Το Facebook στοχεύει στην φυλάκιση Παλαιστινίων


Το Facebook στοχεύει στην φυλάκιση ΠαλαιστινίωνΤο Facebook στοχεύει στην φυλάκιση Παλαιστινίων

Οι περιπτώσεις ατόμων που διώκονται ή / και φυλακίζονται για τις δραστηριότητες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης τους αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Το Ισραήλ είναι παγκόσμιος ηγέτης σε αυτό το φαινόμενο, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ετησίως για τις θέσεις τους – παρόλο που παρόμοια συμπεριφορά των Ισραηλινών δεν καταδικάζεται ούτε από το Facebook ούτε από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 27% όλων των χρηστών του Διαδικτύου διαμένουν σε χώρες όπου οι άνθρωποι μπορούν να συλληφθούν για δημοσίευση, κοινή χρήση ή ακόμα και απλώς “αρέσει” σε περιεχόμενο στο Facebook. Οι αρχές σε 38 χώρες προέβησαν σε συλλήψεις με βάση θέσεις κοινωνικής δικτύωσης μέσα στο 2016 – και αρκετοί άνθρωποι που συνελήφθησαν για περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε σε ιστοτόπους ειδήσεων ή ιστολόγια σε 21 χώρες.

Οι φωτογράφοι στην Παλαιστίνη είναι ίσως οι άνθρωποι που πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πριν δημοσιεύσουν. Μεταξύ 2015 και 2016, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους μεταξύ 2015 και 2016 λόγω περιεχομένου που κυκλοφόρησαν ηλεκτρονικά. Ορισμένοι δημοσίευσαν επικρητικές παρατηρήσεις, άλλοι απλώς μοιράστηκαν ειδήσεις. Μια σύντομη ματιά στην επίσημη έκθεση αιτημάτων του Facebook για το Ισραήλ δείχνει ότι η εταιρεία ανταποκρίθηκε θετικά σε πάνω από το 70% των 432 αιτημάτων της κυβέρνησης για δεδομένα χρήστη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 μόνο. Συγκριτικά, το Facebook ανταποκρίθηκε θετικά σε μόλις 16% των αιτημάτων της ιορδανικής κυβέρνησης (25).

Ενώ ορισμένες περιπτώσεις δεν προχώρησαν στο δικαστήριο, περίπου 200 εξακολουθούν να εμπλέκονται σε δικαστικές διαδικασίες από τον Απρίλιο του 2017. Ένα ιδιαίτερα περίεργο παράδειγμα είναι ο παλαιστίνιος ποιητής Dareen Tatour, ο οποίος αντιμετωπίζει οκταετή φυλάκιση για την απόσπαση ποίησης στη σελίδα του στο Facebook το 2015.

Ωστόσο, ο ρόλος του Facebook στις ισραηλινές ενέργειες εναντίον του παλαιστινιακού λαού προχωρά πολύ περισσότερο. Τον Σεπτέμβριο του 2016, το Facebook υπέγραψε επίσημη συμφωνία με το Ισραήλ για να ξεπεράσει την “online υποκίνηση” των Παλαιστινίων – προειδοποιώντας τους υπαλλήλους και αφαιρώντας το αμφίβολο περιεχόμενο.

Ενώ το Facebook έχει θεωρητικά αυτονομία ως προς την κατάργηση των θέσεων, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Ayelet Shaked, δήλωσε εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών της λειτουργίας της συμφωνίας, το Facebook χορήγησε το 95% των 158 αιτημάτων που υπέβαλε η κυβέρνηση στην εταιρεία.

Το Facebook έχει επίσης κλείσει σελίδες κατόπιν αιτήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2016, οι προσωπικοί λογαριασμοί του Facebook για τέσσερις συντάκτες από την υπηρεσία ειδήσεων Shehab και τρεις συντάκτες από το δίκτυο ειδήσεων Quds αναστέλλονταν χωρίς εξηγήσεις. Τον Μάρτιο, το δίκτυο έκλεισε προσωρινά την επίσημη σελίδα του Παλαιστινιακού κόμματος Φατάχ αφού μοιράστηκε μια παλιά φωτογραφία του πρώην ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ που κρατούσε ένα τουφέκι.

Κατά μία έννοια, το Facebook δεν μπορεί να κατηγορηθεί – ο διεθνής κολοσσός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης απλώς ενεργεί σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο για την υποκίνηση σε απευθείας σύνδεση. Παρ ‘όλα αυτά, η καταστολή της επιχείρησης σχετικά με το κατακερματισμένο περιεχόμενο στις σελίδες  φαινομενικά κατευθύνεται προς μία κατεύθυνση – την Παλαιστιακή.

Μια έκθεση που δημοσίευσε το Αραβικό Κέντρο για την Προώθηση των Κοινωνικών Μέσων (7amleh) περιγράφει με ποιο τρόπο οι Ισραηλινοί δημοσίευσαν εξαιρετικά εμπρηστικό περιεχόμενο για τους Παλαιστινίους 675.000 φορές το 2016 (ή κάθε 46 δευτερόλεπτα) στα κοινωνικά μέσα χωρίς τη μομφή. Παραδείγματα περιελάμβαναν “βιασμό όλους τους Άραβες και ρίψη τους στη θάλασσα” και “σφαγιές  Άραβων”.

Το 2014, ο προαναφερόμενος Shaked δημοσίευσε μια κατάσταση στο Facebook, υποδεικνύοντας ότι οι μητέρες παλαιστινιακών μαχητών θα πρέπει να σκοτωθούν και να καταστραφούν τα σπίτια τους. Καμία ενέργεια δεν ελήφθη εναντίον της από το Facebook – ή από την κυβέρνηση Netanyahu.

Παλαιστίνιοι πολιτικοί, τόσο εντός των κατεχόμενων εδαφών όσο και στο ίδιο το Ισραήλ, αποτελούν κοινούς στόχους για την κατάχρηση από τους Ισραηλινούς.

Το μέλος της Knesset Haneen Zoabi έφερε το κύριο βάρος της κατάχρησης το 2016, προσελκύοντας 60.000 θέσεις, από τις προσβολές έως τις απειλές κατά της ζωής. Ο κοινοβουλευτικός συνάδελφος Ahmed Tibi ήταν το θέμα 40.000 θέσεων, ακολουθούμενο από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς με 30.000 και τον Ayman Odeh με 25.000.

Φαίνεται μάλλον απίθανο το Facebook να τερματίσει τη συνεργασία του με το Ισραήλ – άλλωστε, το δίκτυο εισάγει παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για να καταπολεμήσει την εξάπλωση της ομιλίας μίσους και των «ψεύτικων ειδήσεων» μέσω της πλατφόρμας.

Ωστόσο, η εταιρεία θα μπορούσε, όπως ένας συνασπισμός 70 αμερικανικών οργανώσεων κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης, προέτρεψε τον Ιανουάριο να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να στοχεύουν καλύτερα το περιεχόμενό τους και την παρενόχληση, παύοντας να λογοκρίνουν την πολιτική ομιλία.

Η λογοκρισία στο Facebook δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα – όπως αποδεικνύει η περίπτωση του Korryn Gaines, μπορεί κυριολεκτικά να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.