Πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίζει το Κόσοβο από τη Σερβία


Πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίζει το Κόσοβο από τη ΣερβίαΠως η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίζει το Κόσοβο από τη Σερβία
ΠΗΓΗ
Η ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη στη σύνθεση των βαλκανικών χωρών, δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Federica Mogherini.
“Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον δεν θα μείνει με τα 27 κράτη, επειδή θα έχουμε νέα κράτη-μέλη. Νομίζω ότι αυτές θα είναι οι βαλκανικές χώρες, με τις οποίες βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη”, — σημείωσε η Mogherini σε συνέντευξή της στην ιταλική La Stampa[1].

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης έγινε λόγος για την Σερβία, την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου (δεν είναι αναγνωρισμένη από τη Σερβία) και το Μαυροβούνιο. “Λόγω της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, — είπε η Mogherini, — κάθε μία από αυτές τις χώρες έχουν καταφέρει να ανακάμψουν από τις πληγές του πολέμου, που συνέβη μόλις 20 χρόνια πριν.
Εξακολουθούν να έχουν μια μακρά, δύσκολη και όχι πάντα ευθεία πορεία. Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουν, επίσης, διότι κάθε μία από αυτές τις χώρες έχουν κοινή άποψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

© Φωτογραφία AP / VISAR Κριεζίου
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Federica Mogherini και ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Ίσα Μουσταφά. Πρίστινα, 4 Μαρτίου 2017

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται για τη λήψη και με άλλες χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, που σχηματίστηκαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, — την ΠΓΔΜ και την Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα , οι αρχές και οι λαοί των χωρών αυτών, όπως δημοσίως ανακοινώνεται, συνηγορούν για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Το πρόβλημα είναι αυτό που δεν λέγεται δημοσίως.
Λειτουργεί αθόρυβα και ανεπίσημα από την ΕΕ.

Το κύριο πρόβλημα —η Σερβία

Για την Mogherini είναι ευσεβής πόθος. Στα Βαλκάνια έχουν κάπως ανακάμψει από τις πληγές του πολέμου, αλλά τα αδικήματα δεν έχουν ξεχαστεί. Κανείς δεν έχει ξεχάσει ούτε οι Σέρβοι, ούτε οι Μουσουλμάνοι Βόσνιοι ούτε οι μουσουλμάνοι Αλβανοί
(από το Κοσσυφοπέδιο), όπως αποδεικνύεται από την στρατηγική αλλαγής κατηγορίας σε κρατικό επίπεδο.

Το κύριο “φωτεινό σημείο” στην πραγματικότητα η ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ είναι η τελική “διεθνώς αναγνωρισμένη καταχώρηση” χωρισμού από την Σερβία της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, που τώρα ονομάζεται “Δημοκρατία του Κοσόβου” και την ανεξαρτησία του οποίου το επίσημο Βελιγράδι (καθώς και η Ρωσία και πολλές άλλες χώρες) δεν το αναγνωρίζουν.

Την ίδια στιγμή , όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός από την Ισπανία), καθώς και τις ΗΠΑ και άλλα κράτη του Δυτικού ημισφαιρίου έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Εάν το Κοσσυφοπέδιο θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, η Σερβία πρέπει να ξεχάσει , την κυριαρχία στην περιοχή αυτή.

Ταυτόχρονα το Κόσσοβο – είναι το ιστορικό λίκνο του σερβικού λαού, και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής σημαίνει πολιτική εξόντωση για κάθε Σέρβο πολιτικό. Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα πολιτικό ταμπού για τους Σέρβους.

Εν τω μεταξύ η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία είναι η κύρια προϋπόθεση για την ένταξη της στην ΕΕ. Ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλέξανδρος Vuchich, νικητής στις προεδρικές εκλογές στις 2 Απριλίου και μεταφέρθηκε από την πρωθυπουργική καρέκλα στην καρέκλα του αρχηγού του κράτους, προσπαθεί να ελιχθεί. Δημοσίως φαίνεται περίπου έτσι: ότι, στην ΕΕ επιθυμούμε να εισέλθουμε αλλά με το Κοσσυφοπέδιο πρέπει το πρόβλημα να λυθεί με κάποιο τρόπο. Και πώς; Η ΕΕ απαιτεί την πλήρη αναγνώριση.

“Κύριος στόχος μας αυτή τη στιγμή — είναι η ένταξη στην ΕΕ, και το συντομότερο δυνατόν. Κάνουμε τα πάντα για να το επιτυχουμε. Εδώ δεν υπάρχει επιστροφή”, — είπε[2] ο Vuchich σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild. “Κάνουμε τα πάντα” — ποια «όλα»;
Πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίζει το Κόσοβο από τη Σερβία2Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας Αλέξανδρος Vuchich

Σε ποια ομάδα παίζει ο πρόεδρος Vuchich;

Μετά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας για πολλές ημέρες δεν παύουν οι μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με το σύνθημα «Κάτω ο Vuchich! Κάτω η δικτατορία!». Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη διαφωνία με τα αποτελέσματα των εκλογών, κατηγόρησαν την Ρεπουμπλικανική εκλογική επιτροπή για απάτες στις ψήφους και τον Vuchich – για σφετερισμό της εξουσίας.

Η Σερβική ιστοσελίδα πληροφοριών Danas [3] αναφέρει τα συμπεράσματα της Αμερικανικής οργάνωσης Freedom House: «Κατά τη διάρκεια του 2016 η κατάσταση με τη Δημοκρατία στη Σερβία περισσότερο επιδεινώθηκε, ενισχύοντας την τάση των προηγούμενων δύο ετών. Ενώ οι βελτιώσεις ήταν ορατές σε ορισμένους τομείς που συνδέονται με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιδείνωση της θέσης με τη δημοκρατία συνδέεται με αρνητικές στιγμές στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας, από την άποψη της δημοκρατίας στο κράτος και σε σχέση με την ελευθερία των ΜΜΕ, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης της δημοκρατίας στη Σερβία έπεσε μέχρι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005».

Είναι σαφές ότι αυτή είναι η Αμερικανική εκτίμηση. Αλλά στο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ για την κατάσταση στην Σερβία είναι ενδιαφέρον. Η Ιστοσελίδα Danas[4] σημειώνει ότι “η ΕΕ δεν εφιστά την προσοχή για την κατάσταση στη Σερβία, δεν αντιλαμβάνεται την αποδυνάμωση των κρατικών θεσμών και την κριτική στα ΜΜΕ — όλα αυτά για την ενίσχυση της προσωπικής εξουσίας Βούτσιτς, όπου μακράν διαχωρίζεται από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα που κηρύττει η ευρωπαϊκή ένωση”. Και γιατί; “Και επειδή, όπως ανεπίσημα λένε σε διπλωματικούς κύκλους, οι βαλκανικές χώρες (Σερβία με το Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη και ΠΓΔΜ) μπορεί να εισέλθουν βιαστικά στην ΕΕ πριν το 2018”, — γράφει η Danas.
Την ίδια στιγμή, σαφείς μετρήσεις της ΕΕ υπολογίζουν στον Vuchich ότι ο Σέρβος πολιτικός , επιτέλους θα λύσει «το θέμα του Κοσσυφοπεδίου » προς όφελος της ΕΕ.

Δεν είναι φήμες, αλλά σχέδια

Μιλώντας για την έξοδο της Βρετανίας και το μέλλον της ΕΕ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε την άποψη ότι “μετά το δημοψήφισμα για το Brexit πολλοί είχαν προβλέψει ότι αυτό θα είναι η αρχή του τέλους, αλλά οι πρόσφατες εκλογές, όχι μόνο στη Γαλλία, δείχνουν το αντίθετο”. Αυτό για την Mogherini έχει αποδείξει τουλάχιστον δύο πράγματα. Πρώτον: ό, τι πίσω από τον Εμμανουήλ Macron για την εκλογή του ως Προέδρου της Γαλλίας στην πραγματικότητα βρισκόταν η γραφειοκρατία των Βρυξελλών , η οποία σε αυτές τις εκλογές , με την προώθηση του υποψήφιου-τραπεζίτη, έσωζε πρώτα από όλα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Federica Mogherini, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ. 24 απριλίου 2017

Και δεύτερο, κύριο: η γραφειοκρατία των Βρυξελλών χρειάζεται επειγόντως τη φωτεινή απόδειξη της επιβίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης — τόσο ως ιδέα όσο και ως οργάνωση.
Οι ίδιες οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι αντέχουν “την κρίση του είδους”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε το Brexit, και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία δεύτεροι τελείωσαν οι πολιτικοί , που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ, άρα και την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται “φρέσκο αεράκι ελπίδας”, όπως και μπορεί να γίνει μαζική “έκκληση Κομσομόλ” στην ΕΕ των μικρών βαλκανικών χωρών.
[ Ως εκ τούτου οι φήμες στους διπλωματικούς κύκλους, στην οποίους αναφέρεται η σερβική ιστοσελίδα Danas, όπως φαίνεται, αντανακλούν στην πραγματικότητα τα σχέδια των υψηλόβαθμων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο

Σε αυτή την περίπτωση στο άμεσο μέλλον από το επίσημο Βελιγράδι θα πρέπει να περιμένετε κάποια δηλώσεις ή ενέργειες, που θα δείχνουν σε όλους — και κυρίως στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών, — ότι η σημερινή σερβική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Και τότε στη συνέχεια στη Σερβία μπορεί να συμβεί η θλιβερή – εσωτερική πολιτική κρίση, η ουσία της οποίας συνίσταται στην πλήρη μη αποδοχή της εξουσίας από τον πληθυσμό της χώρας σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, από ό, τι αυτό συμβαίνει τώρα. Πως θα αντιδράσουν – είναι δυνατό μόνο το να μαντέψουν.

Σήμερα, με τις έρευνες της κοινής γνώμης στη Σερβίας[5], για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ εκφράζεται το 47,7% των πολιτών. Εναντίον — 39%. Ενώ το 13,3% — είναι αναποφάσιστοι. Σε γενικές γραμμές, σε αυτό το θέμα η Σερβία χωρίζεται στα δύο. Είναι άλλο πράγμα — να μιλούν για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και άλλο — να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ότι το Κοσσυφοπέδιο της Σερβίας δεν τους ανήκει. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί Σέρβοι που θα συμφωνήσουν με αυτό.

Εκτός των άλλων πρέπει να επιβληθεί στην φιλοδοξία της Δημοκρατίας της Σερπσκα, να εγκαταλείψει τη σύνθεση της Βοσνίας
Ερζεγοβίνης και να ενωθεί με τη μητέρα-Σερβία. Οι Σέρβοι
στη Δημοκρατία της Σερπσκα επίσης, δεν επιθυμούν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Αυτοί φαίνεται, ότι δεν θα παραμείνουν στην άκρη, αν επίσημο Βελιγράδι δίνει σήματα ρητά σε αυτό.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευρυνθεί στα Βαλκάνια – ή, απλά, να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή αυτή – όχι μόνο δεν θα κατευνάσει, αλλά μπορεί να ανάψει η μακροχρόνια λαμπερή εθνική-θρησκευτική σύγκρουση σε πλήρη κλίμακα Αλλά η γραφειοκρατία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της Mogerini, πήρε σταθερή πορεία στα Βαλκάνια, δηλαδή, με την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.
Βαλκάνια, δηλαδή, ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.