Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Η Λιβύη ξανά στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου! Απειλή για τις ΗΠΑ ο ΦιλοΡώσος στρατάρχης Halifa Haftorah

Η Λιβύη ξανά στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου! Απειλή για τις ΗΠΑ ο ΦιλοΡώσος στρατάρχης Halifa HaftorahΗ Λιβύη ξανά στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου! Απειλή για τις ΗΠΑ ο ΦιλοΡώσος στρατάρχης Halifa Haftorah
ΠΗΓΗ
Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Fayez Sarraj έγραψε μια ανοικτή επιστολή προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών (LAS) να παρέμβουν στην κατάσταση στη χώρα, λόγω του «κινδύνου του εμφυλίου πολέμου.»

Ο Sarraj διευθύνει τη λεγόμενη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας ως η νόμιμη αρχή στη Λιβύη, αλλά στην πραγματικότητα ελέγχει μόνο στα δυτικά της χώρας – και αυτά μόνο μερικώς.

Τα Ανατολικά της χώρας είναι υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, το οποίο δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Sarraj.
Το Κοινοβούλιο για την θέση του ανώτατου διοικητή του στρατού
διόρισε τον πρώην φίλο του Μουαμάρ Kaddafi Halifa Haftorah ακόμα του απένειμε τον βαθμό του Στρατάρχη. Ο Haftorah άρχισε να παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, με τά στρατεύματά του προκάλεσε μια σειρά από ήττες κατά των ισλαμιστών και κατέλαβε τους τερματικούς σταθμούς του πετρελαίου.

Σήμερα, στο νότιο τμήμα της χώρας – κοντά στην πόλη της Sabha και στο αεροδρόμιο Tamanhant – ο στρατός του Haftorah και τα κυβερνητικά στρατεύματα εισήλθαν σε άμεση σύγκρουση με τη χρήση τανκς και του πυροβολικού . Η ερμηνεία του τι συμβαίνει είναι διαφορετική από τις δυο πλευρές. Οι εκπρόσωποι του Haftorah υποστηρίζουν ότι υπήρξε μάχη κατά των τζιχαντιστών και των εγκληματιών που προσπαθούσαν να επιτεθούν στον τερματικό σταθμό πετρελαίου. Πρώτα οι στρατιώτες του Haftorah αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αλλά τώρα ξεκίνησε μια αντεπίθεση και διώκουν τους αντιπάλους τους . Η κυβέρνηση, με τη σειρά της , κατηγορεί τον Στρατάρχη ότι προσπαθεί να επεκτείνει τη ζώνη επιρροής του και να συλλάβει στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

Η λεπτότητα του θέματος είναι ότι στην Δύση πιστεύουν ότι ο Haftοrah είναι φιλο Ρώσος πολιτικός.

Την ανησυχία της για την κατάσταση την οποία ήδη εκφράζει η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη της Λιβύης: «Καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, για να αποτραπεί ο περαιτέρω απαράδεκτος ανθρώπινος πόνος.»

Τα κυβερνητικά στρατεύματα αγωνίζονται με τους τζιχαντιστές στην περιοχή της Βεγγάζης, στη Λιβύη. Ιανουάριος του 2017

Ποιος αγωνίζεται εναντίον ποιου;

Ο Sarraj ζήτησε από τις διεθνείς δυνάμεις να παρέμβουν για να «αποφευχθεί η βύθιση της χώρας στο χάος.» Αλλά, σύμφωνα με τα ευρήματα πολλών διεθνών παρατηρητών, το χάος και η αναρχία έχει εξαπλωθεί στην περιοχή, την οποία ελέγχει επισήμως ο ίδιος Sarraj. Έτσι, Συμβούλιο Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μέση Ανατολή δημοσίευσε πρόσφατα μια ειδική έκθεση, όπου διαπιστώθηκε ότι η πραγματική δύναμη του Sarraj ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη γύρω περιοχή. Τα υπόλοιπα τμήματα της δυτικής Λιβύης ελέγχουν οι ισλαμιστές με ανεξάρτητους πολέμαρχους και λαθρέμπορους.

Επιπλέον, η βρετανική έκθεση σημειώνει ότι πολλοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπόλογοι στον Sarraj είναι στενά συνδεδεμένο με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, και το έγκλημα. Ειδικότερα, αυτό ισχύει για τον διοικητή του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τρίπολης Αμπντελχακίμ Belhadj, ο οποίος είχε προηγουμένως έρθει σε επαφή με την «Αλ Κάιντα», και τώρα ασχολείται με τις επιχειρήσεις της παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Αφρική προς την Ευρώπη. «Κάθε μετανάστης πρέπει να πληρώσει 1000 $ για να τον αφήσουν να φύγει, αυτό σημαίνει ότι είναι μπλεγμένος σε μια άθλια επιχείρηση,» – σημειώνεται στην έκθεση του Συντηρητικού κόμματος.

Έτσι, τα συμπεράσματα των Βρετανών εμπειρογνωμόνων τείνουν να επιβεβαιώσουν την ορθότητα του Κοινοβουλίου της Λιβύης και του Haftorah. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ομιλητές, η Ανατολική Λιβύη «είναι πιο ευνομούμενη» από ό, τι στη Δύση: το έργο των αστυνομικών τμημάτων και της τροχαίας, λειτουργεί. Κανονικά, λειτουργούν οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι τράπεζες και τα καταστήματα. Σε γενικές γραμμές, επικρατεί σχεδόν κανονική ειρηνική ζωή.

Οι Ιταλοί αναμένουν τις εξελίξεις στην Λιβύη

Λίγο μετά τη δήλωση του Sarraj ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Paolo Gentiloni συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Αντάλλαξαν θέσεις στο Λιβυκό θέμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου και οι δηλώσεις τους ήταν πολύ αποκαλυπτικές.

Έτσι, ο Gentiloni εξέφρασε την ελπίδα για τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων που διοχετεύονται από την Λιβύη. Για τη Ρώμη είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα – η ροή των προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική, η οποία περνάει μέσα από την χερσόνησο στα Απένινα . «Πρέπει να υπάρχει η συνεργασία μεταξύ της Ιταλίας, των ΗΠΑ και των άλλων εταίρων προκειμένου να επεκταθούν οι προϋποθέσεις για την έγκριση της κυβέρνησης της Τρίπολης. Η περιοχή χρειάζεται μια σταθερή, ενωμένη Λιβύη, επειδή χωρισμένη και σε σύγκρουση, η Λιβύη είναι ένας παράγοντας για την επιδείνωση της αστάθειας «, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Δεν βλέπω το ρόλο των ΗΠΑ στη Λιβύη. Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη παίζουν αρκετούς ρόλους », – δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης. Η απάντηση του Trump στον Gentiloni μπορεί να θεωρηθεί ταυτόχρονα και ότι απαντούσε στον Sarraj. Ωστόσο, ο Αμερικανός ηγέτης, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών -.. Έχει την τάση να αλλάζει τις απόψεις του για το αντίθετο.