Η Τουρκία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα


Η Τουρκία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώραΗ Τουρκία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα
ΠΗΓΗ

Η Άγκυρα έχει πει στον ισραηλινό πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ στο RIA Novosti.

Νωρίτερα αναφέρθηκε για την κλήση του διπλωμάτη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου πληροφορήθηκε για την ανάκληση για τις διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των μουσουλμανικών χωρών επιδεινώθηκαν εν μέσω της κλιμάκωσης [1] στη λωρίδα της Γάζας. Ο λόγος για την επιδείνωση της σύγκρουσης ήταν η μεταφορά της Αμερικανικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν ενάντια στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ενάντια στη μεταφορά της Πρεσβείας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 61 Παλαιστίνιοι , πάνω από 2700 τραυματίστηκαν.

Ο παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Οι ταραχές συνέπεσαν με το αποκορύφωμα της «μεγάλης πορείας της επιστροφής», η οποία διήρκεσε για ενάμιση μήνα και κόστισε τη ζωή αρκετών δεκάδων ανθρώπων. Την Τρίτη, οι Παλαιστίνιοι σηματοδοτούν την 70 η επέτειο του Naqba-την έναρξη της εξόδου και τις περιπλανήσεις των προσφύγων μετά το σχηματισμό του Εβραϊκού κράτους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας ως γενοκτονία. Ανακοίνωσε τριήμερο πένθους στην Τουρκία και αποφάσισε να αποσυρθεί για διαβουλεύσεις με Τούρκους πρεσβευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Επιπλέον, η άγκυρα συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.