Άσαντ σε Κούρδους: Η Αμερική θα σας «πουλήσει»


Άσαντ σε Κούρδους: Η Αμερική θα σας «πουλήσει»
ΠΗΓΗ

«Κανένας δεν θα σας προστατέψει εκτός από το κράτος σας», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Άσαντ. «Αν δεν προετοιμαστείτε για να υπερασπιστείτε τη χώρα σας, δεν θα είστε τίποτα άλλο από σκλάβοι της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε σήμερα πως οι ΗΠΑ δεν θα προστατεύσουν αυτούς που εξαρτώνται από τη χώρα, αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές που ελέγχουν μεγάλο μέρος στα βόρεια της χώρας.

«Λέμε σε αυτές τις ομάδες που βασίζονται στους Αμερικάνους , οι Αμερικάνοι δεν θα σας προστατεύσουν», είπε, χωρίς να τους κατονομάζει. «Οι Αμερικάνοι θα σας βάλουν στην τσέπη τους για να μπορείτε να είστε εργαλεία στο παζάρι, και το έχουν ήδη ξεκινήσει», είπε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, εγείροντας ερωτήματα αναφορικά με την μοίρα των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, που απειλούνται από τις Τουρκικές επιθέσεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις από καιρό προμηθεύουν με όπλα και εκπαιδεύουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι μαχητές του YPG, του βασικού εταίρου των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η αμερικανική παρουσία βοήθησε το SDF να καταλάβει εκτάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, ενώ θεωρείται πως απέτρεψε την Τουρκία, η οποία έχει δεσμευτεί να συντρίψει το YPG, που θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της και επέκταση του PKK.

Η κίνηση των ΗΠΑ ανάγκασε τους ΣυροΚούρδους ηγέτες να προβούν σε νέες διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό και με τη Μόσχα, ελπίζοντας πως θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα μπορούσε να προστατεύσει την περιοχή που ελέγχει το SDF.

«Κανένας δεν θα σας προστατέψει εκτός από το κράτος σας», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Άσαντ. «Αν δεν προετοιμαστείτε για να υπερασπιστείτε τη χώρα σας, δεν θα είστε τίποτα άλλο από σκλάβοι της Τουρκίας».