Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Η σημασία της ανακατάληψης του Χαλεπίου από τις δυνάμεις του Άσσαντ

Η σημασία της ανακατάληψης του Χαλεπίου από τις δυνάμεις του ΆσσαντΗ σημασία της ανακατάληψης του Χαλεπίου από τις δυνάμεις του Άσσαντ

Γ. Λιναρδής

Η Συρία ουσιαστικά οδεύει προς την μετα-Χαλέπι εποχή, στρατηγικά και πολιτικά. Όλοι οι παρατηρητές και αναλυτές του συμμοριτοπολέμου φαίνεται να συμφωνούν στο γεγονός ότι ο συριακός στρατός εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος θα έχει ανακαταλάβει πλήρως την μεγαλύτερη πόλη της Συρίας από τους τζιχαντιστές-μισθοφόρους των Αμερικανοσιωνιστών και των συμμάχων τους. Με την ανακατάληψη του Χαλεπίου πλέον όλες οι μεγάλες πόλεις της Συρίας, ήτοι Δαμασκός, Χάμα, Χομς και Λατάκια θα βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων της νόμιμης κυβέρνησης.

Η αναμενόμενη πτώση του Χαλεπίου στα χέρια της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας θέτει το καθεστώς Άσαντ σε δυνητικά πλεονεκτική θέση τόσο στρατηγικά όσο και πολιτικά, ενώ χορηγεί δυναμική ορμή στις κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις. Η πτώση της πόλης είναι για τους ισλαμοσυμμορίτες ένα τεράστιο πλήγμα, όπως είναι και τεράστιο πλήγμα για τους συμμάχους τους Σαουδάραβες, Καταριανούς, Τούρκους και Ισραηλινούς, ενώ αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στην αμερικανοσιωνιστική πολιτική του Ομπάμα και του σιωνιστικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον.

Η νίκη του Άσαντ στο Χαλέπι είναι ένα σημείο καμπής στον συμμοριτοπόλεμο και σε συνδυασμό με την εκλογική νίκη του Τραμπ, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, βάζει τον πρόεδρο της Συρίας στην ισχυρότερη θέση από τότε που ξεκίνησε αυτή η σύγκρουση πριν από έξι χρόνια. Η νίκη του Άσαντ δεν αντηχεί μόνο στην Συρία, αφού πλέον οι τζιχαντιστές περιορίζονται μόνο σε κάποιους θύλακες στην επαρχία Ιντλίμπ, αλλά αντηχεί σε όλο τον κόσμο και θα έχει διεθνείς και περιφερειακές επιπτώσεις και προεκτάσεις.

Η ανακατάληψη του Χαλεπίου θα σημάνει την περαιτέρω όξυνση-κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων Άγκυρας-Δαμασκού. Ο Άσαντ είναι βέβαιο, εξ άλλου το έχει προαναγγείλει, ότι θα προσπαθήσει να ανατρέψει την τουρκική εισβολή στην παραμεθόρια περιοχή Τουρκίας-Συρίας, υποστηρίζοντας τους Κούρδους πολιτοφύλακες της οργάνωσης PYD, ενώ ήδη η συριακή πολεμική αεροπορία μετά τις πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυρας βομβάρδισε θέσεις του τουρκικού στρατού στην συριακή παραμεθόρια περιοχή.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού επί του παρόντος έχει κοινά συμφέροντα με την κουρδική οργάνωση PYD, αφού ο κύριος αντίπαλος και των δυο μετά την νίκη επί των τζιχαντιστών είναι η Άγκυρα του Ερντογάν.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η τουρκική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη τους τζιχαντιστές έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει θέσεις των Κούρδων μαχητών, ενώ στην πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από τους ισλαμοσυμμορίτες η Άγκυρα είχε προσφέρει κάλυψη σε αυτούς βομβαρδίζοντας τους Κούρδους υπερασπιστές της πόλης με βαρέα πυροβόλα από το τουρκικό έδαφος. Η τουρκική παραμεθόρια εισβολή στην Συρία φέρνει πιο κοντά και την Δαμασκό με την Βαγδάτη, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει απειλές της Άγκυρας αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Μοσούλης.

Η ανακατάληψη του Χαλεπίου κατοπτρίζει μια νέα φάση για την κυβέρνηση της Δαμασκού, καθώς τερματίζει ουσιαστικά την διεθνή της απομόνωση και αναβαθμίζει το καθεστώς Άσαντ. Σε αυτή την νέα φάση ο Άσαντ θα διαπραγματευτεί από θέση ισχύος το μέλλον της Συρίας σε όποιες προσεχείς ειρηνευτικές συνομιλίες. Πλέον οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες που υποστήριζαν το Ισλαμικό Κράτος υπό τον μανδύα της δήθεν δημοκρατικής συριακής αντιπολίτευσης θα προτιμήσουν ένα διαπραγματευτικό τέλος του συμμοριτοπολέμου, ένα τέλος που δεν θα συμπεριλαμβάνει όμως την απομάκρυνση του Άσαντ όπως αυτή είχε προγραμματιστεί πριν από έξι χρόνια από τους Αμερικανοσιωνιστές.
Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας πριν από ένα χρόνο μετατόπισε προς όφελος της Δαμασκού τις εξελίξεις και είναι βέβαιο ότι ο Άσαντ μετά το Χαλέπι θα πιέσει για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, μια διευθέτηση που θα τον καθιστά αναμφισβήτητο ηγέτη της Συρίας κάτι που θα έχει πολιτικές και στρατηγικές προεκτάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.