Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το ISIS στο Αφγανιστάν


Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το ISIS στο Αφγανιστάν

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το ISIS στο Αφγανιστάν
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ RUSSIA INSIDER
Ο Οργανισμός Πληροφοριών Άμυνας (DIA) παραδέχθηκε με ειλικρίνεια στο Κογκρέσο ότι δεν υπάρχουν “φυσικά στοιχεία” για την υποστήριξη του ισχυρισμού ότι η Ρωσία οπλίζει τους Ταλιμπάν – αλλά φαίνεται ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει μερικά στοιχέια για σύνδεση ΗΠΑ ISIS στο Αφγανιστάν.
Το τμήμα πληροφοριών και τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε μια δήλωση την Τρίτη η οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στο Αφγανιστάν:

Κάποιοι έχει την εντύπωση ότι για να αποσπά την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από πολυάριθμα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια πάνω από 15 χρόνια παραμονής του αμερικανικού και ΝΑΤΟ στρατεύματος στο Αφγανιστάν, ορισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να συκοφαντούν τη Ρωσία, καλύπτοντας παράλληλα τη δική τους υποστήριξη προς τους τρομοκράτες, κυρίως τους μαχητές του ISIS.
Η δήλωση αναφέρει μια σειρά από «περίεργα» γεγονότα στο Αφγανιστάν:

Αναφορές τριών Αμερικανών στρατιωτών “με αποστολή όπλων” που συνελήφθησαν προσπαθώντας να πουλήσουν όπλα στους μαχητές ISIS στη βόρεια επαρχία Sar-e Pol τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι Αμερικανοί κρατήθηκαν, αλλά στη συνέχεια απελευθέρωσαν τον γιο του επικεφαλή του τρομοκρατικού Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν (IMU). Τώρα είναι διοικητής του ISIS στο Αφγανιστάν.
Η νυχτερινή προσγείωση δύο ελικόπτερων χωρίς σημάδια ταυτοποίησης σε εξτρεμιστικά ελεγχόμενα εδάφη στην περιοχή Sayyad. Τα ελικόπτερα έφυγαν στη βάση του ΝΑΤΟ

Η πλήρης δήλωση είναι παρακάτω:
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αφγανικών αρχών ότι θα περιορίσουν τις αβάσιμες κατηγορίες της Ρωσίας για την υποτιθέμενη υποστήριξη των Ταλιμπάν, ορισμένοι αφγανοί βουλευτές και επικεφαλής επαρχιακών αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν αυτούς τους υπαινιγμούς. Αυτή τη φορά, ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Kandahar Abdul Raziq ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία βοηθά τους Ταλιμπάν με χρήματα και προμήθειες όπλων σε συνεργασία με άλλες χώρες. Επιπλέον, το Fox News Channel στις ΗΠΑ κατέφυγε σε ένα γνωστό τέχνασμα του χειραγώγησης της κοινής γνώμης, παρουσιάζοντας στο ίδιο πλαίσιο αναφορές για την εμφάνιση μη αναγνωρισμένων ελικοπτέρων στην επαρχία Kunduz που συνορεύουν με το Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν, με τις τελευταίες φαντασιώσεις αφγανών ψευδοαναλυτών σχετικά με την πιθανή άφιξη ρωσικών στρατιωτικών συμβούλων για τη διοργάνωση οικονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης για τους Ταλιμπάν.

Τα γεγονότα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Νωρίτερα, ο ιστοχώρος του Αφγανιστάν Payam Aftab έφερε ένα άρθρο σχετικά με την κράτηση τριών αμερικανών στρατιωτών με αποστολή όπλων στην περιοχή Kokistanat της βόρειας επαρχίας Sar-e Pol τον περασμένο Ιανουάριο. Οι κοστάνοι του ISIS, οι οποίοι επρόκειτο να αγοράσουν αυτά τα όπλα από τους Αμερικανούς, πιάστηκαν ταυτόχρονα με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Ωστόσο, αργότερα οι αμερικανοί στρατιώτες απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν, ενώ όλα τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων ανάκρισης, των χρημάτων και των όπλων εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς

Ακόμη πιο καραμπινάτο γεγονός είναι η απελευθέρωση του Azizullah από την αμερικανική φυλακή Bagram κοντά στην Καμπούλ το φθινόπωρο του 2016. Είναι ο γιος του Tahir Yuldashev, επικεφαλής του τρομοκρατικού Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν (IMU). Αργότερα, ο Azizullah μεταφέρθηκε στην περιφέρεια Darzab της επαρχίας Jowzjan στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, όπου ηγήθηκε μιας μονάδας 25 αγωνιστών που εγκατέλειψαν τη IMU για το ISIS. Ως αποτέλεσμα, η μονάδα του Azizullah  υποχρέωσε τον τοπικό πληθυσμό να ορκιστεί πίστη στο ISIS και δημιούργησε μια δεύτερη ανοιχτη γέφυρα του ISIS στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν (Μετά την πρώτη στο Nangarhar).

Τέλος, ο κυβερνήτης του Sar-e Pol, Mohammad Zahir Wahdat, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με τη νυχτερινή προσγείωση δύο ελικοπτέρων χωρίς σήματα ταυτοποίησης σε εξτρεμιστικά ελεγχόμενα εδάφη στην περιοχή Sayyad. Πήγαν στη βάση αεροπορικής δύναμης της κυβέρνησης στο Mazar-e-Sharif, που φιλοξενεί επίσης τη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ Camp Marmal.
Η Μόσχα δεν απέφυγε ποτέ να μιλήσει ανοιχτά για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Τον Μάρτιο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έμμεσα υποστηρίζει το αφγανικό ναρκωτικό και τη διακίνηση του!