Ο Σκοταδιστής Πομπέο ανακοίνωσε τον τερματισμό της συνθήκης Φιλίας με το Ιράν


Ο Σκοταδιστής Πομπέο ανακοίνωσε τον τερματισμό της συνθήκης Φιλίας με το ΙράνΟ Σκοταδιστής Πομπέο ανακοίνωσε τον τερματισμό της συνθήκης Φιλίας με το Ιράν
ΠΗΓΗ

Τον τερματισμό της συνθήκης Φιλίας του 1955 με το Ιράν αποφάσισαν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την Τετάρτη.
Νέοι κλυδωνισμοί στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, μετά την απόφαση από την πλευρά της Ουάσιγκτον να τερματίσει τη συνθήκης Φιλίας του 1955 με την Τεχεράνη.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέπ, η κίνηση αυτή έγινε καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν το Ιράν απειλή για την αμερικανική αποστολή στο Ιρακ.
«Ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τερματίζουν τη Συνθήκη Φιλίας του 1955 με το Ιράν», είπε ο Πομπεό, σημειώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία καταχράστηκε τη συμφωνία εδώ και χρόνια.

Ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, τονίζοντας ωστόσο ότι η Τεχεράνη σπαταλά τα χρήματα αντί να βοηθήσει το ιρανικό λαό.
«Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουμε ότι ορισμένες συναλλαγές με ανθρωπιστικό σκοπό που αφορούν το Ιράν μπορούν να συνεχιστούν», ανέφερε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.