Η Συρία κάλεσε επίσημα τον OPCW να διερευνήσει την «χημική επίθεση»


Η Συρία κάλεσε επίσημα τον OPCW να διερευνήσει την «χημική επίθεση»Η Συρία κάλεσε επίσημα τον OPCW να διερευνήσει την «χημική επίθεση»
ΠΗΓΗ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας απέστειλε επίσημη πρόσκληση στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) να επιθεωρήσει την πόλη της Δούμας, όπου φέρεται να συνέβη χημική επίθεση, αναφέρει το πρακτορείο SANA  αναφερόμενο σε μια πηγή στο τμήμα.

Η Δαμασκός ζήτησε επίσης από το OPCW να μελετήσει “ισχυρισμούς σχετικά με το περιστατικό με την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων”, ανέφερε ο συνομιλητής του πρακτορείου.
Ο εκπρόσωπος του τμήματος δήλωσε ότι οι αρχές είναι έτοιμες να “παρέχουν όλη τη βασική απαραίτητη βοήθεια για την αποστολή”. Ταυτόχρονα, η Δαμασκός ελπίζει ότι ο OPCW θα παρουσιάσει «αξιόπιστα και συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία» και το έργο του θα είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανές.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον OPCW, υποστήριξε την πρωτοβουλία της Συριακής πλευράς και ζήτησε την άμεση αποστολή ειδικών στη Δούμα.

“Κάθε καθυστέρηση σε μια τέτοια επιθεώρηση θα είναι επωφελής για όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν φήμες για το περιστατικό ως casus belli”, ανέφερε η Μόνιμη Αποστολή.

Την τελευταία εβδομάδα, τα ΜΜΕ ανέφεραν τη χρήση χημικών όπλων στη Συριακή πόλη της Δούμας . Οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν την επίσημη Δαμασκό για το περιστατικό. Οι αρχές των ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι μελετούν τη δυνατότητα μιας «στρατιωτικής αντίδρασης» στις ενέργειες των κυβερνητικών δυνάμεων. Ωστόσο, δεν εξετάζονται τα επιχειρήματα σχετικά με τη μη συμμετοχή της Συριακής κυβέρνησης στο περιστατικό. Τη Δευτέρα, ο Donald Trump δήλωσε ότι θα αποφασίσει για μέτρα κατά των αρχών της Συρίας κατά τις επόμενες 48 ώρες.

Η Μόσχα, με τη σειρά της, αρνήθηκε τις πληροφορίες σχετικά με τη βόμβα χλωρίου που φέρεται να έπεσε από το Συριακό στρατό στην Ανατολική Ghuta.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο στόχος της δήθεν χρήσης των δηλητηριωδών ουσιών από τις δυνάμεις της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας είναι για να προστατεύσουν τους τρομοκράτες και να δικαιολογήσουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις από το εξωτερικό.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων απορρίφθηκαν επίσης από το Κέντρο για τη Συμφιλίωση των αντιμαχομένων Μερών (CPVC). Οι εμπειρογνώμονες της οργάνωσης επισκέφτηκαν τον τόπο του υποτιθέμενου περιστατικού και δεν βρήκαν ίχνη τοξινών. Στα τοπικά νοσοκομεία, σύμφωνα με την CPVC, δεν υπάρχουν επίσης ασθενείς με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικών παραγόντων.