Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face Smiley face
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Εφιάλτης για την Σαουδική Αραβία ο πόλεμος στην Υεμένη


Εφιάλτης για την Σαουδική Αραβία ο πόλεμος στην ΥεμένηΕφιάλτης για την Σαουδική Αραβία ο πόλεμος στην Υεμένη
ΠΗΓΗ

Ο ξεχασμένος από τα ΜΜΕ πόλεμος της Υεμένης εξελίσσεται σε εφιάλτη για την Σαουδική Αραβία και τους πρόθυμους συμμάχους της. Αν και έχουν παρέλθει περίπου τέσσερα χρόνια από την στρατιωτική ανάμιξη των σαουδαραβικών δυνάμεων με την συμπαράσταση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον εμφύλιο πόλεμο, μια ανάμιξη η οποία υπαγορεύθηκε από την άμεση απειλή να καταληφθεί όλη η Υεμένη από τους πολιτοφύλακες Χούθι που είναι σύμμαχοι της Τεχεράνης, παρ’ όλα αυτά η απελπισμένη εκστρατεία του Ριάντ αποτυγχάνει συνεχώς και αδυνατεί να θέσει υπό τον έλεγχο της μεγάλα τμήματα της χώρας παρ’ όλο που οι αντίπαλοι της είναι υλικοτεχνικά σαφώς υποδεέστεροι.

Η προοπτική ύπαρξης στην Υεμένη ενός καθεστώτος που συνδέεται στενά με το σιιτικό Ιράν και την σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το οποίο θα ελέγχει τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας οδήγησε στην επέμβαση της σουνιτικής-βαχαμπιστικής Σαουδικής Αραβίας,  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ και του Μπαχρέιν. Η επέμβαση της Σαουδικής αυτής συμμαχίας είχε ως στόχο να ελέγξει την αυξανόμενη επιρροή του σιιτικού Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό. Υπενθυμίζουμε ότι στην Υεμένη ανήκει η νήσος Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό που κείται περίπου 80 χλμ από το Κέρας της Αφρικής και 380 χλμ νοτίως των ακτών της Υεμένης. Η Σοκότρα βρίσκεται στην διασταύρωση των στρατηγικής σημασίας θαλασσίων διαδρόμων της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν και αποτελεί ζωτικής σημασίας γεωστρατηγική θέση. Η νήσος Σοκότρα μαζί  με την ναυτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, αποτελεί το κλειδί για τον πλήρη έλεγχο των θαλασσίων διαδρόμων στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα.

Smiley face

Η Σαουδική συμμαχία, η οποία έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεων των Χούθι και του άμαχου πληθυσμού, απέτυχε να νικήσει ή έστω να κάμψει το ηθικό των αντιπάλων της παρ’ όλη την ανθρωπιστική καταστροφή που επέφερε στην χώρα η παράνομη στρατιωτική επέμβαση υπό την αιγίδα της βασιλικής δικτατορίας του Ριάντ. Πρόσφατα η πολεμική προσπάθεια των Σαουδαράβων έβαλε στο στόχαστρο το λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα το οποίο κατέχουν οι δυνάμεις των Χούθι. Μέσω αυτού του λιμανιού οι Χούθι λαμβάνουν βοήθεια από την Τεχεράνη, κυρίως τρόφιμα, φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό. Μετά από βομβαρδισμούς πολλών ημερών και σκληρών μαχών στην πόλη, η Σαουδαραβική συμμαχία η οποία απαρτίζεται και από Κολομβιανούς μισθοφόρους και ισλαμοσυμμορίτες της Αλ Κάιντα απέτυχε να καταλάβει το λιμάνι και την πόλη Χοντέιντα.  

Η κατάσταση για την Σαουδική Αραβία σε διεθνές επίπεδο γίνεται σοβαρή επειδή ακόμη και ο ΟΗΕ  καλεί τις ΗΠΑ να λάβουν σκληρή στάση έναντι του Ριάντ για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία είναι υπερβολικά αλαζονική για να δεχθεί την ήττα στην Υεμένη, ιδιαίτερα στην Χοντέιντα όπου απέτυχε παταγωδώς να νικήσει τους ξυπόλυτους και πεινασμένους πολιτοφύλακες των Χούθι. Το Ριάντ όμως θα πρέπει να καταλάβει ότι άλλο πράγμα ο πόλεμος με ψυχωμένους αντιπάλους και άλλο οι βόλτες των playboys της βασιλικής οικογένειας με τα πανάκριβα αυτοκίνητα και θαλαμηγούς. Η Υεμένη εξελίσσεται σε ένα απέραντο νεκροταφείο για τους Σαουδάραβες, μια ολέθρια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ενός αντιπάλου που είναι αυθεντία στον ανταρτοπόλεμο.

Εν κατακλείδι πρέπει να τονισθεί ότι η Σαουδική Αραβία έχει διαπράξει και διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, στα εγκλήματα αυτά συνένοχοι είναι και εκείνες οι δυτικές δυνάμεις που προμηθεύουν με οπλικά συστήματα την βασιλική δικτατορία των Σάουντ. Παρ’ όλη την εκτεταμένη υποστήριξη των δυτικών της συμμάχων, οι Σαουδάραβες αποτυγχάνουν στον πόλεμο της Υεμένης, όπως αποτυγχάνουν και τα αφεντικά τους οι Σιωνιστές στον πόλεμο του Αφγανιστάν και ήδη έχουν αποτύχει στον πόλεμο της Συρίας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Υεμένη είναι εξαιρετικά επωφελής για το Ιράν το οποίο ενισχύει σημαντικά την γεωπολιτική του θέση στην Αραβική Χερσόνησο. Η γεωστρατηγική αναμέτρηση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί και το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης δεν θα είναι κολακευτικό για τα συμφέροντα των Σιωνιστών και των παραμάγαζων τους στην περιοχή.


Smiley face Smiley face