Κινδύνους για την Ελλάδα ενέχει το Κουρδικό ζήτημα


Κινδύνους για την Ελλάδα ενέχει το Κουρδικό ζήτημαΚινδύνους για την Ελλάδα ενέχει το Κουρδικό ζήτημα
Γ. Λιναρδής
Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους έως τώρα προσπαθούσαν να διαλύσουν τα μη αρεστά τους κράτη στην Μέση Ανατολή και να δημιουργήσουν χάος, τώρα πλέον η Ουάσιγκτον φαίνεται να νομιμοποιεί συμμαχίες ενάντια στους τζιχαντιστές. Αυτή η αλλαγή πολιτικής έγινε ορατή με την πρόσφατη απόφαση του Λευκού Οίκου να σταματήσει την μυστική ενίσχυση των ισλαμοσυμμοριτών από την CIA και το Πεντάγωνο, ένα πρόγραμμα που είχε υιοθετηθεί επί κυβερνήσεως Ομπάμα με υπουργό Εξωτερικών την Χίλαρυ Κλίντον στο πλαίσιο της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης». Παρά το γεγονός ότι η Συρία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ εξακολουθούν να φέρονται από τις ΗΠΑ ως εχθροί που πρέπει να εξουδετερωθούν, στην πράξη είναι πλέον εταίροι στην στρατιωτική νίκη επί των τζιχαντιστών.

Ο συμμοριτοπόλεμος που είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση και διάλυση κρατικών οντοτήτων της Μέσης Ανατολής οδήγησε τελικά στην κοινή δράση των ιρανικών, ιρακινών, συριακών, λιβανικών ενόπλων δυνάμεων και πολιτοφυλάκων της Χεζμπολάχ εναντίον των (πρώην) συμμάχων της Δύσης, κάτι που θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς την διπλωματική και στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η νέα διαμορφωθείσα κατάσταση θα επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να αποκαταστήσουν την σταθερότητα και την ειρήνη, καθώς ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανατέλλει μετά την στρατιωτική νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, ένας νέος κύκλος πιθανών συγκρούσεων που έχει σχέση με το κουρδικό πρόβλημα. Την τρέχουσα εβδομάδα κουρδικές ένοπλες δυνάμεις της οργάνωσης PYD (Partiya Yekitiya Demokrat) της Συρίας, μιας οργάνωσης που είναι παρακλάδι του κουρδικού εκτός νόμου κόμματος PKK της Τουρκίας και το οποίο κατατάσσεται στις λίστες της Δύσης ως τρομοκρατική οργάνωση, παίρνουν μέρος στην απελευθέρωση της πόλης Ράκκα πολεμώντας μαζί με συριακές, ρωσικές και αμερικανικές δυνάμεις για την ανακατάληψη του τελευταίου προπύργιου των τζιχαντιστών, αφού η Μοσούλη στο Ιράκ ήδη έχει απελευθερωθεί. Μετά την ανακατάληψη της Ράκκα που είναι θέμα χρόνου και το τέλος των συγκρούσεων στο συριακό και ιρακινό έδαφος θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας των οποίων οι περιοχές γειτνιάζουν με τα σύνορα της νοτιοανατολικής Τουρκίας θα κατέχουν εκείνο το πολιτικό και στρατιωτικό κεφάλαιο που θα τους επιτρέψει να ανακηρύξουν την αυτονομία τους είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο εντός της Συρίας και του Ιράκ ή ως ανεξάρτητο κράτος.

Η ίδρυση ομόσπονδου ή ανεξάρτητου κουρδικού κράτους θα έχει ως αποτέλεσμα τεκτονικές γεωπολιτικές μετατοπίσεις, ενώ απόρροια μιας τέτοιας κατάστασης θα είναι η κλιμάκωση του κουρδικού αντάρτικου αγώνα στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Η έντονη επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και η μη αποδοχή μιας λύσης που ήταν κομμένη και ραμμένη για την Άγκυρα στις πρόσφατες συζητήσεις στην Γενεύη για το κυπριακό πρόβλημα, έχει άμεση συνάφεια και σχέση με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και το κουρδικό πρόβλημα.

Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα αντισταθεί με όλα τα μέσα σε ένα ομόσπονδο ή ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στην Μέση Ανατολή, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα. Αφού αποκλείεται να επέμβει στην Συρία ή στο Ιράκ, καθώς μια τέτοια επέμβαση θα την έφερνε αντιμέτωπη με Ρωσία και ΗΠΑ, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα είτε στην Κύπρο ή στο ανατολικό Αιγαίο, με πιθανότερη εκδοχή την Μεγαλόνησο όπου διαθέτει συντριπτική στρατιωτική υπεροχή. Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι η διεθνής πολιτική δεν είναι εξίσωση που ισούται με το μηδέν. Δηλαδή οι απώλειες του ενός συμμετέχοντος (απώλειες Τουρκίας ως αποτέλεσμα ίδρυσης κουρδικού κράτους) δεν συνεπάγονται απαραίτητα ωφέλειες για τον αντίπαλο που είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, πόσο δε μάλλον όταν αυτός ο αντίπαλος είναι χώρα δεύτερης γραμμής για το δυτικό σύστημα ασφαλείας και όχι πρώτης γραμμής όπως είναι η Τουρκία.

Η θεώρηση ότι το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ θα μας προστατεύσουν από μια επιθετική ενέργεια της Τουρκίας είναι μια λάθος θεώρηση. Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και οι ιδεοληψίες του «συνταγματικού τόξου» περί δήθεν προστασίας από τους δυτικούς μας συμμάχους θα συντριβούν όταν συγκρουσθούν με την πραγματικότητα.
Τα θραύσματα των ναρκών από την επίλυση του κουρδικού προβλήματος μπορεί να τραυματίσουν θανάσιμα την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου.