Γι’ αυτό θέλουν να «σβήσουν» τον Ήλιο της Ανατολής…


Γι’ αυτό θέλουν να «σβήσουν» τον Ήλιο της Ανατολής…3Γι’ αυτό θέλουν να «σβήσουν» τον Ήλιο της Ανατολής…
ΠΗΓΗ
Οι ευλογημένες -με πληθώρα κοιτασμάτων παντός τύπου- χώρες αυτού του πλανήτη δέχονται ανελέητο πόλεμο από τις υπερδυνάμεις και τα συμφέροντά τους.

Το Ιράν ανακάλυψε ένα νέο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στην κεντρική πόλη Yazd, που υπολογίζεται ότι κατέχει 2 δισεκατομμύρια τόνους αποθεμάτων, με περιεκτικότητα σε σίδηρο 70 τοις εκατό, είπε ένας αξιωματούχος.
Τα αποθέματα ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε βάθος 1.500 χλμ., δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου της επαρχίας Yazd Mohammad Reza Alamdar-Yazdi.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε το ορυχείο «μοναδικό», όσον αφορά τα αποθέματα και την περιεκτικότητα σε σίδηρο, στον κόσμο, λέγοντας ότι θα βοηθήσει τις δυνατότητες της πόλης Γάζντ και του Ιράν γενικότερα, με έναν «τεράστιο» τρόπο, όταν τα συνολικά αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος της χώρας – που παράγουν ατσάλι- είναι ήδη πάνω από 3 δισεκατομμύρια τόνους.

«Συνολικά, το 90 τοις εκατό της επαρχίας Yazd είναι μια περιοχή που φέρει ορυκτά, όπου 28 υποσχόμενες και σημαντικές περιοχές έχουν διερευνηθεί μέχρι στιγμής», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr.

Τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος του Golgohar στο Kerman στο νότιο-κεντρικό Ιράν είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποδίδοντας μέχρι πέντε εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το Ιράν προωθεί επίσης ένα τεράστιο έργο κατασκευής χάλυβα στα ανατολικά της χώρας, προωθούμενο ως το «South Pars» (σ.σ. βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο και είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του κόσμου) της χαλυβουργίας. Η Sangan, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει 1,2 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, πρόκειται να λάβει αρχική επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο χαλυβουργικός τομέας του Ιράν αναμένεται να έχει τεράστια ανάπτυξη στα επόμενα οκτώ χρόνια, όταν η χώρα στοχεύει σε εξαγωγές 20-25 εκατομμυρίων τόνων. Εξήγαγε 4 εκατομμύρια τόνους χάλυβα πέρυσι, σύμφωνα με τον διευθυντή του Οργανισμού Ανάπτυξης και Ανακαίνισης Ορυχείων και Μεταλλευτικών Βιομηχανιών του Ιράν (IMIDRO) Mehdi Karbasian.

Επί του παρόντος, η χώρα παράγει 16 εκατομμύρια τόνους χάλυβα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση.

Το Ιράν είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Μέση Ανατολή και ο χάλυβας είναι στρατηγικά σημαντικός για την ιρανική κοινωνία με τη μαζική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, το δίκτυο μεταφορών, την υδροδότηση, τα αστικά κέντρα και τις μαμούθ κατασκευαστικές.

Γι’ αυτό θέλουν να «σβήσουν» τον Ήλιο της Ανατολής…2Ο Καρμπασιάν ανέφερε ότι το Ιράν έχει προγραμματίσει επένδυση ύψους 29 δισ. δολαρίων στον εξορυκτικό τομέα, εκ των οποίων τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να διατεθούν από ξένους επενδυτές.

Η χώρα προσελκύει διεθνείς ερευνητές σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα πλούτη στον κόσμο, αλλά παραμένει εξαιρετικά υποανάπτυκτος κάτω από τη σκιά της μεγάλης βιομηχανίας πετρελαίου. Τα έργα περιλαμβάνουν την παραγωγή αλουμινίου, χάλυβα, στοιχείων σπανίων γαιών, χαλκού, χρυσού και άνθρακα.

Το Ιράν διαθέτει το 7% των συνολικών ορυκτών αποθεμάτων του κόσμου αξίας περίπου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων στον κόσμο αποθεμάτων χαλκού, ψευδαργύρου και σιδηρομεταλλεύματος, αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια με νέες ανακαλύψεις.

Οι επαρχίες Kerman, Yazd, ανατολικό και δυτικό Azarbaijan και Golestan φέρουν μεγάλο μέρος των ορυκτών αποθεμάτων της χώρας.

Γι’ αυτό θέλουν να «σβήσουν» τον Ήλιο της Ανατολής…1Τα ημιτελή έργα σιδηρομεταλλεύματος, όπως η συγκέντρωση, η σφαιροποίηση και διαχωρισμός της παραγωγής σιδήρου, αποτελούν προτεραιότητα και οι εξαγωγές αναμένεται να σταματήσουν από το 2019.

Το σχέδιο είναι σύμφωνο με την προσπάθεια του Ιράν να κινηθεί προς τα μεταποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας και να σταματήσει τις πωλήσεις πρώτων υλών, σύμφωνα με τον Karbasian.

Υ.Γ. Ο «Ήλιος της Ανατολής» είναι ο Εθνικός Ύμνος του Ιράν.