Νέα αμφισβήτηση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τον Φίλη


Νέα αμφισβήτηση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τον ΦίληΝέα αμφισβήτηση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τον Φίλη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Επιμένει αμετανόητα στην άρνηση στης ύπαρξης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο εθνομηδενιστής Νίκος Φίλης, ακόμη κι αν η επιμονή του αυτή έχει έμμεσο χαρακτήρα.
Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και στην ερώτηση «Επιμένετε στις απόψεις σας για τη Γενοκτονία των Ποντίων;» απαντά λέγοντας και τα εξής: «Το θέμα της τουρκικής θηριωδίας σε βάρος των Ποντίων έχει συζητηθεί στη Βουλή, όπου έχει διατυπωθεί η επίσημη θέση για τη Γενοκτονία.

Σε επιστημονικό επίπεδο είναι φυσικό να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις, που όμως δεν αμφισβητούν την ιστορική πραγματικότητα της σφαγής και του ξεριζωμού του Ποντιακού Ελληνισμού, γεγονότα που συνέβησαν πριν από περίπου 100 χρόνια μέσα στο κλίμα της διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της ανάδυσης εθνικών κρατών μέσα από πολέμους και εθνοκαθάρσεις, που με βαρύ τίμημα -είναι αλήθεια- οδήγησαν στην εθνική ομοιογένεια των κρατών».

Βλέπουμε ότι ενώ το ερώτημα αφορά ξεκάθαρα την προσωπική του άποψη για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων ο Φίλης αποφεύγει να απαντήσει, μιλώντας γενικά για την «επίσημη θέση για την Γενοκτονία». Και αυτό, ενώ η δική του τοποθέτηση στο παρελθόν ήταν (και εξακολουθεί να είναι) εκ διαμέτρου αντίθετη από την «επίσημη θέση». Ακόμη και τα όσα αναφέρει στην συνέχεια της συνέντευξής του ουσιαστικά αρνούνται στην Γενοκτονία, αφού χρησιμοποιεί τον όρο «εθνοκαθάρσεις». Ένα όρος, ο οποίος όντας μάλιστα σε πληθυντικό αφήνει ερωτηματικά ως προς τους θύτες και τα θύματα (μήπως θέλει να πει ότι και οι Έλληνες έκαναν «εθνοκαθάρσεις»;).

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, η τοποθέτησή του για «γεγονότα που συνέβησαν πριν από περίπου 100 χρόνια μέσα στο κλίμα της διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της ανάδυσης εθνικών κρατών μέσα από πολέμους και εθνοκαθάρσεις, που με βαρύ τίμημα -είναι αλήθεια- οδήγησαν στην εθνική ομοιογένεια των κρατών» δημιουργεί (τουλάχιστον) περίεργες σκέψεις. Μήπως έτσι επιχειρεί να αθωώσει τον αιμοσταγή σφαγέα του Ελληνισμού Κεμάλ, αφού αυτός θεωρείται ως ο θεμελιωτής της «Νέας Τουρκίας», η οποία αναδύθηκε απ’ αυτό ακριβώς το «κλίμα διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας»;
Όπως και να έχει, ο Φίλης εκ νέου αρνείται να παραδεχθεί ότι υπήρξε Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, δικαιώνοντας έτσι, για μια ακόμη φορά, τον τίτλο του εθνομηδενιστή.