Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλοντας σχέδιο δολοφονίας του απο την Χεσμπολαχ


Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλοντας σχέδιο δολοφονίας του απο την Χεσμπολαχ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλοντας σχέδιο δολοφονίας του απο την Χεσμπολαχ
ΠΗΓΗ

Αποσταθεροποίηση στο Λίβανο.Κλίμα εθνικού διχασμού προκαλεί η αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Χαρίρι που ανήκει στο δυτικοσαουδαραβικό στρατόπεδο.Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου που έχει όμως και σαουδαραβική υπηκότητα και τη διατηρεί, »άνθρωπος της Σ Αραβίας » σύμφωνα με το al manar αιφνιδιαστικά παραιτείται.Το πλέον εξοργιστικό και διαφωτιστικό είναι ότι ανακοινώνει την παραίτησή του από το Ριάντ από τη Σ Αραβία όπου πήγε το απόγευμα της Παρασκευής β΄φορά σε 5 μέρες και αποκλειστικά μέσω του σαουδαραβικού δορυφορικού καναλιού al-Arabiya.Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι « φοβάται μήπως δολοφονηθεί ».

Ο πρωθυπουργός Saad Hariri, ανακοίνωσε το Σάββατο κατά γενική έκπληξη την παραίτησή του κατηγορώντας την Hezbollah και το Ιράν ότι « χειραγωγούν » το Λίβανο και ανακοίνωσε ότι « φοβάται πιθανή δολοφονία του ».

« Ανακοινώνω την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού « , δήλωσε ο Hariri, που βρίσκεται στη Σ Αραβία σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το δορυφορικό κανάλι al-Arabiya.Παραιτείται ένα χρόνο μετά το διορισμό του στον πρωθυπουργικό θώκο.

« Εκεί όπου το Ιράν είναι παρόν ενσπείρει τη διαίρεση και την καταστροφή….. » είπε ο Χαρίρι που έβγαλε διάγγελμα μισσαλοδοξίας και εθνικού διχασμού.Ενδεικτικό του ύφους του και της πόλωσης που επιχειρεί είναι η αποστροφή του λόγου του » θέλω να πω στο Ιράν και στα στοιχεία του ότι είναι χαμένοι και τα χέρια που θέλουν να ζημιώσουν τις αραβικές χώρες θα κοπούν ».

Αναφέρεται ότι είναι άγνωστο αν θα επιστρέψει στο Λίβανο ή θα παραμείνει στη Σ Αραβία .Του καταμαρτυρείται ότι παρουσίασε την παραίτηση του από/στη Σ Αραβία και όχι από/στο Λίβανο. ‘‘Ντροπή » αναφωνεί πηγή από τον αντίπαλο σχηματισμό 8 Μάρτη .Άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί μιλούν για την πλέον ακατάλληλη στιγμή ανακοίνωσης της παραίτησης του αφού θα έχει συνέπειες στην οικονομία και θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση.

Την ώρα που κατηγορεί το Ιράν για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου δια της Χεζμπολλά και ότι επιχειρεί ν΄ασκήσει κηδεμονία ο τ.πρωθυπουργός με τον τρόπο που χειρίστηκε την παραίτησή του αναδεικνύει τη Σ Αραβία ως τη δύναμη που θέλει στην κυριολεξία να καθυποτάξει το Λίβανο όπως κάνει με Υεμένη, Συρία κ.α.Επίσης δίνει σε Ισραήλ παραδοσιακό σύμμαχο του Λιβάνου τη νομιμοποίηση για περαιτέρω άσκηση πιέσεων κατά του Λιβάνου και ενδυναμώνει ανάμειξη της αμερικανικής πλευράς.

Η παραίτησή του επέρχεται συντονισμένα προφανώς με την εκδηλωθείσα διάθεση του Ισραήλ ν΄ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη ΝΔ Συρία για να επιβραδύνει κατά το πιθανό τη μεγάλη νίκη κατά των τρομοκρατών και δυτικών συμφερόντων στο βορρά και στο ΒΑ μέτωπο.
όπως έγραψε χθες το sputnik «o ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να βοηθήσει τους κατοίκους ν’ αποφύγουν την βλάβη ή την κατοχή της πόλης Hadar», [συριακή πόλη] αναφέρουν στρατιωτικοί του Ισραήλ.Η πόλη κατοικείται από δρούζους εκ των οποίων δεκάδες χιλιάδες κατοικούν στα κετεχόμενα . Tην ίδια στιγμή η συριακή πλευρά και η κοινότητα δρούζων κατηγορεί το Ισραήλ ότι υποστηρίζει έμπρακτα τις τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν στην Κουνέιτρα και υπήρξε χθες ένταση στην γραμμή αντιπαράθεσης μεταξύ δρούζων των κατεχομένων και ισραηλινού στρατού.

Ενδεικτική του κλίματος των επερχόμενων εξελίξεων είναι η επίσκεψη για α΄φορά από το 2011 στη Δαμασκό υψηλόβαθμου αξιωματούχου ασφάλειας των ΗΠΑ που συναντήθηκε με το σύριο ομόλογό του.Πήγε Συρία μέσω αεροδρομίου του Λιβάνου.
ο σαουδαραβικός οικοδομικός γίγαντας BTP Saudi Oger ιδρύθηκε το 1970 από τον δισεκατομμυριούχο Rafic Hariri,τ. πρωθυπουργό του Λιβάνου που δολοφονήθηκε το 2005.Απο τότε η Saudi Oger διευθύνεται από το γιο του Saad, τον μέχρι και σήμερα πρωθυπουργό.Η εταρεία Saudi Oger έχει 50.000 εργαζομένους Saudi Oger.20minutes.

Φόβους για αντιδράσεις εκφράζει η Τεχεράνη
Ανακοίνωση εξέδωσε το Ιράν, εκφράζοντας τους φόβους της ότι ίσως υπάρξουν αντιδράσεις και ένταση.
«Η επανάληψη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου των μη ρεαλιστικών και ανυπόστατων κατηγοριών των σιονιστών, των Σαουδαράβων και των Αμερικανών κατά του Ιράν αποτελεί ένδειξη ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στον Λίβανο και στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά το ιρανικό υπουργείου Εξωτερικών και ο εκπρόσωπός του, Μπαχράμ Κασεμί.
«Αλλά πιστεύουμε ότι ο ανθεκτικός λαός του Λιβάνου θα περάσει εύκολα από αυτό το στάδιο», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.