ΜΜΕ: Ο στρατός της Λιβύης ζήτησε από τη Ρωσία την προμήθεια όπλων


ΜΜΕ: Ο στρατός της Λιβύης ζήτησε από τη Ρωσία την προμήθεια όπλωνΜΜΕ: Ο στρατός της Λιβύης ζήτησε από τη Ρωσία την προμήθεια όπλων

Η κατάσταση στην Λιβύη. Φωτογραφία Αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 28 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti. Ο  Διοικητής του Λιβυκού Στρατού Khalifa Haftar έστειλε ένα μήνυμα προς τη Μόσχα, στο οποίο ζήτησε να αρχίσουν  τις παραδόσεις όπλων και  τον στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας γράφει η εφημερίδα “Izvestia [1]», επικαλούμενη  πηγή κοντά στους ρωσικούς  διπλωματικούς κύκλους.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το μήνυμα  του Λίβυου Στρατηγού  μετέφερε   στη ρωσική πλευρά ο ειδικός απεσταλμένος του Haftar, πρεσβευτής της Λιβύης στη Σαουδική Αραβία, Abdel Basset al-Badri, ο οποίος συναντήθηκε  την Τρίτη το βράδυ στην Μόσχα με τον  Ειδικό Εκπρόσωπο του   Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και  Υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
“Μια τέτοια συνάντηση έγινε  όντως ο Al-Badri επισκέφθηκε τη Μόσχα για μια ημέρα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με Μπογκντάνοφ συζήτησε την άρση του εμπάργκο και την αρχή της παροχής όπλων στους Λίβυους, ζήτησε  να είναι όχι μόνο τα μικρά όπλα, αλλά και ο εξοπλισμός του κράτους , συμπεριλαμβανομένων των  αεροσκαφών …” – η εφημερίδα ανέφερε τα λόγια του συνομιλητή της.

Η απαγόρευση για τις προμήθειες όπλων προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη επεβλήθη  το 2011 στην εποχή της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι. Τον Ιούνιο του 2016, ο Haftar  επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχε συνομιλίες με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας
Νικολάι Patrushev,  και τον  υπουργό  Άμυνας Σεργκέι Shoigu.

Ο Khalifa Haftar επικεφαλής του στρατού της Λιβύης, πιστός στους εκλεγμένους κατά τις  εκλογές του Κοινοβουλίου το 2014. Οι βουλευτές αρνήθηκαν να υποστηρίξουν  προηγουμένως  την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που δημιουργήθηκε στην Τρίπολη με την υποστήριξη του ΟΗΕ. Μια σειρά από περιοχές της χώρας σε γενικές γραμμές δεν ελέγχονται  από τις κεντρικές αρχές. Στη Λιβύη δραστηριοποιούνται μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης του  “ισλαμικού κράτους» (ISIS, απαγορευμένη  στη Ρωσία).

Известия
   ( http://izvestia.ru/news/634764 )..ΠΗΓΗ