Ρωσικό ΥπΕξ :Οι ΗΠΑ αρνούνται να εντάξουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις την Ahrar al-Cham


Ρωσικό ΥπΕξ :Οι ΗΠΑ αρνούνται να εντάξουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις την Ahrar al-ChamΡωσικό ΥπΕξ :Οι ΗΠΑ αρνούνται να εντάξουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις την Ahrar al-Cham

Ρωσικό ΥπΕξ :Οι ΗΠΑ αρνούνται να εντάξουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις την Ahrar al-Cham

dimpenews.com
To ρωσικό Υπ.Εξωτερικών κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εγγράψουν το δίκτυο “Ahrar al-Cham” στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Μόσχας και εξέφρασε την ανησυχία του για την απόρριψη από τη συγκεκριμένη οργάνωση της εκεχειρίας.
Σε ανακοινωθέν του το ρωσικό Υπ.Εξ. ανέφερε ότι η αντίδραση κάποιων οργανώσεων που διασυνδέονται με την αντιπολίτευση προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αναφέρεται στην “Ahrar al-Cham”που αρνήθηκε να δεσμευθεί στην ρωσοαμερικανική συμφωνία εκεχειρία.

Το υπουργείο καταγγέλει ότι ΗΠΑ αρνήθηκαν να καταγράψουν την “Ahrar al-Cham” στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων παρά τις επανειλημμένες κλήσεις της Μόσχας.Ενώ εκφράζει την ικανοποίηση του για την αποδοχή εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης της συμφωνίας εκεχειρίας. sana 13.9.16

Αντίθετα η Ahrar Al-Sham χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από Iran, Russia και United Arab Emirates.Τη συμφωνία εκεχειρίας απέρριψε με μήνυμά του ο εκπρόσωπός της Ali Omar.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος κάποια σαλαφιστικού και ισλαμιστικού τύπου οργανώσεις συγχωνεύτηκαν στην Harakat Ahrar Al-Sham Al-Islamiyya, γνωστή στα αγγλικά ως the Islamic Movement of the Free People of the Levant, και ευρέως γνωστή ως Ahrar Al-Sham.

Σκοπός της οργάνωσης είναι ν΄ανατρέψει την κυβέρνηση Άσαντ και να την αντικαταστήσει με ισλαμικό καθεστώς.Νυν αρχηγός της οργάνωσης είναι ο  Abu Yahyia Al-Hamawi.Η οργάνωση έχει ισχυρή παρουσία σε Idlib και Aleppo.

Η χρηματοδότησή της προέρχεται όχι μόνο από τις δικές της προσπάθειες αλλά επίσης από αραβικά και διεθνή networks, όσο και από τα κράτη Turkey, Saudi Arabia και Qatar.Επίσης διατηρεί στενούς δεσμούς με την π.Αλ Νούσρα και νυν Jabhat Fateh Al-Sham που είναι πτέρυγα της Al-Qaeda.