταση είναι πολύ κακή, η χώρα διασπάστηκε στα δύο» , είπε ο Nedelkovski στο Σπούτνικ.

Στο άρθρο του για το RIA Novosti ο Igor Pshenichnikov, σύμβουλος του διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Riss) εξηγεί ότι ο συνασπισμός SDSM, DUI δεν θα είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες, αν δεν βασιζόταν στη λεγόμενη ” Αλβανική πλατφόρμα, « όπως διαδίδεται από τους Αλβανούς πολιτικούς.

«Οι Αλβανοί είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με το SDSM, αν η Αλβανική γλώσσα κερδίσει το καθεστώς της δεύτερης γλώσσας του κράτους στη ΠΓΔΜ. [Επιμένουν] στο ζήτημα της ομοσπονδιοποίησης της χώρας (που σημαίνει στην πραγματικότητα τη διαίρεση της χώρας κατά μήκος των εθνικών γραμμών μέσα στην ΠΓΔΜ και θα πρέπει να θεωρείται Αλβανικό τμήμα). Υπάρχει επίσης μια συζήτηση για ένα νέο οικόσημο, σημαία και άλλα σύμβολα του κράτους», έγραψε ο Pshenichnikov.

«Στην πραγματικότητα, μιλάμε για το μετασχηματισμό του κυρίαρχου κράτους της Μακεδονίας, όπου οι Μακεδόνες είναι ο δικαιούχος του έθνους (64 τοις εκατό), και οι Αλβανοί αποτελούν την μειοψηφία (το 25 τοις εκατό), σε κάτι άμορφο», είπε.

Ο Pshenichnikov τόνισε ότι δεν είναι μυστικό ότι τα Τίρανα ονειρεύονται τη δημιουργία μιας λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Ο συνεργάτης του RIA Novosti Dmitri Ντομπρόβ μοιράζεται μια παρόμοια στάση. Ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι το μεγαλύτερο δόγμα της Αλβανίας αναφέρει ότι οι περιοχές στο νότιο Μαυροβούνιο, τη νότια Σερβική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου και της κοιλάδας του Πρέσεβο και τα βορειοδυτικά τμήματα της Μακεδονίας θα πρέπει να ενσωματωθούν στη υπάρχουσα Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Ο συνολικός αριθμός των Αλβανών στα Βαλκάνια ανέρχεται σε περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άτομα, μεταξύ των οποίων τρία εκατομμύρια στην ίδια την Αλβανία, ένα εκατομμύριο και ένα μισό στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία και πάνω από μισό εκατομμύριο στη ΠΓΔΜ «, σημείωσε ο δημοσιογράφος, προειδοποιώντας ότι η Μακεδονική κρίση μπορεί να κλιμακωθεί σε μια παν-βαλκανική σύγκρουση.

Για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν φαινομενικά επικυρώσει τις τρέχουσες εξελίξεις. Ο Pshenichnikov επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους προς την «Αλβανική πλατφόρμα.»

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RT, η Έλενα Ponomareva, καθηγήτρια του πανεπιστήμιο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών MGIMO που εδρεύει στη Μόσχα, σημείωσε ότι η Αλβανική αντιπολίτευση στην πΓΔΜ απολαμβάνει την υποστήριξη τόσο από τα Τίρανα όσο και από τις Βρυξέλλες.

Η Ρωσίδα ακαδημαϊκός πιστεύει ότι η στρατηγική της συνένωσης του Αλβανικού λαού σε ένα μόνο κράτος εφαρμόζεται σήμερα στα Βαλκάνια.
Ο νέος φορέας θα αποτελείται από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τις περιοχές κατοικημένες από Αλβανούς στην Μακεδονία.

«Η ΠΓΔΜ είναι ο πιο αδύναμος κρίκος σε αυτή τη στρατηγική,» είπε η Ponomareva , «η χώρα δεν έχει έναν ικανό στρατό και ακόμη και ένα όνομα. Ο “εξαλβανισμός ”των Βαλκανίων υποστηρίζεται από αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν πιθανώς τους μουσουλμάνους ως εργαλείο για να αντιταχθεί στην Σερβία και στη σλαβική ορθόδοξη κουλτούρα γενικότερα. ”

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό, οι Μακεδόνες θα αναγκαστούν να υπερασπιστούν τη θέση τους, όταν θα φτάσει η ώρα της μάχης.
«Πολλά εξαρτώνται από την αποφασιστικότητα του προέδρου. Κολοσσιαία πίεση θα ασκηθεί στον Ιβάνοφ και από τις δύο δυνάμεις εξωτερικές και εσωτερικές, συμπεριλαμβανομένων και των ομάδων της Δεξιάς», τόνισε.