Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Ο Τραμπ χαιρετίζει τη “φανταστική δουλειά” του Σίσι στην Αίγυπτο

Ο Τραμπ χαιρετίζει τη "φανταστική δουλειά" του Σίσι στην ΑίγυπτοΟ Τραμπ χαιρετίζει τη “φανταστική δουλειά” του Σίσι στην Αίγυπτο
ΠΗΓΗ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε τη Δευτέρα (χθες) το εγκώμιο του αιγύπτιου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι,
εκτιμώντας ότι κάνει «φανταστική δουλειά» και γυρίζοντας τη σελίδα των επικρίσεων της κυβέρνησης Ομπάμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«’Εχετε με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και μαζί μου, έναν μεγάλο φίλο και ένα μεγάλο σύμμαχο», δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης αιγύπτιου προέδρου στον Λευκό Οίκο εδώ και μία δεκαετία.
Για τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου, ο οποίος δεν είχε καταφέρει ποτέ να αποσπάσει μια πρόσκληση από τον Μπαράκ Ομπάμα, αυτό το τετ-α-τετ στο Οβάλ Γραφείο έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Όλο χαμόγελα, εξέφρασε τον «θαυμασμό» του για την προσωπικότητα του μεγιστάνα των ακινήτων.

Ο πρώην αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος εκδίωξε τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 προτού εκλεγεί στην προεδρία έναν χρόνο αργότερα, εξέφρασε τη βούλησή του να εργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για «μία αποτελεσματική στρατηγική μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Η μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ),, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων και ο πρώην στρατηγός, οι οποίοι δεν προβλέπεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

«Θέλω όλος ο κόσμος να ξέρει πως στεκόμαστε ξεκάθαρα πίσω από τον πρόεδρο Σίσι, κάνει φανταστική δουλειά σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο», υπογράμμισε ο Τραμπ, ο οποίος ξεκινά μια βαριά διπλωματική εβδομάδα πριν υποδεχθεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας την Τετάρτη (αύριο) και στη συνέχεια πριν συναντηθεί στη Φλόριντα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το τετ-α-τετ των δύο προέδρων ήταν πολυαναμενόμενο επειδή αναμένεται να δώσει ακριβείς ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου προτίθεται να προσεγγίσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ηγέτες που επικρίνονται για αυτό το θέμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν από τη συνάντηση για το θέμα αυτό, οι σύμβουλοί του δήλωσαν πως το ζήτημα θα προσεγγιστεί με «ιδιωτικό και διακριτικό» τρόπο, εκτιμώντας πως αυτός είναι ο «πιο αποτελεσματικός τρόπος».

 

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, χαιρέτισε «τις θαρραλέες προσπάθειες» του αιγύπτιου προέδρου «προκειμένου να προωθήσει μια μετριοπαθή ιδέα του ισλάμ».

Οι δύο ηγέτες «συμφωνούν για την ανάγκη να αναγνωριστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας του ισλάμ και των μουσουλμάνων στον κόσμο», προσθέτει η αμερικανική προεδρία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε παγώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο το 2013 μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του. Όμως ο αδιαμφισβήτητος ρόλος της Αιγύπτου, της πιο πολυπληθούς αραβικής χώρας, ώθησε τον Λευκό Οίκο να αλλάξει τη θέση του το 2015, αν και οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν δύσκολες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν κάθε χρόνο περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια ως βοήθεια στην Αίγυπτο, εκ των οποίων τα 1,3 δισεκ. ως στρατιωτική βοήθεια.

Ο Λευκός Οίκος, που μόλις ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση για τον προϋπολογισμό η οποία προμηνύεται θυελλώδης κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης της διεθνούς βοήθειας, υποσχέθηκε να διατηρήσει ένα «ισχυρό» επίπεδο βοήθειας στην Αίγυπτο, χωρίς, ωστόσο, να δεσμευτεί για κανένα συγκεκριμένο ποσό.

Η νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να χαρακτηρίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μοχάμεντ Μόρσι «τρομοκρατική οργάνωση»;

«Ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να ακούσει τη θέση του προέδρου Σίσι για το θέμα», απάντησε, προσεκτικά, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος πριν από την επίσκεψη. «Όπως και άλλες χώρες, έχουμε ανησυχίες που αφορούν διάφορες δραστηριότητες των Αδελφών Μουσουλμάνων στην περιοχή».