Ο απάνθρωπος Σιωνιστής Trump στέρησε από το Ιράν φάρμακα και τρόφιμα


Ο απάνθρωπος Σιωνιστής Trump στέρησε από το Ιράν φάρμακα και τρόφιμαΟ απάνθρωπος Σιωνιστής Trump στέρησε από το Ιράν φάρμακα και τρόφιμα
ΠΗΓΗ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα τμήμα του συνοριακού τείχους των ΗΠΑ-Μεξικού.
ΜΟΣΧΑ, 24 Σεπ-RIA Novosti , Natalya Dembiskaya.

Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, κατηγορώντας τις Ιρανικές αρχές ότι επιτέθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι ισχύουν άμεσα, είναι οι πιο σκληροί «που επιβλήθηκαν ποτέ» και θα στείλουν το Ιράν στην κόλαση, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη ετοιμάζεται ήδη να ρίξει δισεκατομμύρια στον μηχανισμό εμπορίου INSTEX με την Ισλαμική Δημοκρατία προκειμένου να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Και πάλι απειλεί με την την κόλαση

Η μαύρη λίστα ( ο κατάλογος SND) με την απαγόρευση πρόσβασης στο Αμερικανικό Τραπεζικό σύστημα και πληρωμές σε δολάρια που αφορά την Ιρανική Κεντρική Τράπεζα και το Εθνικό Ταμείο ανάπτυξης ( ανάλογο με το Ρωσικό Εθνικό Ταμείο Πλούτου). Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Στέφαν Μνούχιν, αυτό θα διακόψει τελείως την Τεχεράνη από τα οικονομικά των ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε φτάσει ποτέ σε τέτοιο επίπεδο. Είναι πολύ λυπηρό το ότι αυτό συνέβη στο Ιράν. Θα πάνε στην κόλαση, «είπε ο Trump. «Στην πραγματικότητα, έχουν χρεοκοπήσει. Αλλά μπορούν να λύσουν το πρόβλημα πολύ απλά. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να σταματήσουν τον τρόμο. » Πρόσθεσε ότι η χώρα έχει «τεράστιες δυνατότητες», αλλά η Τεχεράνη παραμένει «ο νούμερο ένας χορηγός της τρομοκρατίας στον κόσμο».
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Wall Street Journal, οι νέες κυρώσεις αποτελούν στοιχείο «μέγιστης πίεσης» στα ιδρύματα που είναι κρίσιμα για «τα απομεινάρια του διεθνούς εμπορίου του Ιράν». «Έχουμε κόψει την τελευταία πηγή χρηματοδότησης», ανέφερε ο Mnuchin..
Τη νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου, οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου Hurayse με παραγωγή 1.500.000 βαρέλια την ημέρα, δέχθηκαν επίθεση από κηφήνες. Ως αποτέλεσμα, ξέσπασε πυρκαγιά σε δύο διυλιστήρια που ανήκαν στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Saudi Aramco, και η παραγωγή μειώθηκε κατά το ήμισυ.
Οι επαναστάτες της Υεμένης, από το κίνημα των Σιιτών, ο Άνσαρ Αλλάχ, ανέλαβαν την ευθύνη. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη για όλα. «Το Ιράν έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανή επίθεση στον ενεργειακό εφοδιασμό του κόσμου. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από την Υεμένη «, ανέφερε ο Trump.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να σταματήσει το ήμισυ της παραγωγικής της ικανότητας. Ο Trump σκέφτηκε μια στρατιωτική ανταπόκριση. Αλλά αυτό απαιτούσε την έγκριση του Ριάντ, και οι Σαουδάραβες δεν τολμούν να ξεκινήσουν έναν νέο πόλεμο στον Περσικό κόλπο.

Δεν φέρνουν αποτελέσματα

Ένα πλήρες εμπάργκο πετρελαίου έχει τεθεί σε εφαρμογή κατά του Ιράν από τον Μάιο. Από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο, από 3,8 σε 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η εξαγωγή έχει σχεδόν σταματήσει: σύμφωνα με την Refinitiv Energy, τον Ιούλιο η Τεχεράνη πώλησε μόνο 100 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως στο εξωτερικό.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η New York Times, αν και η διοίκηση του Trump πιέζει για την ακραία ακαμψία των νέων κυρώσεων, η αποτελεσματικότητά τους εξακολουθεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Hughes Hubbard & Reed, πολλά εξαρτώνται από το πόσο ενεργό είναι το κυρίαρχο ταμείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας και πώς χρηματοδοτείται. Όσον αφορά την κεντρική τράπεζα, τίποτα δεν είναι γνωστό για την έκταση της εξάρτησής της από το Αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι Αμερικανοί έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στην κεντρική τράπεζα. Συγκεκριμένα, πέρυσι, η απαγόρευση της αγοράς δολαρίων ανανεώθηκε. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό υποδηλώνει ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν.
Ένα άλλο πράγμα είναι ότι τον Απρίλιο του 2018 η Τεχεράνη εγκατέλειψε το Αμερικανικό νόμισμα και μετέφερε όλες τις διεθνείς πληρωμές στο ευρώ. «Το δολάριο στο Ιράν είναι ήδη εκτός κίνησης, οι έμποροι προτιμούν τα εναλλακτικά νομίσματα για τις συναλλαγές. Δεν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα τιμολόγια δολαρίου «, ανέφερε τότε ο Mehdi Kasreipur, εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.

Λύσεις

Και για να αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν έναν μηχανισμό διακανονισμού με βάση το ευρώ, το INSTEX (μέσο υποστήριξης των ανταλλαγών εμπορίου).
Το INSTEX είναι ένα σύστημα πληρωμών που επιτρέπει την ανταλλαγή αγαθών χωρίς τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ εταιρειών του Ιράν και της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, η Τεχεράνη μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύει πετρέλαιο και άλλα προϊόντα στην Ευρώπη. Ωστόσο, η INSTEX δεν στέλνει χρήματα σε ιρανικές τράπεζες, αλλά σε ευρωπαϊκές εταιρείες που εξάγουν προϊόντα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ο επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Ιρανικού κοινοβουλίου, Mojteba Zunnur, δήλωσε ότι η Ευρώπη συμφώνησε να συνεισφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο μηχανισμού INSTEX. Η Γαλλία έχει κάνει προηγούμενες πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τη συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πηγές, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron κάλεσε τον Donald Trump να εξετάσει βήματα που θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η ιδέα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, είναι να πωλήσει το Ιράν τουλάχιστον 700.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Το δεύτερο σημείο του σχεδίου είναι ένα δάνειο περίπου $15.000.000.000.

Απαγορευμένες Εισαγωγές

Οι εμπειρογνώμονες βλέπουν τον κίνδυνο στο γεγονός ότι οι τρέχουσες δράσεις του Trump θα επιφέρουν την απαγόρευση και στα λεγόμενα ανθρωπιστικά αγαθά.
Όπως εξήγησε ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας του Ατλαντικού Συμβουλίου Brian O’Toole, οι νέες κυρώσεις στερούν από την κεντρική τράπεζα το ειδικό καθεστώς, το οποίο πρότεινε μια εξαίρεση για το εμπόριο φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και τροφίμων.

«Το γραφείο ελέγχου εξωτερικών περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι οι δευτερογενείς κυρώσεις δεν ισχύουν για αυτά τα ανθρωπιστικά αγαθά, εκτός από την περίπτωση οργανισμών που υπόκεινται σε περιορισμούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ή ορισμένες άλλες αρχές. Ως εκ τούτου, το ανθρωπιστικό εμπόριο με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν μέχρι σήμερα ήταν γενικά απαλλαγμένο από τον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων για οντότητες εκτός ΗΠΑ που λειτουργούν μέσω του μηχανισμού INSTEX κάτι που δεν πρόκειται να συμβαίνει τώρα τόνισε ο O’Toole.

Σύμφωνα με τον Ιρανικό υπουργό Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif, οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας παραβιάζουν όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με αυτόν, οι Αμερικανοί θέλουν να στερήσουν τον πληθυσμό από τα τρόφιμα και τα φάρμακα.