Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Η επανάκαμψη του Ψυχρού Πολέμου είναι γεγονός

Η επανάκαμψη του Ψυχρού Πολέμου είναι γεγονόςΗ επανάκαμψη του Ψυχρού Πολέμου είναι γεγονός

Ο τορπιλισμός από την Ουάσιγκτον των διαδικασιών και συνομιλιών ειρήνευσης για την Συρία καθώς και η καταγγελία εκ μέρους της Μόσχας της συμφωνίας Plutonium Management and Disposition Agreement που αφορά την μείωση των πυρηνικών όπλων πλουτωνίου των δυο υπερδυνάμεων, υπογραμμίζουν την προθυμία των ΗΠΑ και της Ρωσίας να αναβιώσουν τον Ψυχρό Πόλεμο. Η κίνηση του Ρώσου προέδρου Πούτιν να αναστείλει την συνεργασία με τις ΗΠΑ για την από κοινού μείωση των πυρηνικών όπλων πλουτωνίου, μιας συμφωνίας που είχε ρυθμιστεί από το έτος 2000, σηματοδοτεί την επικίνδυνη επιδείνωση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον.

Η Μόσχα για να δικαιολογήσει την απόφαση της αυτή παρέθεσε σειρά απειλών από την πλευρά των ΗΠΑ, απειλές οι οποίες παραβιάζουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και την παγκόσμια γεωστρατηγική ισορροπία. Με λίγα λόγια η Μόσχα αντιλαμβάνεται τις κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ως υπονόμευση των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας, καθώς και ως απειλή της ασφάλειας των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η αναστολή της συνεργασίας στον τομέα πυρηνικής ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, ουσιαστικά μεταξύ Δύσης-Ρωσίας, σύμφωνα με τους ειδήμονες αναλυτές αποτελεί ρήξη στις σχέσεις των δυο χωρών και σηματοδοτεί την διαρραγή της εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ισορροπία και ασφάλεια.

Οι εντάσεις των τελευταίων ημερών, εμφανείς και μη, μεταξύ των δυο πυρηνικών υπερδυνάμεων έχουν φτάσει στο πιο επικίνδυνο σημείο από την εποχή των συγκρούσεων στην Ουκρανία το 2014-15. Ουσιαστικά οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, ενώ η αντιπαράθεση βαίνει αυξανόμενη σε όλα τα διεθνή μέτωπα, βρισκόμαστε λίγα βήματα από το σημείο χωρίς επιστροφή (point of no return) που είναι η οριστική διακοπή των διμερών σχέσεων με ότι αυτό σημαίνει επακόλουθα.

Το σημερινό επίπεδο δυσπιστίας μεταξύ Δύσης-Ρωσίας είναι τόσο χαμηλό όσο ήταν κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και οι προοπτικές για βελτίωση αυτού του ψυχρότατου επιπέδου παραμένουν πολύ μακρινές, εκτός και αν η επόμενη ηγεσία του Λευκού Οίκου αλλάξει ριζικά την ιμπεριαλιστική πολιτική της Ουάσιγκτον και την εξάρτηση της αμερικανικής ηγεσίας από τα σιωνιστικά συμφέροντα. Εάν δεν γίνει αυτό τότε είναι θέμα χρόνου πριν ο πλανήτης αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Ψυχρού Πολέμου που θα εξελιχθεί σε θερμό.

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος που έχει ενορχηστρωθεί με υπαιτιότητα της Ουάσιγκτον έχει ως στρατιωτική  προμετωπίδα το ΝΑΤΟ. Απόρροια αυτού Ψυχρού Πολέμου είναι η αναπροσαρμογή της γεωπολιτικής της Μόσχας και των στρατιωτικών και οικονομικών της συμμαχιών. Η Ρωσία αναπροσανατολίζει τις οικονομικές και εμπορικές της συναλλαγές καθώς και τις συναλλαγές της στρατιωτικής της τεχνολογίας, απομακρυνόμενη από την Δύση και προωθώντας τα συμφέροντα της προς την Ευρασία.

Η επανευθυγράμμιση της Ρωσίας στον γεωπολιτικό χάρτη έρχεται μετά την προσπάθεια των ΗΠΑ να διαλύσουν την Συρία, να απειλήσουν το Ιράν και να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία ως μοχλό καταστροφής της Ρωσίας, ως μοχλό στρατιωτικής και οικονομικής περικύκλωσης. Ο στόχος της Ουάσιγκτον ήταν και είναι να βλάψει γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά την Ρωσία και παράλληλα να πιέσει για αλλαγή του καθεστώτος Πούτιν, ώστε να έλθει στην εξουσία κάποια μαριονέτα του σιωνιστικού κατεστημένου. Το τέλος του Α΄ Ψυχρού Πολέμου που είχε φέρει μια στενή οικονομική συνεργασία Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχέδια για μια διαφαινόμενη πολιτική ενοποίηση στο πλαίσιο της Ευρασίας προσπάθησε να βραχυκυκλώσει η Ουάσιγκτον, απομονώνοντας οικονομικά την Ρωσία και απειλώντας την στρατιωτικά με το ΝΑΤΟ.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος που αγγίζει όλο τον πλανήτη έχει τις βαθιές του ρίζες στην διαίρεση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΝΑΤΟ κυρίως αλλά και η ΕΕ που ήταν απόρροια αυτής της διαίρεσης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έχουν προφανώς εξελιχθεί σε οργανώσεις με διαφορετικούς στόχους και εντολές σε σύγκριση με την αρχική τους προέλευση. Οι δυο αυτοί θεσμοί ιδρύθηκαν σε μια εποχή που οι ΗΠΑ και οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες μοιράζονταν την αντίληψη της κοινής απειλής από την Σοβιετική Ένωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και προς τούτο έπρεπε να ενισχυθούν οι διατλαντικές σχέσεις. Ενώ όμως πολλοί αναλυτές και πολιτικοί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας είχαν προβλέψει την διάλυση και του ΝΑΤΟ, αφού η βασική του αποστολή είχε παύσει να υφίσταται, η Βορειοατλαντική Συμμαχία όχι μόνο παρέμεινε στην θέση της αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους πρώην «εχθρούς» από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το επεκτεινόμενο ΝΑΤΟ και η συνεχώς διευρυνόμενη ΕΕ παραμένουν σήμερα βασικοί παράγοντες του διεθνούς αμερικανοσιωνιστικού-νεοιμπεριαλιστικού συστήματος και μαρτυρούν τους δεσμούς αυτών των δυο θεσμών με την κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε μια νέα ευρωπαϊκή δομή που θα περιελάμβανε την μετασοβιετική Ρωσία και μια πολυπολική Ευρώπη. Η απουσία την δεκαετία του 1990 μιας νέας δομής που θα όριζε μια πολυπολική Ευρώπη έναντι της κυριαρχίας της Ουάσιγκτον και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών οδήγησε στην αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου ως φορέα δυνάμεων που εξακολουθούν να καθορίζουν το διεθνές σύστημα, δυνάμεων όπως οι διατλαντικοί θεσμοί ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η παρουσία αυτών των θεσμών, σε συνάρτηση και των αμερικανοσιωνιστικών συμφερόντων που εξυπηρετούν, μαρτυρά την μακρόχρονη κληρονομιά του παλαιού και την αναβίωση του νέου Ψυχρού Πολέμου.

Γ. Λιναρδής