Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «θανατηφόρες προκλήσεις» στη Συρία


Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «θανατηφόρες προκλήσεις» στη ΣυρίαΟ Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «θανατηφόρες προκλήσεις» στη Συρία
ΠΗΓΗ

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτογραφία αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 4 Οκτωβρίου – RIA Novosti. Οι ΗΠΑ διεξάγουν θανατηφόρες προκλήσεις εναντίον ρωσικών στρατιωτών στη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ash Shark Al-Awsat [1].
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ρωσία ανησυχεί για την «τακτική των μισών μέτρων» που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στη Συρία.

«Αν εφαρμόσουμε» δύο μέτρα και δυο σταθμά, για να χωρίσουμε τους τρομοκράτες σε “κακούς ” και “ όχι και τόσο κακούς ”, για να οδηγηθούμμε σε μια συμμαχία για πολιτικούς λόγους, ξεχνώντας σχετικά την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις δραστηριότητές τους, τότε είναι δύσκολο να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα της αντι-τρομοκρατίας. Το «ισλαμικό κράτος» * εκτέθηκε στις επιθέσεις των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων (VKS) και στην επίθεση του Συριακού στρατού», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Ρωσική πλευρά έχει πολλές ερωτήσεις για τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία.

«Και οι δύο δήθεν τυχαία ότι θα χτυπήσουν τις Συριακές ένοπλες δυνάμεις και μετά από αυτό το ισλαμικό κράτος* θα προχωρήσει στην αντεπίθεση , οι άλλοι τρομοκράτες θα καταλάβουν στρατηγικά σημεία, όπου η νόμιμη εξουσία της επίσημης Δαμασκού έχει αποκατασταθεί και τότε κατά του προσωπικού μας θα πραγματοποιήσουν θανατηφόρες προκλήσεις.

Θα σημειώσω επίσης τις πολυάριθμες ‘τυχαίες’ επιπτώσεις σε πολιτικά αντικείμενα, που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες πολιτες ‘, ανέφερε.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι από πλευράς διεθνούς δικαίου ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία είναι παράνομος.
‘Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ο συνασπισμός, από την άποψη των Συρίων και του διεθνούς δικαίου, είναι ένας απρόσκλητος φιλοξενούμενος στη Συρία.

Και η κυβέρνηση της Συρίας δείχνει υπομονή όσο οι δράσεις του συνασπισμού στοχεύουν στην καταπολέμηση τρομοκρατών στην επικράτεια αυτής της χώρας ‘, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η συμμετοχή της Ρωσίας στην καταπολέμηση των τρομοκρατών του ISIL * αποσκοπεί όχι μόνο στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, αλλά και στην ενίσχυση της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας.

‘Δεν θα είναι δυνατή η εξάλειψη της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μόνο με τη βία. Αυτή είναι η βαθιά μας πεποίθηση. Το πλεονέκτημα της πολιτικής μας είναι ότι δεν αποσκοπεί στην εξαγωγή κεκτημένων συμφερόντων και δεν έχει ‘διπλό σκοπό’, είπε.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνει τις προσπάθειές της για την ειρηνική και πολιτική και διπλωματική επίλυση πολυάριθμων κρίσεων και συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. ‘Καλούμε όλους όσους είναι έτοιμοι γι ‘αυτό να συνεργαστούν ειλικρινά’, πρόσθεσε.