Smiley face

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type


Smiley face

Ο Σερβικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει. Η Ρωσία κλήθηκε να βοηθήσει με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου


Ο Σερβικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει. Η Ρωσία κλήθηκε να βοηθήσει με το θέμα του ΚοσσυφοπεδίουΟ Σερβικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει. Η Ρωσία κλήθηκε να βοηθήσει με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου
ΠΗΓΗ

Την Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Επικεντρώνεται στην κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου οι ειδικές δυνάμεις της Πρίστινα προσπάθησαν να αδράξουν το Ταμιευτήρα νερού και τον υδροηλεκτρικό σταθμό στο “Gazivode” το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε απάντηση, ο Σερβικός στρατός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Το Βελιγράδι προτίθεται να στραφεί στη Μόσχα για βοήθεια. Το συμβάν μπορεί να οδηγήσει σε νέο πόλεμο στα Βαλκάνια, κατανοητό από το RIA Novosti.

Ο Έλεγχος του υδροηλεκτρικού σταθμού PHP στα χέρια των Σέρβων

Smiley face

Smiley face

Smiley face

Το εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας “Gazivode”, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1970, θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δεξαμενή με μήκος άνω των είκοσι χιλιομέτρων συνδέεται με τον ποταμό Ιμπάρ στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ιστορικά, η “Gazivode” παρείχε ηλεκτρισμό στις βόρειες και νοτιο-δυτικές περιοχές της Σερβίας. Μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, το PHP ήταν μέρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως μέλος του ενοποιημένου Σερβικού πλέγματος, το Βελιγράδι διατήρησε τον έλεγχό του. Σήμερα, από αυτές της προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτώνται οι βόρειοι δήμοι του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν οι περισσότεροι Σέρβοι. Το φως στα σπίτια και τα διαμερίσματα των κατοίκων της περιφέρειας Rashsk της Σερβίας προέρχεται επίσης από τις εγκαταστάσεις του “Gazivode”.

Ο έλεγχος της δεξαμενής και του υδροηλεκτρικού σταθμού για δέκα χρόνια παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τη Σερβία. Στις συμφωνίες των Βρυξελλών, οι οποίες πριν από επτά χρόνια σηματοδότησαν την έναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, ειδικό τμήμα αφιερώνεται σε αυτές τις ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ορίζεται ότι το PHP βρίσκεται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου αλλά ελέγχεται από τους δήμους Σέρβων. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι η κατανομή της ηλεκτρικής ενέργειας του “Gazivode” εξακολουθεί να εξαρτάται από το Βελιγράδι. Αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια των Κοσοβάρων, οι οποίοι δεν κρύβουν την επιθυμία τους να επανατοποθετήσουν τον έλεγχο στον εαυτό τους.

Η απαίτηση του Κοσσυφοπεδίου

Πριν από ένα μήνα το Βελιγράδι και η Πρίστινα ετοιμάζονταν να συνάψουν συμφωνία για τη “διόρθωση των συνόρων”. Το θέμα είναι ότι το Σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται υπό Σερβική διοίκηση, και σε αντάλλαγμα, η Πρίστινα λαμβάνει Σερβικά εδάφη στο Πρέσεβο και στο Μπουγιάνοβατς, τα οποία κατοικούνται κυρίως από Αλβανούς.

Οι κάτοικοι και των δύο δημοκρατιών επέκριναν τη συμφωνία. Οι Σέρβοι έκαναν έκκληση ότι η μεταφορά των νότιων επαρχιών θα στερήσει από το Βελιγράδι τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου 10 του διαδρόμου, ο μόνος δρόμος μεταξύ Σερβίας, Μακεδονίας και Ελλάδας. Οι του Κοσσυφοπεδίου δεν θέλουν να δώσουν το “Gazivode”, που καλύπτει τον προϋπολογισμό της χώρας για 5.000.000-7.000.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον, η Πρίστινα σκοπεύει να επεκτείνει την παροχή ισχύος στην υδροηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο στο Βορρά αλλά και σε άλλες επαρχίες του Κοσσυφοπεδίου.

Η συμφωνία αντιτάχθηκε επίσης από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία, προειδοποίησε ότι η ανακατανομή των συνόρων θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αρνητικό προηγούμενο για άλλες βαλκανικές χώρες με ανεπίλυτες εδαφικές διαφορές. Ως αποτέλεσμα, οι συνομιλίες μεταξύ του Αλεξάντερ Vuchich και του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, δεν διεξήχθησαν. Ο επίσημος λόγος είναι ότι η απαγόρευση της Πρίστινα να επισκεφθεί ο Σέρβος Πρόεδρος το PHP “Gazivode”. Το ταξίδι ο Βούτσιτς σχεδίαζε να το κάνει αμέσως μετά τις διαπραγματεύσεις.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον, οι οποίες στήριξαν την ανταλλαγή εδαφών, βοήθησαν ακόμα τον Σέρβο Πρόεδρο να επισκεφθεί τις βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Επικοινωνώντας με τους ντόπιους, Βούτσιτς είπε ότι ήταν έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα σύνορα.

Ήταν ένα ωραίο Σαββατοκύριακο

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η κατάσταση γύρω από το «Gazivode» επιδεινώθηκε απότομα. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια απόπειρα από 60 κομάντος του Κοσσυφοπεδίου να προσεγγίσουν το φράγμα από το βόρειο τμήμα της δεξαμενής και να πάρουν θέση κοντά στο σημείο συλλογής νερού. Ειπώθηκε επίσης για την εισβολή των Κοσσυφοπεδίου στο κέντρο της οικολογίας και της ανάπτυξης στο χωριό Ζουμπίν-Stream.

Η αντίδραση του Βελιγραδίου δεν άργησε πολύ. Ο Βούτσιτς διέταξε να φέρουν σε πλήρη συναγερμό τις Σερβικές ένοπλες δυνάμεις. “οι Αλβανοί επιτέθηκαν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και συνέλαβαν αθώους Σέρβους”, εξήγησε η ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Stafanovich. Σε σχέση με τις ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου, οι Σερβικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν επίσης στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Στόλτενμπεργκ.

Μετά από μια τόσο δραστική αντίδραση, η Πρίστινα επιχείρησε να παίξει Επισκεπτόμενος τον ταμιευτήρα ο Θάτσι εξήγησε την επιθυμία να περάσει μια ευχάριστη μέρα και να θαυμάσει τα γραφικά μέρη του Κοσσυφοπεδίου. “Ήταν η πιο συνηθισμένη επίσκεψη. Ήπια καφέ με ντόπιους Σέρβους, μίλησα με φιλικό τρόπο “, σχολίασε το περιστατικό.

Οι ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου, προκάλεσαν την κινητοποίηση του Σερβικού στρατού και επικρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “οι Βρυξέλλες παίρνουν σοβαρά τέτοιες εκθέσεις και εκφράζουν την ελπίδα ότι οι πλευρές θα αντιδράσουν ήρεμα και διακριτικά”, ανέφερε ο ανταποκριτής της RIA Novosti από τις δομές της ΕΕ.

Σε πλήρη ετοιμότητα

Οι εξηγήσεις των αρχών του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν πείσει ακόμα τον Vuchich να αποσύρει την απόφαση για κινητοποίηση του στρατού. Οι Σερβικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση πλήρους συναγερμού. Επιπλέον, το περιστατικό θα αποτελέσει το επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Σερβίας.

“Θέλω η Σερβία να είναι μια χώρα ειρήνης και οικονομικής ευημερίας. Θα ζητήσω την υποστήριξη του Προέδρου Πούτιν σε όλα τα διεθνή φόρα “, δήλωσε ο Βούτσιτς πριν την επίσκεψη στη Μόσχα.

Στο ζήτημα των δημοσιογράφων, εάν το Βελιγράδι σκοπεύει να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη Μόσχα, ο Σέρβος πρόεδρος απάντησε αρνητικά. “Δεν θέλω να δω μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις στο έδαφος της Σερβίας”, ανέφερε. Το ζήτημα της παροχής στρατιωτικής βοήθειας μετά το περιστατικό γύρω από το PHP χαρακτηρίστηκε πρόωρο στο Κρεμλίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόκληση του Κοσσυφοπεδίου σημειώθηκε δύο ημέρες πριν την έναρξη των κοινών στρατιωτικών ελιγμών μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας. Οι κοινές και τακτικές ασκήσεις πτήσης “Bars-2018” είναι να διαρκέσουν μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Οι στρατιώτες των δύο χωρών εργάζονται για την προστασία του εναέριου χώρου της Σερβίας.

Ριάλιτι σόου Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

“Η επίσκεψη στις Σερβικές περιοχές του Θάτσι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι μια ακόμη διαμαρτυρία προς τη Δύση ότι αυτή είναι η χώρα των Αλβανών. Κανείς δεν θα έδινε προσοχή σε αυτή την επίσκεψη, αλλά ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου συνοδευόταν από ειδικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου στην αρχή αρνήθηκαν ότι ήθελαν να συλλάβουν στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις “-εξήγησε στο RIA Novosti η επικεφαλής του Κέντρου για τη μελέτη της Σύγχρονης Βαλκανικής κρίσης του Σλαβικού Ινστιτούτου RAS Έλενα Guskova.

Η εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η κατάσταση δεν θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση, ωστόσο η Σερβία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του Κοσσυφοπεδίου. “Έχοντας υπογράψει τις συμφωνίες των Βρυξελλών το 2013, το Βελιγράδι έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων. . Τώρα ο Βούτσιτς προσπαθεί να δείξει ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε προκλήσεις και είναι έτοιμος να κινητοποιήσει το στρατό. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να πάει πίσω. Από νομική άποψη, ο Θατσι έχει το δικαίωμα να περπατήσει κατα μήκος των ενεργειακών εγκαταστάσεων στο έδαφός του “, λέει η Guskova.

Ο διδάκτωρ των πολιτικών επιστημών του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών μελετών στο Βελιγράδι Στέβαν Gajich σε συζήτηση με την RIA Novosti, ο οποίος αποκάλεσε το συμβάν “προγραμματισμένο από τον Βούτσιτς και τον Θάτσι ριάλιτι σόου”, με σκοπό την αύξηση των αξιολογήσεων των Προέδρων.

“Ο Βούτσιτς και ο Θάτσι ενδιαφέρονται για τη διόρθωση των συνόρων για να δείξουν στον πληθυσμό τουλάχιστον κάποια αποτελέσματα της κυριαρχίας τους. Ο Πρόεδρος της Σερβίας έχασε την υποστήριξη τόσο των πολιτών της χώρας όσο και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου έχει κατηγορηθεί από καιρό για αυταρχικότητα. Έχοντας οργανώσει το περιστατικό, οι πολιτικοί έχουν δείξει ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μακριά για χάρη της κυριαρχίας. Τρομάζοντας τον πληθυσμό, υπενθύμισαν αμέσως τη δυνατότητα των διαπραγματεύσεων, “-είπε την γνώμη του ο Gajich.

Ο Σέρβος εμπειρογνώμονας δεν απέκλεισε απόπειρες για να πείσει τη Μόσχα να στηρίξει τη συμφωνία: “το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της Σερβίας στις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν είναι η έλλειψη σκοπιμότητας ενός στρατιωτικού σεναρίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. Το περιστατικό στο PHP θα οδηγήσει σε ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια των δράσεων του Κοσσυφοπεδίου. Για να αποφευχθεί αυτό, η Βούτσιτς θα καλέσει τον Πρόεδρο της Ρωσίας να στηρίξει τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων “.

Ωστόσο, θα είναι δύσκολο να πείσει τη Μόσχα. “το Ρωσικό ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές επανειλημμένα ότι η απόφαση για οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι μια λογική θέση, διότι το ζήτημα της διόρθωσης των συνόρων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους Σέρβους και τους Κοσσυφοπεδίου. Άλλες χώρες όπου υπάρχουν παρόμοια προβλήματα μπορούν να πάρουν ένα προηγούμενο. Λοιπόν, αν πετύχει ο νέος πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, “-κατέληξε ο Gajich.


Smiley face Smiley face Smiley face

Smiley face