Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Η οργή των Σέρβων για το ζήτημα της Καταλονίας

Η οργή των Σέρβων για το ζήτημα της ΚαταλονίαςΗ οργή των Σέρβων για το ζήτημα της Καταλονίας
ΠΗΓΗ
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 21 Σεπτεμβρίου 2017
ΜΟΣΧΑ, 5 Οκτωβρίου – RIA Novosti, Igor Gashkov. Οι Εκδηλώσεις στην Ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας, όπου διεξήχθη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, προκάλεσαν μια απότομη αντίδραση στην άλλη πλευρά της γηραιάς Ηπείρου – στη Σερβία.
Ο Πρόεδρος του Βαλκανικού κράτους Αλέξανδρος Βούτσιτς διερωτήθηκε γιατί οι χώρες της Δύσης αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο, αν το ίδιο δικαίωμα αρνούνται στη Βαρκελώνη. Η άποψη του πολιτικού που κατηγορεί τα δυτικά κράτη για το «διπλό πρότυπο» μοιράζονται πολλοί συμπατριώτες του. Το ερώτημα που θέτουν στην ΕΕ: γιατί μπορεί ο ένας, και ο άλλος δεν μπορεί;
© RIA Novosti / Haver Luengo Συμμετέχοντες στην απεργία για την υποστήριξη του δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας στη Βαρκελώνη

Στην αναζήτηση της δικαιοσύνης

Ενώ η αυτοδιάθεση της Καταλονίας είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας, η Σερβία έχει λιγότερες αξιώσεις από την Μαδρίτη. Λαμβάνοντας υπόψη τη δική της ασταθή κατάσταση, η χώρα των Πυρηναίων αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για άλλα κράτη της Δύσης, που υπονομεύουν τον διαχωρισμό. Μεταξύ των πρώτων που αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο η Βρετανία και η Γαλλία – και στις δύο χώρες παρατηρήθηκε κίνηση κατά του διαχωρισμού. Αλλά πάνω απ ‘όλα, η θέση που κατέχουν οι ευρωπαϊκές αρχές στις Βρυξέλλες είναι εκπληκτική. Το 2010, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα έγγραφο που καλεί όλες τις χώρες της ΕΕ, χωρίς εξαίρεση, να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο. Το 2017, η αντίδραση είναι αντίθετη: ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, απέκλεισαν την αναγνώριση της Καταλονίας. Για να προχωρήσουμε με τον τρόπο του Κοσσυφοπεδίου, αυτή η περιοχή δεν θα μπορέσει, διότι δεν θα πάρει βοήθεια από καμία από τις δυτικές χώρες.

Σε μια συνομιλία με τον Sputnik Σερβίας Μίλοβαν Dretsun, επικεφαλής της επιτροπής του Κοινοβουλίου της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, ήταν της γνώμης ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, και οι συνέπειες θα είναι αισθητές για πολύ καιρό. «Για να σας πω ότι οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν δύο μέτρα και σταθμά – για να το θέσουμε ήπια. Στην Καταλονία υπήρξε ένα δημοψήφισμα στο οποίο δεν είχαν πραγματικά κανένα δικαίωμα, το Κοσσυφοπέδιο αποσπάσθηκε μονομερώς και με την βία”.

Σύμφωνα με τον Dretsun, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει το δικαίωμα να μιλάει για την υπεράσπιση διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων. «Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ συνεχίζει να αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο και πρέπει να επιστρέψει στις βασικές αξίες στις οποίες βασίζεται η διεθνής τάξη, και αυτό, μεταξύ άλλων, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πρέπει να γίνεται σεβαστός, διαφορετικά θα έχουμε χάος.» – προειδοποιεί ο πολιτικός.

Την ίδια άποψη σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες του προηγούμενου του Κοσσυφοπέδιο μοιράζεται ο Σέρβος φιλόσοφος Dragoljub Koyich, σε μια συνομιλία με τον Σπούτνικ συνέχισε να συγκρίνει την Καταλονία με το Κοσσυφοπέδιο. «Σε αντίθεση με τους κατοίκους των Πυρηναίων, οι Κοσοβάροι δεν προέβησαν σε κανένα δημοψήφισμα, για αυτό είναι σαφές: για την απόσχιση δεν υπάρχει καμία νομική βάση ούτε στην Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ούτε βάσει οποιουδήποτε άλλου έγγραφου, παρεμπιπτόντως το δημοψήφισμα δεν έγινε και προηγούμενα το 1992-. , όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προέκυψαν από τη Γιουγκοσλαβική ομοσπονδία Σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να γίνει με τη συναίνεση και των τριών λαών (Σέρβων, Κροατών και Βοσνίων), αλλά οι Σέρβοι καθόλου δεν ρωτήθηκαν», λέει ο Koyich.

Οι πιθανότητες για Σέρβους

Η αγανάκτηση της σερβικής κοινωνίας από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δημοψήφισμα στην Καταλονία έχει και κάτι άλλο την πρακτική πλευρά. Μετά από μια σειρά εδαφικών οριοθετήσεων, ο σερβικός λαός χωρίστηκε σε πολλά κράτη. Δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από αυτή την κατάσταση. Για τα σχέδιά τους να χωριστούν από καιρό σε καιρό δηλώνουν οι Σέρβοι που ζουν στη Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου έχουν τη δική τους αυτόνομη οντότητα – την Republika Srpska.

Σε μια συνέντευξη με το Sputnik ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος«Πόρτες», δήλωσε ότι στο Βελιγράδι αισθάνονται έντονα το διπλό πρότυπο των χωρών του ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για τις εδαφικές διαφορές. «Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο, η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας ζητούν να διατηρήσει την ανεξαρτησία του, αλλά όταν βάζουμε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Srpska, οι ίδιοι άνθρωποι θα υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Πρέπει να διακόψετε τη συμμετοχή σας σε αυτό το παιχνίδι των διπλών προτύπων» – είπε ο βουλευτής σίγουρος.

Σύμφωνα με τον Ομπράντοβιτς, η κατάσταση με το δημοψήφισμα στην Καταλονία αμφισβήτησε και πάλι το δικαίωμα της ΕΕ να ενεργήσει ως ουδέτερος διαιτητής, το οποίο έχει πρακτική σημασία: οι συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για την επίλυση των διμερών ζητημάτων εξακολουθεί να περνάει μέσα από τη διαμεσολάβηση της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προκατειλημμένη και παίρνει το μέρος των Κοσοβάρων», παραπονιέται ο Ομπράντοβιτς.
© AP Photo / VISAR Κριεζίου Η Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Federica Mogherini και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Isa Mustafa. Πρίστινα, 4 Μαρτίου 2017

Άλλοι Σέρβοι πολιτικοί, ιδίως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, προσπαθούν να βρουν πρακτικά οφέλη για τη χώρα τους σε ό, τι συμβαίνει στην Καταλονία. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, με τον οποίο συμφώνησε ο φιλόσοφος Koich, μετά από ένα μη αναγνωρισμένο δημοψήφισμα, η πολιτική της ΕΕ έναντι της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει αναπόφευκτα να υποστεί αλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει πίεση στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου σε πέντε χώρες που δεν το έχουν πράξει – Ισπανία, Κύπρο, Σλοβακία, Ελλάδα και Ρουμανία.