Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή

Η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση ΑνατολήΗ αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή

Με δεδομένη την απόλυτη αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Συρία, μια πολιτική που είχε ως στόχο την απομάκρυνση του Άσαντ και τον διαμελισμό της χώρας, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να επιλέξουν είτε την αντίσταση αυξάνοντας το τίμημα της εμπλοκής τους, είτε την υποχώρηση ή τον συμβιβασμό με την Ρωσία. Επιπροσθέτως η Ουάσιγκτον είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί την de facto παρουσία στο συριακό έδαφος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και την de facto και de jure συμμαχία Ρωσίας-Συρίας, καθώς και την de facto συμμαχία Ρωσίας-Ιράν-Χεζμπολάχ Λιβάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων αναλυτών το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιλέξει να έρθει σε κάποια συμφωνία με τους Ρώσους και τον Άσαντ μετά και τις τελευταίες επιτυχίες του συριακού στρατού εναντίον των τζιχαντιστών, επιτυχίες που σηματοδοτούν την τελειωτική ήττα των μισθοφόρων των ΗΠΑ. Όμως το αμερικανοσιωνιστικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον τορπίλισε τον συμβιβασμό, βομβαρδίζοντας θέσεις του συριακού στρατού και ακυρώνοντας στην πράξη την πρόσφατα επιτευχθείσα εκεχειρία-κατάπαυση του πυρός. Έτσι η επιλογή που παραμένει στο τραπέζι για τις ΗΠΑ, πλην βέβαια της ταπεινωτικής υποχώρησης, είναι να αυξήσει την απ’ ευθείας συμμετοχή της στο πολεμικό μέτωπο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα καταρρίψει αμερικανικά μαχητικά που επιχειρούν εναντίον θέσεων του συριακού στρατού και περιοχών που ελέγχονται από την Δαμασκό.

Η Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά ότι αν αυξήσει την στρατιωτική της συμμετοχή υπέρ των μισθοφόρων της ισλαμοσυμμοριτών αυτόματα διακινδυνεύει στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία. Γνωρίζει επίσης ότι η Συρία του Άσαντ δεν είναι η Βοσνία του 1995 και ότι η στρατιωτική επάρκεια των σημερινών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν συγκρίνεται με αυτήν της διαλυμένης μετασοβιετικής Ρωσίας της δεκαετίας του 1990. Μπορεί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε αριθμούς, όμως όσον αφορά την ποιότητα οι Ρώσοι τους έχουν υποσκελίσει σε όλα τα επίπεδα (S-300, S-400, Su-34, Su-35, Tu-22M3, Tu-160, Mi-28, Ka-52, T-90 και πολλά άλλα οπλικά συστήματα). Μήπως όμως η Ουάσιγκτον επιζητεί να αυξήσει το ρίσκο και να συγκρουσθεί με την Ρωσία;

Η καταφατική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ ρεαλιστική για το επόμενο διάστημα και εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Εάν κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον τότε το ρίσκο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας θα κλιμακωθεί γεωμετρικά, διότι όπως έχει δηλώσει η υποψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος σκοπός της είναι να συνεχίσει ανεπιφύλακτα την νεοιμπεριαλιστική πολιτική του προκατόχου της με όποιο τίμημα, ακόμη και ρισκάροντας έναν παγκόσμιο πόλεμο. Υπενθυμίζουμε ότι το κυβερνητικό επιτελείο της Χίλαρι θα αποτελείται από μανιακούς Αμερικανοσιωνιστές οι οποίοι επιδιώκοντας να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους είναι έτοιμοι να σπρώξουν την ανθρωπότητα στο έρεβος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Συρία και γενικότερα στην Μέση Ανατολή δεν σηματοδοτούν μόνο την αποφασιστικότητα της να εξολοθρεύσει τους ισλαμοσυμμορίτες οι οποίοι σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την εσωτερική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η παρουσία και η επιχειρησιακή ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Συρία είναι μια πολύ σοβαρή και δυσμενής εξέλιξη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, είναι κατ’ ουσία το έναυσμα της διατάραξης, του σχίσματος των αμερικανοσιωνιστικών σχεδίων για την Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ρωσία δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και αναγκάζει τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν εκ θεμελίων την γεωστρατηγική τους. Η Ρωσία άνοιξε εκ των πραγμάτων ένα καινούργιο μέτωπο εναντίον του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και εναντίον της ικανότητας των ΗΠΑ να δρουν ανενόχλητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Γ. Λιναρδής

ΠΗΓΗ