Προς έναν πόλεμο Ισραήλ-Hezbollah;


Προς έναν πόλεμο Ισραήλ-Hezbollah;Προς έναν πόλεμο Ισραήλ-Hezbollah;
ΠΗΓΗ
Οι περισσότεροι έγκριτοι αναλυτές θεωρούν ότι ο ρόλος της Χεζμπολάχ στη συριακή σύγκρουση ήταν αναντικατάστατος για να στρέψει την παλίρροια του πολέμου υπέρ της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν είναι ένας ρόλος που έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένος.

Στο βιβλίο του »The Battle for Syria » ο Christopher Phillips γράφει, «Λαμβάνοντας υπόψην τη φήμη της Χεζμπολάχ ως την πιο εντυπωσιακή στρατιωτική δύναμη στον αραβικό κόσμο, [η συμμετοχή της οργάνωσης στη σύγκρουση] εξασθένησε το φρόνημα των ανταρτών και ενίσχυσε το καθεστώς. Με την προσφορά τεχνογνωσίας που δεν είχε ο Άσαντ όπως το ελαφρύ πεζικό και την εμπειρία των αστικών πολέμων,την εκπαίδευση, ή το να κατευθύνει τις στρατιωτικές τακτικές, από το 2013 η [Χεζμπολάχ] έγινε ένα ζωτικής σημασίας συστατικό των δυνάμεων του Άσαντ και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγκρουση.»…… Το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτική άσκηση για να ετοιμαστεί για τον επόμενο «πραγματικό πόλεμο» με τη Χεζμπολάχ.Το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας σε μια βάση στο βόρειο τμήμα της χώρας, και όπως ισχυρίζονται οι διοικητές θα μπορούσε πάντα να είναι η «τελευταία εκπαίδευση πριν από τον πόλεμο» με τη Χεζμπολάχ.

Ο Phillips αναφέρεται στην περιβόητη στρατιωτική φήμη της Χεζμπολάχ. Από τότε που ιδρύθηκε επίσημα το 1985, ως απάντηση στην στρατιωτική κατοχή του Ν Λιβάνου από το Ισραήλ , το σιίτικο κίνημα αντίστασης έχει εξελιχθεί σ΄ ένα από τους πιο τρομακτικούς εχθρούς του Ισραήλ.Ο πόλεμος των 34 ημερών το 2006, παραμένει το απόγειο αυτής της εχθρότητας μέχρι τώρα.Κατέληξε σε αυτό που από τους περισσότερους θεωρείται ότι ήταν μια νίκη για τη Χεζμπολάχ. Στην πραγματικότητα, ο Δεύτερος Πόλεμος του Λιβάνου άλλαξε την ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή καθώς η μέχρι τότε αδιαφιλονίκητη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ δεν είναι πλέον.

Από το 2006, υπήρξε μια συναίνεση ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να ξεσπάσει ένας ακόμη πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στη Συρία, και την όξυνση των μεταξύ τους εντάσεων που είδαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, πρόκειται για μια σύγκρουση που μπορεί να φτάσει νωρίτερα.

Το Associated Press, επικαλούμενο το ABC News αναφέρει τα όσα γράφει ο Aron Heller, «Μόνο τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα […] απείλησε να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ.Το Ισραήλ έχει λεπτομερώς ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση πάνω από ένα τέταρτο του εκατομυρίου πολίτες …. από τις επιθέσεις από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ ή άλλες ισλαμικές ένοπλες ομάδες «.

Ο κίνδυνος, βέβαια, επέρχεται αναφορικά με το πώς αυτές οι επανειλημμένες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ εντός Συρίας δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ρωσίας σε αυτή τη χώρα. Πράγματι, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να δραστηριοποιούνται στην ίδια πλευρά με τη Χεζμπολάχ στη Συρία ελλοχεύει ο κίνδυνος η επιθετικότητα του Ισραήλ να γίνει καταλύτης για ακούσιες συνέπειες.RT 2.4.17

Και αυτό θέτει σε δίλημμα το Ισραήλ σύμφωνα με το άρθρο.Το οποίο μπορεί να επωφελείται από την αιμοραγία στις τάξεις της λιβανέζικης αντίστασης από την εμπλοκλκή της στο συριακό από την άλλη όμως ανησυχεί ότι αυτή κερδίζει σε εμπειρία πολέμου και γίνεται όλο και πιο ετοιμοπόλεμη.