Το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μεγάλη Αλβανία και τα Βαλκάνια


Το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μεγάλη Αλβανία και τα ΒαλκάνιαΤο σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μεγάλη Αλβανία και τα Βαλκάνια
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ LOBAL RESEARCH
Η Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε θεαματικά αιματηρή μόδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το επίκεντρο του σημερινού Αλβανικού σχεδίου εδραίωσης και ασφάλειας είναι η αυξανόμενη επιρροή των γειτώνων της Νότιας Σερβίας και Σκοπίων αλλά και Ελλάδας, συνήθως αλβανικών εθνικιστών διαφόρων χρωμάτων σοβαρότητας που τολμούν να ονειρευτούν.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε εκφράσει την άποψη ότι μια ένωση Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου θα ήταν κάτι εύλογο, αν η ΕΕ θέλησε να κάνει την εισαγωγή πιο προκλητική. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaçi [πρώην ηγέτης του KLA, στον κατάλογο της Ιντερπόλ] δήλωσε:

“Όλοι οι Αλβανοί στην περιοχή θα ζουν σε μια ενιαία χώρα, έτσι ώστε η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια να μπορεί να συνεχιστεί”
Ο φόβος για το βορρά της Σερβίας στο Βελιγράδι αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον υπουργό της Σερβίας, κ. Aleksandar Vulin:

“Η Πρίστινα και τα Τίρανα έχουν δηλωσει με σαφήνεια ποιος είναι ο στόχος τους, είναι μια« Μεγάλη Αλβανία »και η ενοποίηση όλων των Αλβανών, ανεξάρτητα από το πού ζουν, σε μια ενιαία εθνική περιοχή».

Ως εκ τούτου, αυτό θα μπορούσε «να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός μεγάλου Βαλκανικού πολέμου και οι Βρυξέλλες (ΕΕ) πρέπει να είναι σαφείς σε όλα αυτά».

Στη νότια Σερβία, όπου φυσάει η αναπνοή της Μεγάλης Αλβανίας, οι Σέρβοι έρχονται σε δημογραφική υποχώρηση ενώπιον των αλβανικών γειτόνων τους. Αυτή η κατάσταση φαίνεται ήρεμη, αλλά είναι στην πραγματικότητα ηλεκτρική,που μπορεί να επιλυθεί μόνο από τη δύναμη του όπλων.

Στο ευρύτερο θέατρο, οι ηγέτες της Αλβανίας παίζουν πονηρά την φιλοδυτική κάρτα για να κρατήσουν τις δυτικές δυνάμεις στο πλάι. Αυτό είναι αναμενόμενο. Όπως εξήγησε ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίρ Μπουσάτι στην επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο, η χώρα του παρείχε ένα κατάλληλο, αυστηρό προπύργιο κατά της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Αυτές οι ευρύτερες φιλοδοξίες δεν πρέπει να ληφθούν ελαφρώς. Από τεχνική άποψη, θα μπορούσε να δει τη Σερβία ακρωτηριασμένη μέχρι το Niš. Αυτό το σημείο θεωρείται ως μια άλλη εδαφική επαναβεβαίωση, δεδομένης της απέλασης των Αλβανών από την περιοχή κατά τη διάρκεια των σερβικών εκστρατειών της δεκαετίας του 1870.

Οι δήμοι της νότιας Σερβίας έχουν σκοντάψει πάνω στο εθνικιστικό ζήτημα, επικεντρώθηκε στο Preševo, Medveđa και Bujanovac.

Το ζήτημα της αποσχιστικής για της βίας δεν απέχει πολύ , δεδομένης της εξέγερσης στην κοιλάδα Prešovo από το 1999 έως το 2001 από τον Φιλελεύθερο Στρατό του Preševo, Medveđa και Bujanovac. Η βία έφθασε σε επίπεδα τέτοια που ο τότε ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστουνίτσα προέτρεψε την παρέμβαση της KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Στα Σκόπια, μια χώρα με ισχυρή Αλβανική φωνή, παρόμοια θέματα παρατηρούμε αυτόν το χρόνο . Μια δυναμική επιρροή από την Αλβανία παραμένει για την Σκοπιανική πλειοψηφία. Το ξέσπασμα ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες να επιτύχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πηγαίνοντας σε συμμαχία με τα κόμματα που εκπροσωπούν εθνοαλβανικά συμφέροντα.

Η μακρόχρονη κυβέρνηση VMRO-DPMNE, υποστηριζόμενη από τον πρόεδρο Gjorge Ivanov, αρνήθηκε να σταματήσει, φοβούμενη τις νέες ρυθμίσεις ενέργειας. Τα θέματα πήραν δεόντως βίαιη τροπή.