Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε: γιατί οι τρομοκράτες του ISIS φεύγουν από τη Raqqa για την Παλμύρα


Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε: γιατί οι τρομοκράτες του ISIS φεύγουν από τη Raqqa για την ΠαλμύραΉρθε η ώρα να μιλήσουμε: γιατί οι τρομοκράτες του ISIS φεύγουν από τη Raqqa για την Παλμύρα
ΠΗΓΗ

Τα αεροσκάφη των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας κατέστρεψαν τρεις συνοδείες τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους *, οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν προς την την Παλμύρα τη νύχτα της 30ης Μαΐου.

Η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας την Πέμπτη το πρωί ανέφερε σχετικά. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους , οι τρομοκράτες προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το Raqqah που πολιορκείται από τους Κούρδους επαναστάτες των “Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων” (SDF) και από τα τμήματα του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Οι τρομοκράτες έχασαν περισσότερους από 80 ανθρώπους που σκοτώθηκαν, 36 αυτοκίνητα, οκτώ τανκς και 17 φορτηγά pickups με εγκατεστημένα πολυβόλα ολμοβόλα μεγάλου διαμετρήματος και ελαφρά όπλα, όπως αναφέρει η έκθεση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Την Τετάρτη, ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στις θέσεις των μαχητών του ISIS * στην Παλμύρα, με ρουκέτες cruise «Caliber» από την φρεγάτα «Ναύαρχος Essen» και το υποβρύχιο «Κρασνοντάρ» στη Μεσόγειο θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής καταστράφηκε σύμπλεγμα βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων και αποθήκες πυρομαχικών. Σύμφωνα με πολλούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, δεν είναι περίεργο που οι τρομοκράτες ξανά και ξανά προσπαθούν να πάρουν την Παλμύρα. Η γεωγραφική θέση της αρχαίας πόλης θα μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό χρήσιμο εφαλτήριο για την ανάπτυξη της επίθεσης σχεδόν σε κάθε κατεύθυνση. η σύλληψή της θα μπορούσε να δώσει στο ISIS * σοβαρά πλεονεκτήματα.

Αναζήτηση “Πρωτεύουσας”
Θα θυμίσουμε: Οι ισλαμιστές τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους * έκαναν την τελευταία προσπάθεια να επιτεθούν στην Παλμύρα στις 25 Μαΐου, επίσης τη νύχτα. Η εξοπλισμένη συνοδεία – περίπου 40 φορτηγά pickup με εγκατεστημένα πολυβόλα στο πίσω μέρος, άρματα μάχης (τανκς) και φορτηγά τα οποία βρέθηκαν σε επίπεδη ανοικτή περιοχή έρευνας και τα ρωσικά βομβαρδιστικά τα κατέστρεψαν από τον αέρα.

Προηγουμένως οι τρομοκράτες προσπάθησαν επανειλημμένα να διεισδύσουν στην πόλη με μικρότερες δυνάμεις, ωστόσο δεν το κατάφεραν.
Στην πραγματικότητα, οι μάχες για την Παλμύρα δεν σταμάτησαν ακόμα και μετά την επανειλημμένη απελευθέρωσή της από το ISIS * στις 2 Μαρτίου 2017. Τις τελευταίες εβδομάδες οι μαχητές, προφανώς, επέλεξαν αυτή την πόλη ως σκοπό του κύριου χτυπήματος. Προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Raqqah – η πρωτεύουσα του ψευδο-χαλιφάτου – σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα πέσει σύντομα μετά από μια μακρά πολιορκία. Έγινε ασύμφορη η υπεράσπισή της και οι τρομοκράτες άρχισαν να αναζητούν για τον εαυτό τους ένα νέο προπύργιο. Και μόνο μια ακόμη μεγάλη πόλη μπορεί να γίνει.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε: γιατί οι τρομοκράτες του ISIS φεύγουν από τη Raqqa για την Παλμύρα2“Οι τρομοκράτες εκτελούν απεγνωσμένες αντεπιθέσεις, προσπαθώντας να πάρουν εντελώς την Deir ez-Zor ένα μέρος που κρατείται από τον Συριακό στρατό για περισσότερο από τρία χρόνια – είπε ο διευθυντής του Κέντρου στρατηγικού περιβάλλοντος Ιβάν Κοντολόφ στο ραδιόφωνο Sputnik –
Από την Παλμύρα η κύρια δύναμη του συριακού στρατού προετοιμάζεται να κινηθεί προς την πόλη του Deir ez-Zor απελευθερώνοντας την πόλη και εξοντώνοντας τα μέλη του ISIS. Και αυτοί, με τη σειρά τους, καταλαβαίνουν ότι, πιθανότατα, θα χάσουν Raqqah, και σκοπεύουν να κάνουν Νέα πρωτεύουσα το Deir ez-Zor “.

Η ανάκτηση της Παλμύρας – είναι ένα βασικό στάδιο αυτού του σχεδίου. Έχοντας πάρει την πόλη, οι μαχητές θα έχουν την ευκαιρία να εκτοξεύσουν σχεδόν ελεύθερα τις δυνάμεις τους προς τα ανατολικά στο Deir ez-Zor. Τα στρατεύματα του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAR) τα οποία επί του παρόντος δεν υπάρχουν, θα βρεθούν μπροστά σε ένα πλήρες οχυρωμένο περιβάλλον.

Για άλλη μια φορά η κατάληψη της πρωτεύουσας θα είναι μακρά και κουραστική για να εισβάλουν και να εξουδετερώσουν τους μαχητές της .
Οι τρομοκράτες θα είναι πάντα σε θέση να υποχωρήσουν από το Deir ez-Ζορ στο Ιράκ – από αυτή την πόλη τα σύνορα είναι μόνο περίπου 140 χιλιόμετρα.
Η Παλμύρα θα ανοίξει δρόμο για τους μαχητές όχι μόνο προς τα ανατολικά. Σε περίπτωση επιτυχίας του ISIS * θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει δολιοφθορά και ακόμη και να πραγματοποιήσει προσεγγίσεις πλήρους κλίμακας σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας. Λίγο προς τα νότια της Παλμύρας βρίσκεται η μεγάλη οροσειρά του Dzhabal-ar-Ruvak, η οποία εκτείνεται δυτικά μέχρι τη Δαμασκό. Χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά του εδάφους , οι μαχητές θα μπορούν να στείλουν μικρές ομάδες στη πρωτεύουσα της Συρίας. Είναι πολύ πιο δύσκολο να τους εντοπίσουν από τον αέρα στα βουνά, παρά στη γυμνή έρημο. Με τον ίδιο τρόπο οι τρομοκράτες θα μπορούν να φτάσουν στο στρατηγικά σημαντικό φαράγγι του Καλαμούν, το κέντρο του οποίου είναι η πόλη του Γιάμπρουτ που βρίσκεται στα βόρεια της Δαμασκού. Ο έλεγχος του Kalamun θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να παραλύσουν την κίνηση στην γραμμή Damascus – Homs και θα ανοίξουν γι ‘αυτούς μια έξοδο προς τα σύνορα του Λιβάνου.

Εκτός αυτού, η ανάκτηση της Παλμύρας θα ξεκαθαρίσει στους αγωνιστές το δρόμο στο αεροδρόμιο Τίιας που βρίσκεται ελαφρώς προς τα δυτικά. Υπάρχουν δύο βομβαρδιστικά και δύο μοίρες μαχητικών της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας. Η καταστροφή αυτού του αεροδρομίου θα περιορίσει σοβαρά τις δυνατότητες του Συριακού στρατού (SAR) να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της χώρας. Περαιτέρω οι μαχητές θα έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν πλήρως τη διαδρομή Homs – Palmyra η οποία θεωρείται ήδη μια από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές στη χώρα.

Η έξοδος προς το Homs που απελευθερώθηκε από το ISIS * στις 22 Μαΐου 2017 θα επιτρέψει στους μαχητές να παρακολουθήσουν μια πρωτοβουλία σε αυτόν τον τομέα του μετώπου και πάλι να καταλάβουν έναν από τους βασικούς οικισμούς της χώρας. Οι βόρειες συνοικίες αυτής της πόλης, θα θυμίσουμε, αποτελούν μέρος μιας από τις τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης » για τις οποίες η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν δημιούργησαν συμφωνίες κατά τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα. Αν οι αντάρτες καταλάβουν μία από αυτές τις ζώνες, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όλες τις προσπάθειες των χωρών που μεσολάβησαν στην ειρηνική διευθέτηση της Συρίας.
“Είναι αδύνατο να επιτραπεί η ανάκτηση της Παλμύρας – σε αυτή την πόλη πέντε ή έξι σημαντικές διαδρομές συναντώνται – δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου των στρατιωτικών προβλέψεων Ανατόλι Τσιγανοκ στο RIA Novosti.- Οι τρομοκράτες μπορούν να μετακινηθούν από εκεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην πραγματικότητα, Η σύλληψη αυτής της πόλης θα αυξήσει σοβαρά το αγωνιστικό πνεύμα των τρομοκρατών, θα ενισχύσει την εισροή προσληφθέντων και την οικονομική βοήθεια από ξένους «χορηγούς», θα είναι η βάση που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Ο Bashar al-Assad, με τη σειρά του, δεν μπορεί να χάσει την Palmyra για τρίτη φορά, θα είναι σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του στρατού του.

Σε γενικές γραμμές οι μαχητές βρίσκονται σε μεγάλο μειονέκτημα τώρα. Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι σύμμαχοί του κατανοούν τη στρατηγική σημασία της Παλμύρας και λαμβάνουν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την υπεράσπισή της. Ο Ανατόλι Τσιαγκόκ τόνισε ότι οι αποτελεσματικές αεροπορικές επιδρομές σε στήλες τρομοκρατών δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς δράσεις των ειδικών στρατευμάτων που κατευθύνουν τα αεροσκάφη για τους σκοπούς αυτούς από τη γη και με πληροφορίες από τους ρωσικούς δορυφόρους κατασκοπείας. Αυτό σημαίνει ότι οι γειτονιές της Παλμύρας είναι υπό σταθερή παρακολούθηση, και οι μαχητές τέθηκαν υπό αυστηρή “επιμέλεια”. Ωστόσο, η ήττα του ISIS εξακολουθεί να είναι μακριά: κατά τη διάρκεια των ετών του Συριακού πολέμου, οι τρομοκράτες έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι ξέρουν να κάνουν δυσάρεστες εκπλήξεις.