Smiley face

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type


Smiley face

Η Κίνα αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία υπέρ του Άσαντ και κατά των τζιχαντιστών


Η Κίνα αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία υπέρ του Άσαντ και κατά των τζιχαντιστών2Η Κίνα αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία υπέρ του Άσαντ και κατά των τζιχαντιστών
Γ. Λιναρδής
Πριν από ένα χρόνο περίπου (14.10.2015) σε ανάρτηση μας με τίτλο «Η Κίνα πατάει πόδι στην Συρία» είχαμε αναφερθεί στην απόφαση του Πεκίνου να υποστηρίξει την Ρωσία και τον Άσαντ στον πόλεμο εναντίον των ισλαμοσυμμοριτών.

Μετά την πρόσφατη αποτυχία της ολιγοήμερης παύσης των εχθροπραξιών που είχαν συμφωνήσει η Ουάσιγκτον, η Μόσχα και η Δαμασκός στο πολεμικό μέτωπο, αποτυχία που οφείλεται στην κατάφωρη παραβίαση των όρων αυτής από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ η οποία βομβάρδισε θέσεις του συριακού στρατού και τους ισλαμοσυμμορίτες οι οποίοι προσπάθησαν να ανασυνταχθούν, η επιρροή και η αξιοπιστία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο μέτωπο της Συρίας έχει σαφώς καταστραφεί.
Η Ουάσιγκτον δύσκολα πλέον μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος για οποιαδήποτε συμφωνία με την Δαμασκό και την Μόσχα, ενώ ο Άσαντ όσο περνάει ο καιρός εδραιώνεται όλο και περισσότερο στην εξουσία και σίγουρα θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στην μεταπολεμική διευθέτηση.

Το pivot της Κίνας προς την Μέση Ανατολή, τουτέστιν η στρατηγική της μετατόπιση προς την περιοχή, που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο με στόχο την αύξηση της συμμετοχής της στα τεκταινόμενα, άρχισε πλέον να παίρνει σάρκα και οστά με την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Συρία. Τον Απρίλιο το Πεκίνο όρισε ειδικό απεσταλμένο στην Δαμασκό προκειμένου να συνεργαστεί επί όλων των θεμάτων εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής με τον Άσαντ.

Smiley face

Smiley face

Smiley face

Τον Αύγουστο ο επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Κίνας υποναύαρχος Γκουάν Γιουφέι επισκέφτηκε την Συρία και συνεργάστηκε με τον υπουργό Άμυνας Γιασίμ αλ Φρέιγ και τον ρώσο αντιστράτηγο Σεργκέι Κβάρκοφ ο οποίος είναι επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής αποστολής στην Συρία. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης η Κίνα και η Συρία ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, σηματοδοτώντας την ισχυρή υποστήριξη του Πεκίνου προς την Δαμασκό. Το Πεκίνο μετά την επίσκεψη του Γκουάν Γιουφέι απέστειλε στην Συρία ειδικούς συμβούλους και στρατιωτικό προσωπικό και εξόπλισε τις συριακές ένοπλες δυνάμεις με όπλα ελεύθερων σκοπευτών και εκτοξευτήρες ρουκετών.

kina-anaptyssi-stratiotikes-dynamis-stin-syria-yper-tou-asant-ke-kata-ton-tzichantiston

China’s Foreign Minister Wang Yi (R) shakes hands with Syria’s Foreign Minister Walid al-Moualem during a joint news conference after a meeting at the Ministry of Foreign Affairs in Beijing, China, December 24, 2015. REUTERS/Jason Lee – RTX1ZYBF

Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι το pivot της Κίνας στην Μέση Ανατολή συνδέεται άμεσα με την άσκηση επιθετικής-νεοιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Ασία (Θάλασσα της Νότιας Κίνας), αλλά και με την παρουσία στις τάξεις των τζιχαντιστών στην Συρία σουνιτών μουσουλμάνων της μογγολικής φυλής των Ουιγούρων από την κινεζική επαρχία Σινγιάνγκ, οι οποίοι συντόμως θα αποχωρήσουν από το μέτωπο (όσοι επιζήσουν) και θα επιστρέψουν στην Κίνα για  να αποσταθεροποιήσουν αυτή την γεωστρατηγικής σημασίας κινεζική επαρχία που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κοιτάσματα ουρανίου, εφαρμόζοντας τα γνωστά σχέδια των Αμερικανοσιωνιστών.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για την Μέση Ανατολή έχει σχέση και με την ανάπτυξη πλέγματος υποδομών και εμπορικών δρόμων που θα συνδέουν την Κίνα με την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, την Μέση Ανατολή και Ευρώπη στο πλαίσιο της οικονομικής συνδεσιμότητας της Ευρασιατικής Ένωσης, κάτι που απαιτεί διευθέτηση της συριακής κρίσης υπό το πνεύμα μιας πολυπολικής συνεργασίας και αντισιωνιστικής στρατηγικής.

Η Κίνα είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής συριακής οικονομίας, θέτει δε από τώρα τα θεμέλια μαζί με την Ρωσία για ένα στρατιωτικό συνασπισμό στην Μέση Ανατολή ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος από τις ΗΠΑ και οχυρό στην αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και λαθρομετανάστευσης, που εκπορεύεται από την Άγκυρα, το Ριάντ και της Ουάσιγκτον.

Δεν θα μπορούσαμε εν κατακλείδι να μην θέσουμε το ερώτημα: Η Ελλάδα θέλει να εξακολουθεί να ανήκει στον νεοιμπεριαλιστικό στρατιωτικό συνασπισμό της Ουάσιγκτον, της Άγκυρας και του Ριάντ; 


Smiley face Smiley face Smiley face

Smiley face