Οι ΗΠΑ θέλουν να διαλύσουν τη Λιβύη σε τρία κράτη


Οι ΗΠΑ θέλουν να διαλύσουν τη Λιβύη σε τρία κράτηΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ PRAVDAREPORT
Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι εντάσεις μεταξύ συγκρουόμενων κομμάτων στη Λιβύη συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Λιβύη ενδέχεται τελικά να χωριστεί σε αρκετά μικρότερα περιφερειακά κράτη.
Η Guardian δημοσίευσε χάρτη της Λιβύης όταν χωρίστηκε σε τρία κράτη όπως πριν από το 1963. Τα όρια των τριών οθωμανικών αυτοκρατοριών: Τριπολιτάνια στα δυτικά, Cyrenaica στα ανατολικά και Fezzan στο νότο.
Πριν από λίγο καιρό, ο σύμβουλος  εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Σεμπάστιαν Γκόρκα, πρότεινε στον Τραμπ να χωριστεί η Λιβύη σε τρία κράτη. Ο Gorka παρουσίασε ένα υπόδειγμα διαγράμματος του έργου σε μια συνάντηση με έναν υψηλόβαθμο ευρωπαίο διπλωμάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σεμπάστιαν Γκόρκα σκοπεύει να λάβει τη θέση του απεσταλμένου του προέδρου στη Λιβύη.

Ο Σεμπάστιαν Γκόρκα έγινε αμερικανός πολίτης μόλις το 2012, λόγω της «φιλία του» του με τον ανώτερο σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ σε πολιτικά και στρατηγικά ζητήματα, του Stephen Bannon.  Είναι ενδιαφέρον ότι τα μέλη τέτοιων οργανώσεων δεν δικαιούνται να λάβουν υπηκοότητα των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν υπέβαλε παρατηρήσεις σχετικά με τις ερωτήσεις σχετικά με την εδαφική διαίρεση της Λιβύης.
Η ιδέα να χωριστεί η Λιβύη σε τρία κράτη δεν είναι νέα. Η Χίλαρι Κλίντον, όταν υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέταζε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο μπορεί να φανεί από την αλληλογραφία της με τον βοηθό Τζέικ Σουλιβάν το Μάρτιο του 2012.

Για να εκτοπίσει τον συνταγματάρχη Καντάφι και στη συνέχεια να τον σκοτώσει, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρείχε παραμορφωμένες πληροφορίες στον Λευκό Οίκο. Οι μυστικές ηχογραφήσεις της Τρίπολης αποκάλυψαν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και Δημοκρατικοί Κογκρέσσοι ήταν σθεναρά αντίθετοι με την απόφαση της Χίλαρι Κλίντον να συνεχίσει τις εχθροπραξίες στη Λιβύη τον Μάρτιο του 2011. Για να σταματήσουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης, ήρθαν σε επαφή με μέλη της ομάδας του Καντάφι μέσω διπλωματικών οδών.

Τα αρχεία των συνομιλιών μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων και του γιου του Μουαμάρ Καντάφι, ενός από τους ηγέτες της Λιβύης, εκτέθηκαν από την The Washington Times. Τα κόμματα στις συνομιλίες επέκριναν αυστηρά την πολιτική της κυρίας Κλίντον, σημειώνοντας ότι η σκέψη της είχε οδηγήσει σε έναν απολύτως περιττό πόλεμο, για τον οποίο και οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες δεν είδαν τους λόγους