Χιλιάδες διαδηλωτές σε δρόμους της Πολωνίας. Μήπως απειλείται με Μαϊντάν η χώρα;


ιλιάδες διαδηλωτές σε δρόμους της Πολωνίας. Μήπως απειλείται με Μαϊντάν η χώρα;

Χιλιάδες διαδηλωτές σε δρόμους της Πολωνίας. Μήπως απειλείται με Μαϊντάν η χώρα;ΠΗΓΗ
Σε 50 πόλεις της Πολωνίας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις  και διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης. Μόνο στην  Βαρσοβία βγήκαν  στους δρόμους  από  14 χιλιάδες (στοιχεία της αστυνομίας) έως  50 χιλιάδες (με στοιχεία της αντιπολίτευσης) άνθρωποι. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις [3], εκτός από τη Βαρσοβία, πραγματοποιήθηκαν στην Κρακοβία και στο Πόζναν

Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε το κυβερνών κόμμα ‘Νόμος και δικαιοσύνη’ (ιδρυτής και πρόεδρος είναι ο Jaroslaw Kaczynski) υποτάσσουν το Ανώτατο Δικαστήριο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του υπακούει  στην κυβέρνηση που σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτελείται  από μέλη του  ПиС (PIS) .

Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταργήσει και να διορίσει ανώτερους δικαστές χωρίς τη συγκατάθεση του δικαστικού σώματος. Το εθνικό δικαστικό συμβούλιο θα εκλεγεί τώρα από το Κοινοβούλιο, όπου το PIS έχει τα περισσότερους βουλευτές. Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν ήδη απορριφθεί και το Υπουργείο Δικαιοσύνης  έχει αναθέσει στη θέση τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ενεργούν ως μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, το κόμμα Πολιτική πλατφόρμα  (GP),  πεπεισμένη ότι : αυτό είναι   μια προσπάθεια της κυβέρνησης  να τοποθετήσει τους ανθρώπους της στα δικαστήρια πριν από τις επόμενες  Κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019. Η μεταρρύθμιση εκκαθαρίζει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, υποτάσσοντας την στο κυβερνών κόμμα καταστρέφοντας έτσι  την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών.

Το μη κυβερνητικό ίδρυμα   Otwarty Dialog (‘Ανοικτός διάλογος’)  προτρέπει τους Πολωνούς  για δράσεις πολιτικής ανυπακοής με το σύνθημα ‘Ας αποσυνδέσουμε την δύναμη!’, Έχει δημοσιεύσει [4] εγχειρίδιο  ’16 βημάτων  βασισμένο στην εμπειρία παρατήρησης και υποστήριξης του  ουκρανικού  Euromaidan ‘σε πλήρη συμφωνία με τις οδηγίες του Gene Sharp –  συγγραφέα της  τεχνικής μη βίαιης ανατροπής της εξουσίας που εφαρμόστηκε ενεργά από Αμερικανούς κατά τη διάρκεια των βημάτων στη Σερβία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Εδώ μερικά από τα 16 σημεία: να δημιουργηθεί  το λεγόμενο δημοκρατικό μέτωπο – ένα ανάλογο του Συμβουλίου του  Μαϊντάν και το αρχηγείο της μαζικής αντίστασης στο Κίεβο το  2013.
Να παραλύσει τη δραστηριότητα των δημόσιων θεσμών με απεργίες των εκπαιδευτικών και την άρνηση  των δικαστών να εκτελούν  το έργο τους · Να διοργανώσουν εκκλησιαστικές συγκεντρώσεις (με κεριά)  και διαμαρτυρίες κοντά στην βουλή , στο γραφείο του πρωθυπουργού και στα κεντρικά γραφεία του PIS . Να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των   ηθοποιών και άλλων στα  μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και αντιπροσώπων  της αντιπολίτευσης που προστατεύονται από την ασυλία των βουλευτών,  ώστε να μπορούν  να παρεμβαίνουν   εάν η αστυνομία αναλάβει την ευθύνη να διαλύσει διαδηλωτές. Να αγοράζουν ποτά στους αστυνομικούς. Να προσπαθήσουν  να επιτύχουν  από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης ατομικές κυρώσεις κατά πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος κλπ .

Στις οικονομικές καταστάσεις του Ταμείου ανοικτού διαλόγου εμφανίζονται  900, χορηγοί οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ανώνυμοι. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα του ταμείου με το  Civic Platform, το οποίο στην Πολωνία θεωρείται  φιλογερμανική πολιτική δύναμη, είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι το ταμείο που πρότεινε  στους Πολωνούς το σύνθημα «Ας αποσυνδέσουμε τη δύναμη!» περιέχει  Γερμανικό χρήμα.

Δεν είναι τυχαίο, πιθανότατα, και το γεγονός ότι και ο Michal Bronyatovsky, ο εκδότης της πολωνικής έκδοσης του ημερολογίου του Forbes που χρηματοδοτήθηκε από τις Γερμανικές πηγές, ζήτησε το Maidan. Ο Τύπος αναφέρει ότι η πολωνική αντιπολίτευση έχει ένα έτοιμο σχέδιο
για την αξιοποίηση του  κτιρίου του κοινοβουλίου  με τη βοήθεια ριζοσπαστών  υποστηρικτών της επιτροπής υπεράσπισης της δημοκρατίας, θα κάψουν ελαστικά   και θα στήσουν οδοφράγματα. Ο ευρωβουλευτής από την Πολωνία Ryshard Charnetsky είπε άμεσα ότι ο στόχος της αντιπολίτευσης – είναι  να ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση.

Δείτε το  βίντεο που   παρουσιάζει την κλίμακα των αντιδηβερνητικών διαμαρτυριών στην Πολωνία  στις 21 Ιουλίου ( http://www.dw.com/uk  )    [6] από το ουκρανικό συντακτικό γραφείο της Deutsche Welle.

Δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσουμε ότι τα ταραχώδη  γεγονότα στην Πολωνία θα μπορούσαν να γίνουν εξωτερική εκδήλωση αντιπαλότητας των ΗΠΑ και της Γερμανίας για επιρροή στην Ευρώπη. Το Βερολίνο πρότεινε [7] την ιδέα της δημιουργίας του κοινού στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της στρατιωτικο-πολιτικής ένωσης με το Παρίσι, δήλωσε την ανάγκη να δείξει στην εξωτερική πολιτική ‘περισσότερη ακαμψία, είναι περισσότερες φιλοδοξίες’ και ετοιμότητα να αναλάβει την ευθύνη του πεπρωμένου ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Γερμανία τονίζει: η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να απαντά ανεξάρτητα στις εξωτερικές απειλές. Πρόκειται για μια άμεση υπόδειξη για τις ΗΠΑ που στοχεύουν  στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στο να  περιορίζουν τους πολιτικούς  ελιγμούς   για το Βερολίνο.

Το 2016 το κόμμα «Ο Νόμος  και η Δικαιοσύνη» ανέλαβε τη μεταρρύθμιση των κρατικών μέσων ενημέρωσης, αφού έδωσε στον Υπουργό Οικονομικών την εξουσία να αναθέσει επικεφαλής εκδόσεων και να επηρεάσει τη συντακτική πολιτική.  Μία από τις πρώτες εντολές του Υπουργού ήταν να απαγορεύσει στο τηλεοπτικό κανάλι TVP να μεταδώσει δηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Η Γερμανία επέκρινε ιδιαίτερα τα εν λόγω βήματα, θεωρείται ότι το 75% του πολωνικού τύπου είναι στα χέρια των Γερμανών ιδιοκτητών [8]. Οι μεταρρυθμίσεις της PIS στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης είχαν ως στόχο τον καθαρισμό του πολωνικού χώρου πληροφοριών από την επιρροή της Γερμανίας. Τώρα ήρθε η σειρά  των δικαστικών αρχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις αρχές της Πολωνίας να αποφύγουν τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα. Ωστόσο, στη Βαρσοβία απάντησε ότι τέτοιες δηλώσεις των Βρυξελλών είναι αβάσιμη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η  Ουάσιγκτον πέρυσι ξεκίνησε με την εξορθολογιστική φράση σχετικά με την ανάγκη να παρασχεθούν στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης η ελευθερία της γνώμης. Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους και για τις ενέργειες του PIS, αλλά είναι πιθανότερο ότι  είναι μια  διπλωματική κίνηση. Η Πολωνία ήταν και παραμένει για τις ΗΠΑ ο παράγοντας της αμερικανικής επιρροής στην Ευρώπη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]