Smiley face

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type


Smiley face

Μοσούλη: Το ISIS απο την μοσούλη κινείται προς τη Συρία!!!


Μοσούλη: Το ISIS απο την μοσούλη κινείται προς τη Συρία!!!
Μοσούλη: Το ISIS απο την μοσούλη κινείται προς τη Συρία!!!

Μοσούλη, 18.10.2016 The Moon of Alabama (USA) Ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους. Αλλά οι δυνάμεις, περίπου 40.000 άνδρες συνολικά, βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα όρια της πόλης. Θα πρέπει να καταλάβουν αρκετές πόλεις και χωριά και να περάσουν πολλά εμπόδια IED πριν έρθουν κοντά στο κέντρο για μάχες σπίτι με σπίτι. Μπορεί να πάρει πολλούς μήνες για να εξαλειφθεί η τελευταία παρουσία τζιχαντιστικών κυττάρων στη Μοσούλη.

Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες ζουν στη Μοσούλη. Πολύ, πολύ περισσότεροι από ό, τι στο ανατολικό Χαλέπι. Πολλοί από αυτούς είχαν συμπάθειες με τα νέα αφεντικά όταν το ΙΚ εισέβαλε πριν από δύο χρόνια. Γαλλικό, αμερικανικό, κουρδικό, ιρακινό και τουρκικό πυροβολικό τους χτυπάει τώρα. Αεροπορικές επιθέσεις γίνονται ακόμη και στη μικρότερη θέση μάχης. Όταν η πόλη θα κατακτηθεί κατά πάσα πιθανότητα θα καταστραφεί. Η επικείμενη μάχη κατά της Μοσούλης μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τζον Κέρι μείωσε το υποκριτικό ουρλιαχτό του σχετικά με το ανατολικό Χαλέπι στη Συρία το οποίο υφίσταται επίθεση από συριακές και ρωσικές δυνάμεις.

Smiley face

Smiley face

Smiley face

Η επίθεση στη Μοσούλη προχωρά σε τρεις άξονες. Από τα βόρεια, οι Κούρδοι πεσμαργκά υπό αμερικανική υλικοτεχνική υποστήριξη οδηγούν τις μάχες. Οι ιρακινές δυνάμεις επιτίθενται από τα ανατολικά και νότια. Ο δρόμος προς τα δυτικά, προς τη Συρία, είναι ανοιχτός. Ο σκοπός των ΗΠΑ είναι να αφήσουν μερικές χιλιάδες μαχητές του ΙΚ να φύγουν για το Ντέιρ αλ-Ζορ και τη Ράκκα στη Συρία. Χρειάζονται εκεί για τη περαιτέρω καταστροφή του συριακού κράτους.

Έχουμε επισημάνει εδώ ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει το «σαλαφιστικό πριγκιπάτο» που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στην ανατολική Συρία από το 2012. Το «λάθος» των ΗΠΑ με το βομβαρδισμού θέσεων του συριακού στρατού στο Ντέιρ αλ-Ζορ ήταν για τη στήριξη αυτού του σχεδίου. Άλλοι σχολιαστές τελικά συμφώνησαν με το συμπέρασμα αυτό.
Οι Τούρκοι μιλάνε ανοιχτά για ένα τέτοιο σχέδιο διαφυγής του ΙΚ από τη Μοσούλη. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε αυτό το «ευαίσθητο» σχέδιο επιχειρήσεων.  Η παράγραφος 4 αναφέρει:
Ένας διάδρομος διαφυγής προς τη Συρία θα πρέπει να μείνει ανοικτός για το Νταές, έτσι ώστε να μπορούν να εκκενώσουμε τη Μοσούλη
Μοσούλη: Το ISIS απο την μοσούλη κινείται προς τη Συρία!!!Δύο σημεία στο τουρκικό σχέδιο δεν θα γίνουν πραγματικότητα.
Η ιρακινή κυβέρνηση έχει διατάξει να  μη συμμετέχει κανένα τουρκικό στράτευμα στη επιχείρηση της Μοσούλης και θα τους θεωρήσει εχθρούς αν προσπαθούν. ·                     Η σουνιτική « Φρουρά της Νινευής », η οποία εκπαιδεύτηκε από την Τουρκία, με χρηματοδότηση από τους Σαουδάραβες και με επικεφαλής τον πρώην κυβερνήτη του Ανμπάρ,  Atheel al-Nujaifi, θα αποκλειστεί επίσης.

Με σαουδαραβική μεσολάβηση, ο αλ-Nujaifi ουσιαστικά παρέδωσε το Ανμπάρ στο ΙΚ διατάζοντας τα στρατεύματά του να φύγουν, όταν το ΙΚ επιτέθηκε. Ο ίδιος και οι Σαουδάραβες και Τούρκοι σπόνσορες του θέλουν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο σουνιτικό κρατίδιο στο δυτικό Ιράκ, όπως ακριβώς οι Κούρδοι δημιούργησαν τη δική τους οντότητα εντός του Βόρειου Ιράκ.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η εισροή των μαχητών του ΙΚ στη Συρία θα κρατήσει τους Ρώσους και Ιρανούς παγιδευμένους στο «τέλμα» το οποίο είχε συνταγογράψει ο Ομπάμα και τελικά θα καταστρέψουν το συριακό κράτος. Φαίνεται να έχει παραιτηθεί ως επί το πλείστον από άλλα σχέδια. Ο στρατός των ΗΠΑ αναγνωρίζει τώρα ότι η καταπολέμηση της ρωσικής αεράμυνας στη Συρία θα ήταν μια πραγματική πρόκληση:
«Δεν είναι ότι είχαμε καμία ρίψη σε ένα F-35», είπε ο αξιωματούχος της επόμενης γενιάς του μαχητικού αεροπλάνου των ΗΠΑ. «Δεν είμαστε σίγουροι εάν κάποιο από τα αεροσκάφη μας μπορεί να νικήσει το S-300».

Μοσούλη: Το ISIS απο την μοσούλη κινείται προς τη Συρία!!!2Υπάρχει μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη δυτική Συρία και είναι οι Ρώσοι που την ελέγχουν. Όλα τα αμερικανικά και τουρκικά κουτσομπολιά για μια τέτοια ζώνη είναι αμφισβητήσιμα. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει παραιτηθεί για τώρα για άλλα σχέδια. Η πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αναβλήθηκε για περαιτέρω αποφάσεις:
Η εξέταση άλλων εναλλακτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς όπλων στις συμμαχικές των ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, και την αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας των όπλων που παρέχονται σε μαχητές της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι και παντού αλλού, αναβλήθηκε για αργότερα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η αμερικανική στρατιωτική δράση για να σταματήσει τους συριακούς και ρωσικούς βομβαρδισμούς αμάχων ήταν ακόμα πιο κάτω στη λίστα των δυνατοτήτων.

Η μόνο «ελπίδα» των ΗΠΑ τώρα για τα σχέδιά τους στη Συρία είναι η διευκόλυνση για μια άλλη εισροή του ΙΚ στη Συρία. Αυτό και οι συντονισμένες ενέργειες των συμμάχων τους από την CIA. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη ροή των όπλων στην αλ-Κάιντα, πληρεξούσια της στη Συρία. Οι «αντάρτες» εξακολουθούν να λαμβάνουν αντιαρματικούς πυραύλους TOW και άλλα βαρέα όπλα.

Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι ήταν στρατηγικά σημαντικό οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Τουρκία να συνεχίσουν την προέλαση τους προς το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους της αλ-Μπαμπ.
Για να μετακινηθεί στην αλ-Μπαμπ το τουρκικό πυροβολικό, με τις μονάδες του από κληρωτούς στρατιώτες, θα πρέπει να κινηθούν νότια των τουρκοσυριακών συνόρων. Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους από τις συριακές ή ρωσικές δυνάμεις θα γίνουν συνεπώς νόμιμες. Το κουρδικό αντάρτικο θα είναι μια διαρκής απειλή. Αυτό εξηγεί τη νέα διάσπαση μεταξύ των τουρκικών στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαφορά.

Για την Πέμπτη η ρωσική διοίκηση ανακοίνωσε μια μονομερή προσωρινή κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι για να αφήσει τους τζιχαντιστές να μετακινηθούν έξω. Η βρετανικήές και άλλες ειδικές δυνάμεις, ενσωματωμένες με την αλ-Κάιντα, θα είναι ευτυχείς για την ευκαιρία να διαφύγουν.

Στο Ιράκ ορισμένες σιιτικές πολιτοφύλακες κινούνται προς την κατεύθυνση της Ταλ Αφάρ για να κόψουν το μονοπάτι του ΙΚ προς τα δυτικά.

Στην ανατολική Συρία, οι ρωσικές και συριακές αεροπορικές δυνάμεις, η Χεζμπολάχ και επιπλέον σιιτικές πολιτοφύλακες από το Ιράκ ετοιμάζουν τώρα εκπλήξεις για την αναμενόμενη εισροή του ΙΚ από τη Μοσούλη.

Πόσο μπορούν να ρισκάρουν, όταν οι ΗΠΑ παρέχουν περαιτέρω αεροπορική υποστήριξη για τη μετακίνηση του ΙΚ;
Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά,http://www.moonofalabama.org/2016/10/isis-moves-to-syria-where-erdogan-still-aims-for-aleppo.html#more ΠΗΓΗ


Smiley face Smiley face Smiley face

Smiley face