Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ISIS προσπαθεί να κερδίσει χρήματα στην Ευρώπη


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ISIS προσπαθεί να κερδίσει χρήματα στην ΕυρώπηΤο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ISIS προσπαθεί να κερδίσει χρήματα στην Ευρώπη
ΠΗΓΗ

Η Ρωσία έχει πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της τρομοκρατικής οργάνωσης του ισλαμικού κράτους να επενδύσει σε έργα στην Ευρώπη μέσω των τραπεζών της Μέσης Ανατολής, οι σχετικές πληροφορίες μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, από τον αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος νέων προκλήσεων και απειλών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Ντμίτρι Ο Φεοκτίστοφ , ανέφερε.

“Έχουμε ενημερωμένες πληροφορίες ότι το ISIL * χρησιμοποιεί αρκετές τράπεζες στη Μέση Ανατολή που σύμφωνα με τις οδηγίες του ISIL επενδύουν ή προσπαθούν να επενδύσουν σε έργα στην Ευρώπη” – δήλωσε ο Φεοκτίστοφ στους δημοσιογράφους μετά από τα αποτελέσματα μιας συνάντησης με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ομάδας Ανάπτυξης οικονομικών μέτρων κατά της νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) (FATF). Η ομάδα αυτή ασχολείται με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

“Δώσαμε στους Αμερικανούς για την επιβεβαίωση των λόγων μας συγκεκριμένες ονομασίες των τραπεζών της Μέσης Ανατολής, οι οποίες εμπλέκονται σε δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης επενδύοντας χρήματα” – δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο ίδιος δεν κατονόμασε ποιες χώρες συμμετέχουν , ωστόσο τόνισε ότι «οι Αμερικανοί πήραν αυτές τις πληροφορίες για να τις μελετήσουν και μας εξέφρασαν την εκτίμηση τους».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, νωρίτερα υπήρχαν ήδη πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες του ISIS * να επενδύσει στην ακίνητη περιουσία στη Νέα Υόρκη και στην Τουρκία.
Ο Φεοκτίστοφ σημείωσε ότι η επιχείρηση κατά των τρομοκρατών στη Συρία και το Ιράκ, και συγκεκριμένα η καταστροφή της ενεργειακής υποδομής, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες κερδών του ISIS * από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου: τα τελευταία 1-2 χρόνια το μηνιαίο εισόδημα μειώθηκε από 50 εκατομμύρια Δολάρια σε 12-20 εκατομμύρια. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ανέφεραν την καταστροφή από την αρχή της επιχείρησης που έχει επιφέρει ο συνασπισμός σε περίπου 2.000 βενζινοκίνητα πετρελαιοφόρα φορτηγά που μετέφεραν παράνομα πετρέλαιο το οποίο παρήγαγε το ISIS *. Από την έναρξη των δραστηριοτήτων η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη Συρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατέστρεψε περίπου 4 χιλιάδες βενζινοκίνητα φορτηγά μεταφοράς πετρελαίου, 206 εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και αερίου, 176 αντικείμενα για διύλιση πετρελαίου, 112 αντικείμενα για μεταφορά πετρελαίου .

Σε αυτή την κατάσταση, οι τρομοκράτες συνεχίζουν να αναζητούν νέες πηγές χρηματοδότησης: με εκβιασμό του άμαχου πληθυσμόυ, λύτρα για τους απαχθέντες και εμπόριο αντικειμένων. Επίσης, ο Φεοκτίστοφ ανέφερε σχετικά με τις προσπάθειες του ISIS * να «αδράξει στην κυκλοφορία των ναρκωτικών του Αφγανιστάν, πρώτα απ ‘όλα στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, όπου τώρα μαχητές του ISIL * συγκεντρώνονται». Υπάρχουν επίσης στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση της τρομοκρατικής ομάδας με τον έλεγχο των μαζικών μεταφορών προσφύγων στην Ευρώπη. Προσπαθούν επίσης να επενδύσουν στη φαρμακευτική , στην ιατρική, στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Η τρομοκρατική ομάδα επίσης διαθέτει στην αγορά σιτάρι και σίκαλη.

Οι τρομοκράτες αναμένουν επίσης να αντισταθμίσουν τις απώλειες που οφείλονται στο εμπόριο άλλων ορυκτών. Ο Feoktistov ανέφερε ότι στο Ιράκ οι τρομοκράτες έλαβαν υπό τον έλεγχο τους το ορυχείο για την παραγωγή φωσφορικών αλάτων, τη μονάδα παραγωγής φωσφορικού οξέος, τα ορυχεία της Συρίας και σε ορισμένα έργα τσιμέντου και ορισμένες άλλες οντότητες.