Το Ισραήλ θα κόψει τη χρηματοδότηση στον ΟΗΕ για την ψήφο της ΟΥΝΕΣΚΟ σχετικά με την «κατοχή» της Ιερουσαλήμ


Το Ισραήλ θα κόψει τη χρηματοδότηση στον ΟΗΕ για την ψήφο της ΟΥΝΕΣΚΟ σχετικά με την «κατοχή» της ΙερουσαλήμΤο Ισραήλ θα κόψει τη χρηματοδότηση στον ΟΗΕ για την ψήφο της ΟΥΝΕΣΚΟ σχετικά με την «κατοχή» της Ιερουσαλήμ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ SPUTNIK
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε την Τετάρτη το Υπουργείο Εξωτερικών να αφαιρέσει ένα επιπλέον 1 εκατομμύριο δολάρια από τα κεφάλαια που το Ισραήλ μεταφέρει ετησίως στα Ηνωμένα Έθνη ως απάντηση σε πρόσφατη απόφαση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την (UNESCO) και την απόφαση να ονομάσει την Ιερουσαλήμ κατεχόμενη!

Την Τρίτη, η εκτελεστική επιτροπή της UNESCO ψήφισε ψήφισμα για το Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε τις ανασκαφές, τις σήραγγες, τα έργα και τα έργα στην ανατολική Ιερουσαλήμ “παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.

“Μετά από το ψήφισμα, έδωσα εντολή στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Yuval Rotem να αφαιρέσει 1 εκατομμύριο δολάρια από τα κεφάλαια που μεταφέρει το Ισραήλ στον ΟΗΕ. Το Ισραήλ δεν θα καθίσει ενώ η οργάνωση ζητά την άρνηση της κυριαρχίας μας στην Ιερουσαλήμ” Δήλωσε στην αρχή της εβδομαδιαίας συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου όπως αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του γραφείου του ο Νετανιάχου.

Τον Μάρτιο, το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα, η οποία αναμένεται από τη Γραμματεία του ΟΗΕ να πληρώσει φέτος 11 εκατομμύρια δολάρια, θα μείωσει τις πληρωμές προς τα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών κατά 2 εκατομμύρια δολάρια μετά από πρόσφατο κύμα αντισημητικών ψηφισμάτων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC). Αυτά τα ψηφίσματα κατηγορούν το Τελ Αβίβ για “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κατεχόμενα συριακό γκολάν” και τη Δυτική Όχθη.

Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ μείωσε τις ετήσιες πληρωμές προς τα Ηνωμένα Έθνη κατά 6 εκατομμύρια δολάρια σε απάντηση στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του Δεκεμβρίου του 2016 που καταδίκασε τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με ψηφοφορία 14-0, αναφέρει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει αμέσως και τελείως όλες τις οικιστικές δραστηριότητες σε “κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές επέκριναν το ψήφισμα και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του.

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της μερικώς κατεχόμενης από το Ισραήλ Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και της Λωρίδας της Γάζας, και θέλουν το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967