Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Οι ΗΠΑ βρήκαν μία γελοία αφορμή για να χτυπήσουν την Υεμένη

Οι ΗΠΑ βρήκαν μία γελοία αφορμή για να χτυπήσουν την ΥεμένηΚαι οι ΗΠΑ βρήκαν μία γελοία αφορμή για να χτυπήσουν την Υεμένη σε συνεργασία με τη συμμαχία των “καλών” αποκεφαλιστών της Σαουδικής Αραβίας.

Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας
Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μηνός σε μεταγωγικό πλοίο του ΠΝ των ΗΑΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο χώρο της διεθνούς ναυσιπλοΐας και των μεταφορών και εγείρει νέες ανησυχίες για τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ανταρτών Houthi χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά αντιπυραυλικό σύστημα, παρουσιάζοντας μία δυνατότητα των εξτρεμιστών που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Σε περίπτωση που αυτό ισχύει και που επιβεβαιώνεται σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που διέρρευσε στο διαδίκτυο, οι Houthi θα είναι σε θέση να απειλήσουν τα πολεμικά –και όχι μόνο- πλοία της, υπό τη Σαουδική Αραβία Συμμαχίας, που διέρχονται από την Ερυθρά θάλασσα.

Επιπλέον, η εμφάνιση για πρώτη φορά στην Υεμένη του συγκεκριμένου τύπου πυραυλικών συστημάτων σημαίνει ότι υφίσταται σημαντικό κενό στο εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στους Houthi και με δεδομένη τη στασιμότητα στο πεδίο της μάχης στην Υεμένη, το εν λόγω συμβάν προσδίδει άλλη διάσταση στις δυνάμεις των ανταρτών, απέναντι στις χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων αυτής. Επίσης τίθεται σοβαρό ερώτημα ως προς τον τρόπο που οι αντάρτες της Υεμένης απέκτησαν τους εν λόγω κινεζικούς πυραύλους, αφού είναι ελάχιστες οι χώρες που διαθέτουν το εν λόγω πυραυλικό σύστημα, ενώ την ίδια στιγμή και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη διαθέτουν μείζον οικονομικό πρόβλημα, όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο.

Το πλοίο των ΗΑΕ ήταν ένα υπερσύγχρονο catamaran, μέρος του προγράμματος των ΗΠΑ “Joint High Speed Vessel”. Αν και οι αντάρτες αναφέρουν πως το πλοίο τελικά βυθίστηκε, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν αυτό να έχει μεταφερθεί με εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι Assab, στην Ερυθραία, όπου τα ΗΑΕ πραγματοποιούν επιχειρήσεις διοίκησης και οργάνωσης υποστηρίζοντας τον πόλεμο στην Υεμένη.

Η ναυτική παρουσία στην Υεμένη παίζει σημαντικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις με τη μεταφορά προμηθειών και ανθρωπιστικής βοήθειας για τις χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, σε μία χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, αλλά και για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στα εδάφη που ελέγχουν οι Houthi. Ο πύραυλος C-802 που επικαλέστηκαν οι αντάρτες πως χρησιμοποίησαν έχει εμβέλεια 120χλμ. και έχει σχεδιαστεί για χρήση επί σκάφους, έτσι ώστε να επιφέρει σημαντικές καταστροφές σε αντίπαλα πλοία, ενώ επισήμως αυτή τη στιγμή τον διαθέτουν το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν και η Κίνα. Με αυτή την ακτίνα δράσης ο C-802 είναι δυνατόν να πλήξει στόχους έως τα στενά Bab El Manbeb που συνδέουν την Ερυθρά θάλασσα με τον κόλπο του Aden, ενώ η ύπαρξή του αποκτά μείζονα σημασία για τα ΗΑΕ αφού μπορεί να πλήξει το λιμάνι Assab και τη ναυτική βάση που αυτά κατασκευάζουν εκεί.

Παρά τις ανακοινώσεις των ανταρτών και το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η επίθεση στο HSV-2 Swift φαίνεται ότι μάλλον είναι ενδεικτική της πάγιας τακτικής αυτών και των εξτρεμιστών και πιθανώς δεν ανταποκρίνονται σε χρήση προηγμένων πολεμικών συστημάτων που οι ίδιοι καυχώνται πως διαθέτουν. Εφόσον το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Assab, τότε το πιθανότερο είναι πως η βολή εναντίον του έγινε με πύραυλο που προερχόταν από σύστημα επ’ ώμου από άτομο που βρισκόταν εν πλω, μία θεωρία που προσεγγίζει παλαιότερες επιθετικές συνήθειες των Houthi.

Πέραν όμως της εξακρίβωσης της μεθόδου της εν λόγω επίθεσης, το σημαντικό στοιχείο είναι πως οι αντάρτες επέδειξαν μία αξιοπρόσεχτη ικανότητα να πλήττουν αποτελεσματικά τα ακριβά πλοία της συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας, που έχουν αναπτυχθεί στην Υεμένη. Είτε το πέτυχαν με την απόκτηση νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων, είτε χρησιμοποιώντας τα παλαιά τους με πρωτοποριακό τρόπο, είναι σαφές ότι υφίσταται πλέον ουσιαστική απειλή για τα συμμαχικά και κυρίως τα εμπορικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς.

Τούτο σημαίνει πως η θαλάσσιοι δρόμοι διασύνδεσης Ινδικού-Μέσης Ανατολής και Ευρώπης είναι επισφαλείς με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η σημασία της εκκαθάρισής τους ή της δημιουργίας νέων εμπορικών διαδρόμων. Η χρήση ενός κινεζικού πυραύλου για αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί μία αξιοπρόσεχτη σύμπτωση για την απώλεια εμπορικού και γεωστρατηγικού ελέγχου μίας περιοχής, που ουσιαστικά προωθεί τους νέους εμπορικούς διαδρόμους, τους οποίους το Πεκίνο επιθυμεί να αναπτύξει.
geopolitics.com.gr