Κυρώσεις περιμένουν όσες χώρες δεν δέχονται μετανάστες στα εδάφη τους


Κυρώσεις περιμένουν όσες χώρες δεν δέχονται μετανάστες στα εδάφη τουςΚυρώσεις περιμένουν όσες χώρες δεν δέχονται μετανάστες στα εδάφη τους

ΠΗΓΗ
Το τρανταχτό παράδειγμα της Πολωνίας.

Η Πολωνία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διακόψει τη νομική διαδικασία που έχει κινήσει εναντίον της Βαρσοβίας λόγω του ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που έχουν συμφωνηθεί και τόνισε ότι είναι έτοιμη να προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, τόνισε χθες Τετάρτη σε ανακοίνωσή της η πολωνική διπλωματία.

Τον Ιούλιο, η Επιτροπή έστειλε «αιτιολογημένες γνωμοδοτήσεις» στην Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, καλώντας τις να εφαρμόσουν τους κανόνες μετανάστευσης στην ΕΕ.
«Η Πολωνία έστειλε μια πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία την προτρέπει να διακόψει τη συνεχιζόμενη διαδικασία παραβίασης. Εάν (η διαδικασία) συνεχιστεί, η Πολωνία είναι έτοιμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έχει επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση βάσει ποσοστώσεων, το οποίο προβλέπει ότι κάθε κράτος μέλος οφείλει να υποδεχθεί έναν αριθμό προσφύγων για να αμβλυνθεί η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με τεράστιο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Μπλάσκακ υποστήριξε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι η πολιτική μετεγκατάστασης των προσφύγων την οποία έχει υιοθετήσει η ΕΕ είναι επικίνδυνη.