Συρία: Τα Νέα Κυβερνητικά Σχέδια για την απελευθέρωση των ανατολικών περιοχών


Συρία: Τα Νέα Κυβερνητικά Σχέδια για την απελευθέρωση των ανατολικών περιοχών6Συρία: Τα Νέα Κυβερνητικά Σχέδια για την απελευθέρωση των ανατολικών περιοχών
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ GLOBAL RESEARCH

Η συμφωνία αποσυγκέντρωσης για τέσσερις αγωνιστικές ζώνες στη Συρία έχει τεθεί σε ισχύ. Οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας (κόκκινα) και των ξένων υποστηριζόμενων «αντάρτες» (πράσινο) έπεσαν στο βόρειο τμήμα του Idleb και του βόρειου Hama, στον νότιο γύρο του Deraa, γύρω από τους πολιορκημένους υποτιθέμενους«επαναστάτες» στα βόρεια του Homs και ανατολικά Δαμασκός στην ανατολή-Γκούτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές είναι ειρηνικές ή ασφαλείς. Στο βόρειο τμήμα, η Τουρκία αντιμετοπίζουν τους Συρο-Κούρδους (κίτρινο), και οι δυο τους το ISIS  στην Ανατολή-Γκούτα και διάφορες ομάδες “επαναστατών” προσπαθούν να εξαλείψουν ο ένας τον άλλον.

Αυτή η κλιμάκωση έχει απελευθερώσει τις δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης, οι οποίες τώρα επανατοποθετούν για μια μεγάλη επίθεση μέσω της νοτιοανατολικής Συρίας προς το Deir-Ezzor και τα ιρακινά σύνορα. Ένας άξονας της επίθεσης θα είναι από την πρωτεύουσα στα ανατολικά κατά μήκος της εθνικής οδού Δαμασκού-Βαγδάτης προς τα ιρακινά σύνορα. Ένας άλλος θα στοχεύει από την Παλμύρα ανατολικά μέσω της Sukhnah προς το Deir Ezzor.

Αυτό το έδαφος στο μεταξύ είναι σε μεγάλο βαθμό έρημο με μόνο λίγα χωριά και μερικές εγκαταστάσεις πετρελαίου στο δρόμο.  Οι δρόμοι προμήθειας, θα βρίσκονται υπό συνεχή κίνδυνο επιδρομών από αγωνιζόμενους μαχητές του ISIS και ενδεχομένως από αεροπλάνα των Η.Π.Α.

Παράλληλα με τις δύο μεγάλες επιθέσεις, οι μικρότερες επιχειρήσεις (που σχεδιάζονται ως πράσινα βέλη στο χάρτη) θα προχωρήσουν στην εξάλειψη των δυνάμεων ISIS και “επαναστατών” κοντά στην κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε στα δυτικά. Η τρέχουσα επιχείρηση των ΗΠΑ-Κούρδων κατά της ISIS στο Raqqa ωθεί τα στοιχεία ISIS προς αυτές τις δυτικές κυβερνητικές περιοχές.

Συρία: Τα Νέα Κυβερνητικά Σχέδια για την απελευθέρωση των ανατολικών περιοχών7Η νοτιοανατολική έρημος κρατείται σήμερα από το ισλαμικό κράτος. Ωστόσο, οι δυνάμεις των “αντάρτικων” που υποστηρίζονται από τις Η.Π.Α. και τα τακτικά στρατεύματα των ΗΠΑ απειλούν να πάρουν την περιοχή σε μια μεγάλη επίθεση που ξεκίνησε από την ανατολική Ιορδανία προς το Βορρά και επάνω στο Raqqa.

Θα ήταν αρκετά επικίνδυνο για την Ιορδανία να συμμετάσχει ή ακόμη και να επιτρέψει μια τόσο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Το ISIS έχει διεισδύσει σε στρατόπεδα προσφύγων στην περιοχή και κοντά στην Ιορδανία και έχει ουσιαστική συνέχεια στη χώρα. Αλλά η Ιορδανία εξαρτάται από τα χρήματα των ΗΠΑ και του Κόλπου και μπορεί μόνο να απορρίψει τα αιτήματά τους σε κάποιο βαθμό.

Αν ο αμερικανικός στρατός αποφασίσει να πάρει όλη την ανατολική Συρία, μετακινούμενος από την Ιορδανία, θα έρθει σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της Συρίας (κόκκινη βέλη) που πιέζουν ανατολικά. Αυτά τα στρατεύματα της Συρίας θα συνοδεύονται από ρωσικά στρατιωτικά. Οποιαδήποτε σύγκρουση αυτών των ομάδων ελιγμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση.

Αμφιβάλλω ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τράμπ έχει προσωπικό συμφέρον σε οποιαδήποτε κίνηση στη Συρία πέρα ​​από τη λήψη της Raqqa. Χρειάζεται αυτή την επιτυχία μαζί με τη επανακατάκτησης της Μοσούλης στο Ιράκ από το ISIS για σκοπούς προπαγάνδας.

Τα στρατιωτικά γεράκια στην κυβέρνησή του και στις χώρες του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία στοχεύουν περαιτέρω. Τώρα είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγός McMaster, που πιέζει για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Η πρόσφατη επίθεση πυραύλων ΗΠΑ στην βάση Shayrat της Συρίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο για την καταπολέμηση του ISIS, ήταν το σχέδιο του McMaster.

Τα σχέδια της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της έχουν νόημα. Αλλά οι μεγάλες κινήσεις προς την ανατολή μπορούν να προχωρήσουν μόνο εάν τα σχέδια αποπροσανατολισμού στα δυτικά κρατήσουν τα πεδία των μαχών σχετικά ήρεμα. Αυτό εξαρτάται και πάλι από την προθυμία της Τουρκίας να μπλοκάρει νέες ροές όπλων προς τους “αντάρτες” και την Αλ Κάιντα, ιδίως στη βόρεια Συρία. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είναι γνωστός ασταθής και δε μπορεί κανείς να τον εμπιστευτεί. Οι χώρες του Κόλπου θα του προσφέρουν τεράστιες δωροδοκίες για να τον καταφέρουν. Η Ρωσία του προσφέρει έναν αγωγό που υπόσχεται μακροπρόθεσμα κέρδη. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια δωροδοκία θα προτιμήσει και ποια πλευρά θα αποφασίσει τελικά να στηρίξει